Procurorii DNA din Bucureşti au descins, joi dimineaţă, la Consiliul Judeţean Bacău, la domiciliul preşedintelui Dragoş Benea (liderul PSD Bacău) şi la firme private, unde au efectuat percheziţii. Aproape şase ore au durat percheziţiile la vila unde locuieşte Benea, iar la CJ dubele jandarmilor au stat parcate până spre seară. Anchetatorii vorbesc de mai multe fapte de corupţie săvârşite în perioada 2005 – 2012. Liviu Ghioc, avocatul lui Benea, susţine că la acest moment nu s-a dat mandat de aducere sau ordonanţă de reţinere.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins, joi dimineaţă, la Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, la vila din Gherăieşti a preşedintelui instituţiei, Dragoş Benea, şi la unele persoane private. Anchetatorii au ajuns la CJ Bacău de la ora 7 şi primul lucru pe care l-au făcut a fost să sigileze Direcţia de achiziţii publice şi contracte. S-ar părea că procurorii au descins la Consiliul Judeţean în urma unui denunţ ce vizează contractele de achiziţii derulate de instituţia băcăuană de lucrări în judeţ. De aceea anchetatorii ar avea în vizor şi patronii firmelor beneficiare. În atenţia procurorilor DNA ar fi şi Dorina Popouţanu, fostul administrator public al judeţului, care însă nu era la serviciu, iar anchetatorii o căutau de zor. La sediul CJ Bacău era aşteptată să ajungă şi Elena Zară, secretarul judeţului, dar în calitate de martor la percheziţia realizată de procurori. Cât îl priveşte pe Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean, acesta nu era joi dimineaţă în instituţie, ci încă în concediu. Biroul lui a fost şi el sigilat.
„Infracţiuni de corupţie în perioada 2005 – 2012”, sustine DNA
Într-un scurt comunicat de la DNA se anunţă: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2005-2012 a unor infracţiuni de corupţie. În cursul zilei de 17 iulie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate un nr. de 28 de percheziţii domiciliare în locaţii situate pe raza judeţului Bacău, între care 3 instituţii publice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.
„La acest moment nu există un mandat de aducere sau o ordonanţă de reţinere”
Tot de la primele ore ale dimineţii, procurorii DNA din Bucureşti au făcut percheziţii la vila unde locuieşte Dragoş Benea care au durat aproape şase ore. Anchetatorii au căutat acte ale unor societăţi comerciale conduse de prietena preşedintelui CJ. De altfel, surse din cadrul anchetei au confirmat că percheziţii s-au făcut şi la clădirea de birouri din centrul oraşului condusă de prietena lui Dragoş Benea, dar şi la firmele tatălui acestuia. În jurul orei 13, Dragoş Benea, a fost dus cu duba Jandarmeriei la sediul Consiliului Judeţean pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatele percheziţiilor, după cum ne-a declarat avocatul său, Liviu Ghioc. „Sunt percheziţii de lungă durată şi nu ştim acum despre ce acuzaţii este vorba. La acest moment nu există un mandat de aducere sau o ordonanţă de reţinere”, spunea, joi după-amiază, avocatul lui Benea.
În jurul orei 14, Dragoş Benea a ieşit din clădirea CJ şi a plecat neînsoţit la vila sa din Gherăieşti. „Nu pot să dau nicio declaraţie acum – a spus Dragoş Benea la ieşirea din CJ. Se fac verificări pe foarte multe domenii. Nu am nicio obiecţiune, totul a decurs firesc, sunt documente publice pe care le-am pus la dispoziţie. La mine acasă s-au căutat acte ale unor societăţi.” Avocatul Liviu Ghioc a mai precizat că, la acest moment, urmărirea penală este începută asupra faptei şi nu asupra unor persoane. „Lui Dragoş Benea nu i s-a adus nicio acuzaţie”, spune avocatul său. Joi, în jurul orei 16, percheziţiile la CJ erau abia la jumătate.
facla a zis
BRAVOOO ! DNA. Va rugam si la MAGURA .
maria a zis
Si la ISJ ar fi cazul ! Patriche si-a facut o casa cat un camin cultural la Hemeiusi . Si ea si „distinsul” ei sot sunt 2 bugetari amarati …
spartacus gladiator a zis
Nu numai Magura ci cam trei sferturi din primariile din judet ar trebui calcate de DNA. Aproape peste tot e mafie curata, hotie la drumul mare, baronii i-si fac de cap pe mosiile lor mai ceva ca turcii cu tarile ocupate. DNA nu are oameni indeajuns sa lupte si sa contraatace armata baronilor . Mafie si hotie e peste tot, primarii, centre APIA, I.S.J
spion a zis
Ai muscat mîna celui care te-a facut om.REGRETE ETERNE PENTRU SECHE.D.N.A CONTINUATI CU CONSILIERII MUNICIPALI SI JUDETENI.SPERAM LA ZIUA DREPTATII
Vasile a zis
Felicit organele de rigoare pentru începutul unei încrederi reale în valorile neamului nostru românesc. Pe cînd o descindere cu perchezitii si în comuna Gura-Vâii fost Rîpile unde toti ciobanii si fostii securisti au distrus completamente comuna si drumul dinspre ONESTI spre PARAVA l-au fâcut de zeci de ori doar pe hîrtie. Padurile au fost defrisate si noi platim impozit … Islazul comunal unde erau sute de hectare ce apartineau taranilor a fost concesionat ciobanului fost primar iar restul pasunilor sînt distruse de ciobanii care au devenit mai periculosi decît teroristii … Te ameninta ca-ti dau foc la case daca faci ceva contra lor. Oile celor calcati azi de anchetatori pasc ,,la negru,, pe pasunile satenilor… Primarul actual are toate rudele ciobani si este neam cu fostul cioban primar. Cît despre contabil si suita de consilieri tot o apâ si un pâmînt: furâ pe capete si-si fac averi cu nemiluita.
Sper sa le veniti pungasilor de hac si oamenii harnici si onorabili sa ia controlul comunei Gura-Vâii din Bacau.