– locuitorii din comuna Nicolae Balcescu platesc facturi si pentru colectarea deseurilor provenite de la agentii economici – cel putin asa reiese din actele de la rampa de gunoi, unde deseurile colectate din comuna sint la gramada – in cazul in care societatea de salubritate Mely-Kar Prest Serv SRL ar fi strins deseurile separat, ea ar fi trebuit sa aiba un contract cu rampa de gunoi, prin care sa plateasca taxa de depozitare pentru agentii economici – primarul Anton Siler se incurca in declaratii, care se bat cap in cap cu cele ale firmei
Satenii din comuna Nicolae Balcescu platesc colectarea gunoiului si pentru cei peste 100 de agenti economici din localitate. Cel putin asa reiese din datele de la rampa de gunoi. Gunoiul colectat este adus la rampa fara sa fie defalcat, asa cum ar fi normal, ceea ce inseamna ca Primaria plateste din bani publici, strinsi de la cetateni, intreaga cantitate, fie ca este a oamenilor, fie ca este de la firme. „Primaria Nicolae Balcescu are un contract incheiat cu noi pentru depozitarea deseurilor. Gunoiul, cel putin pina la data de 1 mai, inainte sa intru in concediu medical, era colectat pe toata comuna si nu aveam deseuri de la agentii economici. Normal ar fi ca deseurile sa fie strinse separat, cele ale locuitorilor aduse prin intermediul primariei, iar pentru agentii economici, firma care face salubritatea trebuie sa incheie un contract cu noi, prin care sa plateasca separat taxa de depozitare pentru firme. Stiu de problema de la Balcescu, dar trebuie sa o rezolve ei, acolo”, a declarat Daniel Rusu, administratorul rampei de gunoi. El ne-a indrumat la inlocuitorul lui, Gheorghe Stafie, pentru a vedea daca de la 1 mai s-a incheiat contract cu firma Mely-Kar. Raspunsul a fost negativ. Un alt aspect este acela ca societatea a inceput sa incheie contracte cu agentii economici din comuna, ceea ce inseamna ca, pe de o parte incaseaza bani de la primarie, iar pe de alta de la firme, prin contractele incheiate.
Pret mult mai mic decit cel real
Primaria din comuna a incheiat un contract cu societatea Mely-Kar Prest Serv SRL pe 11 februarie 2009, in urma unei licitatii. Pretul stabilit a fost de 46,75 de lei pe tona, fara TVA. Prin contract, firma se obliga, in afara colectarii deseurilor, sa monteze pina la 30 martie 2009 un numar de 3.040 de europubele, in caz contrar, putindu-se rezilia conctractul. Un calcul simplu, arata ca lunar, amortizarea investitiei se ridica la 32,28 de lei, ceea ce inseamna ca societatii Mely-Kar, iar ramine diferenta pina la 46,75 de lei, adica, 14 lei si ceva. Dar, din acesti bani, trebuie achitate salariile, motorina. Pretul, catalogat de primarul Anton Siler ca fiind „cel mai mic din judet”, este insa mult sub pretul normal, care ajunge undeva la 90 de lei, fara TVA, pentru ca o firma sa ramina si cu ceva bani lunar.
Primarul se incurca in declaratii
Primarul din Nicolae Balcescu se incurca insa in explicatii. Vizibil iritat de interesul nostru el ne-a intrebat: „sinteti de la Politia Economica?”. „Pot sa va asigur ca Primaria nu plateste nici un leu pentru agentii economici”, a mai spus primarul, fara a ne oferi nici o dovada. Activitatea firmei in comuna a inceput propriu-zis de la 1 martie. „Sint zile separate in care firma colecteaza deseurile, pentru localnici si pentru firme. Fireste ca se colecteaza separat si se duc cantitati separate la rampa”, mai explica Siler. Intrebat de ce nu se regasesc atunci la rampa cantitatile separate, el spune ca „nu am cunostinta de treaba asta si nu pot raspunde. Pe mine ma intereseaza problemele populatiei, nu ale firmei. Noi facem verificari periodice si nu am gasit nereguli”. In ceea ce priveste numarul de europubele, primarul are iar declaratii contradictorii. „Au fost aduse toate europubelele, 3.040, dar nu au fost distribuite toate si urmeaza sa se faca acest lucru”, mai arata Siler. I-am cerut sa ne arate si noua locul unde sint depozitate europubelele sau mai simplu, procesul verbal de receptie a lor. Vizibil iritat, primarul a invocat ca are un program incarcat, cu audiente, cu probleme contabile. S-a razgindit. „S-a intirziat din cauza spatiului de depozitare. Eu le-am spus sa nu le aduca pe toate odata, ci in transe, pentru ca nu avem spatiu. Ultima transa de europubele a venit la inceputul saptaminii”, a precizat Anton Siler.
Societatea Mely-Kar mai are de adus aproape 400 de europubele
De fapt, societatea mai are de adus aproape 400 de europubele. „Mai sint de adus vreo 400 de europubele, pentru ca nu aveam spatiu de depozitare. Am adus pina acum 2.600. Primaria ne-a rugat sa le dam in transe, pentru ca nu aveau loc si, pe masura ce se montau in comuna, sa aducem altele. Noi avem vreo sapte contracte incheiate cu agentii economici, procedura este in curs de derulare. Trebuie sa ne intilnim cu toti. Am inceput colectarea de la 1 martie. Am achitat o taxa de 1.000 de lei pentru rampa de gunoi, prin Trezorerie, taxa de depozitare pentru agentii economici, dar aceasta nu a ajuns la rampa. Primaria a avut incheiate contracte cu firmele, pe trei, sase si noua luni si in functie de cum expira ele incheiem noi altele. Cind incepem colectarea la agenti vom plati taxa de depozitare”, a declarat Sebastian Ioja. Acesta a inceput si el sa se bilbiie la final, cind a fost intrebat in ce calitate vorbeste la firma. Asta pentru ca, cu ceva vreme in urma, „Ziarul de Bacau” scria despre conflictul de interese in care s-ar afla, deoarece el este consilier local la Margineni, iar sotia lui avea firma de salubritate din comuna. Atunci el explica ca este simplu angajat, consilier de vinzari si se ocupa de panourile solare. „Sint sotul imputernicitei care se ocupa de firma”, a fost explicatia lui Sebastian Ioja. La Nicolae Balcescu, din spusele lui si ale primarului, deja au fost controale ale Politiei Economice si Garda de Mediu. Institutiile abilitate vor stabili exact daca se respecta contractul si daca populatia plateste si pentru ea si pentru societati colectarea deseurilor.
Lasă un răspuns