SC Dragoliv din Sascut nu apărea în evidențele E.ON și nu avea contract de furnizare energie, dar era racordată ilegal la rețeaua de distribuție. Prejudiciul estimat de E.ON se ridica la 56.000 kw, consum redus la jumătate după ce comisia de reanaliză din Iași a admis contestația primarului Cristinel Bostan. „Tariful” pentru soluționarea unei contestații ajungea la 1.000 de euro.
Cătălina CHIFU
Ancheta desfășurată de Parchetul Judecătoriei Bacău în dosarul „Corupție la E.ON Moldova” a scos la lumină o adevărată rețea cu ramificații spre toate nivelele, ce avea ca scop principal comun prejudicierea companiei și sprijinirea unor oameni de afaceri sau a unor mici consumatori în fentarea contorilor de energie electrică. Dosarul furtului de energie se dovedește a fi unul complex și cu o pagubă extrem de mare, mai ales că la fraudarea E.ON Moldova au participat nu doar inspectorii din teren care propuneau instalarea unor contoare măsluite, ci și membri din comisia de analiză din cadrul E.ON Bacău – cea care, culmea, s-a înființat tocmai pentru a stopa acest fenomen. Mai mult, în dosar sunt anchetați și membri din comisia de reanaliză de la Iași unde ajungeau cazurile de fraudă.
Paguba este greu de estimat la acest moment, însă valoarea este foarte ridicată, confirmă surse din cadrul anchetei, mai ales dacă luăm în calcul că cei mai mulți dintre suspecți sunt administratori de firme – mari consumatori de energie electrică. La acest moment sunt cercetați zeci de angajați ai E.ON Moldova, din Bacău și Iași, unii (cei cu funcții sau care aveau și calitatea de membri în comisii de (re)analiză) fiind acuzați chiar și de trei-patru infracțiuni, pornind de la abuz în serviciu până la complicitate la furt sau instigare la abuz în serviciu. În această situație s-ar afla și membrii comisiei de reanaliză din Iași, despre care procurorii spun că au redus prejudiciul stabilit de comisia de analiză din cadrul E.ON Bacău în cazul de fraudă descoperit la SC Dragoliv, patronată de primarul din Sascut, Cristinel Bostan.
Cercul de suspecți se lărgește în acest dosar de fraudă. Practic, primarul din Sascut, aflat acum în arest la domiciliu, a tras după el mai mulți salariați ai E.ON Moldova în încercarea de a acoperi furtul de energie și de a reduce debitul impus în momentul în care s-a descoperit frauda. Pe traseul pe care l-a parcurs primarul până la unul din membrii din comisia de reanaliză, s-ar fi intervenit pe lângă cel puțin cinci suspecți, fie cu bani, fie cu promisiuni, care au intervenit la rândul lor la superiori sau apropiați. Surse din cadrul anchetei susțin că „tariful” pentru soluționarea unei contestații la comisia de reanaliză din Iași ajungea la 1.000 de euro.
Prejudiciul produs de SC Dragoliv se ridică la 56.000 kw
Primarul din Sascut, Cristinel Bostan, este acuzat nu doar că ar fi promis bani unor angajați E.ON și oameni de afaceri care ar fi intervenit pe lângă membrii comisiei de reanaliză, ci și de furt de energie și racordarea ilegală la rețeaua E.ON Moldova. La un control al inspectorilor E.ON, făcut anul trecut la SC Dragoliv din Sascut, s-a descoperit că, deși firma nu apărea în evidențele E.ON și nu avea contract de furnizare energie, aceasta era racordată la rețeaua de distribuție. Angajații E.ON au tăiat curentul, iar a doua zi când au venit într-un nou control au avut surpriza să constate că firma era rebranșată și alimentată ilegal cu energie prin instalația unui alt abonat. Prejudiciul estimat de E.ON s-ar ridica la 56.000 kw, consum estimat pe circa patru luni, iar primarului i s-a impus plata acestui consum.
Cristinel Bostan a contestat însă factura și a apelat la diverși cunoscuți să intervină pe lângă membrii comisiei de reanaliză de la Iași, promițându-le că se revanșează. Cu o lună înainte ca procurorii să dispună reținerea unor suspecți, contestația lui Bostan a fost admisă, iar prejudiciul calculat inițial de comisia de analiză a E.ON Bacău a fost redus la jumătate. Toate aceste acuzații, spun surse din cadrul anchetei, sunt probate prin interceptările telefonice autorizate care ar arăta chiar că angajați cu funcții din E.ON se săturaseră să-l acopere și să-l ajute pe Bostan care devenise tot mai insistent.
Din convorbiri mai reiese și faptul că primarul din Sascut fura curent de ani întregi, echipele de control știind că este racordat ilegal. Mai mult, rezultă că la comisia de analiză din cadrul E.ON Bacău nu s-ar fi calculat corect paguba produsă de Dragoliv, ci doar pe câteva luni, inspectorii știind că branșarea ilegală este mult mai veche. Directorul Departamentului de Investigații Antifraudă a E.ON Moldova, Bogdan Marius Chițescu – cel care ar fi intervenit pe lângă comisia din Iași în favoarea lui Bostan – este anchetat pentru noi infracțiuni pentru care se fac în prezent cercetări.
Mariam a zis
Vreau sa aud ca se lasa cu inchisoare indelungata si cu confiscarea averilor celor implicati,nu sa stea acasa in „arest la domiciliu” si nu sa se reintoarca acei „directorasi” la posturile lor caldute ca si cum n-ar fi facut nimic grav.