Cort de la Crucea Roşie, paturi de campanie și asistenţă medicală pentru grevişti. Mirela Panaite, singura femeie din grupul greviştilor, a fost dusă la spital
Cortul adus de Crucea Roşie – Filiala Bacău greviştilor foamei de la societatea Amurco şi paturile de campanie de la întreprindere au fost, ieri, 9 iulie, singurele modificări în peisajul de la locul acţiunii de protest a celor 19 foşti salariaţi ai combinatului de îngrăşăminte chimice. Nicio veste importantă de la patronat, nici de la administratorii combinatului. Cu o seară înainte, însă, Mirela Panaite – singura femeie din grupul protestatarilor, care a venit la grevă alături de soţul ei, Constantin Panaite, a fost dusă cu ambulanţa la spital. Şi aşa firavă, grevista nu a putut îndura foamea mai mult de două zile.
Greviştii au cerut, în cursul zilei de marţi, să stea de vorbă cu Laurenţiu Hotea, cel care girează funcţia de director general al combintului. De la acesta nu au primit niciun răspuns încurajator, ba, mai mult, au înţeles că pot protesta oricât, pentru că bani nu sunt. Pentru cei care încă nu sunt la curent cu evenimentul, 19 foşti salariaţi de la Amurco, aflaţi în a patra zi de grevă a foamei, protestează pentru că nu li se dau salariile compensatorii cuvenite după disponibilzare, câţiva dintre ei fiind nemulţumiţi de salariile restante pe care nu le mai văd. Tot marţi, greviştii l-au sunat şi pe directorul general al firmei patronatoare, InterAgro, de la care, paradoxal, au înţeles că banii pentru salarii ar fi fost trimişi la Amurco.
În aceste condiţii, oamenii nu mai înţeleg nimic şi se tot întreabă de ce nu li se poate face dreptate. Sorin Melinte, unul dintre protestatari, ne-a arătat o hotărâre judecătorească a Tribunalului Bacău în procesul intentat de un fost salariat nemulţumit că nu mai primea salariile compensatorii cuvenite după disponibilizare, prin care societatea Amurco a fost obligată să plătească acestuia aproape 5.000 de lei, plus drepturile salariale aferente lunii aprilie 2014. „Hotărârea – spunea Sorin Melinte – a fost dată la începutul lunii iunie. Nici acum nu s-a mişcat nimic pentru ca omul să-şi priească banii. Păi, dacă nici cu legea nu poţi obţine ce ţi se cuvine, nici pe cale amiabilă nu, atunci ce ne mai rămâne de făcut decât proteste extreme.”
Ieri, dimineaţă, un echipaj de la Ambulanţă era din nou prezent la Amurco. Greviştii foamei au fost supuşi din nou monitorizărilor medicale. Mulţi aveau deja glicemia scăzută, un parametru de la care se aşteaptă în continuare valori tot mai mici. Un protestatar se întreba dacă, fiind supus tratamentului cu glucoză, va mai putea pretinde că este tot „grevistul foamei”. Ce să-i fi spus? Noi credem că da, pentru protestul său poate continua chiar şi pe patul de spital. Nu ar fi primul caz.
Situaţia nu ste clară nici cu omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine compania InterAgro, nici cu familia acestuia, care ar fi preluat acţiunile lui Niculae de la InterAgro, după ce omul de afaceri a fost cercetat de DIICOT şi trimis în judecată în mai multe dosare. Pe averea acestuia şi a familiei a fost instituit sechestru.
Lasă un răspuns