– aproximativ 200 de gospodării au fost afectate de inundațiile de marți seara u ploile au făcut ravagii și la Ștefan cel Mare
Cerul s-a prăvălit marți noaptea peste orașul Comănești și o ploaie puternică a scos pâraiele din matcă, iar mâlul și aluviunile de pe versanți au acoperit tot ce au întâlnit în cale. Oamenii abia au reușit să-și pună la adăpost lucrurile de valoare din calea apelor, care au inundat aproximativ 200 de gospodării și zeci de terenuri agricole. Ca și în urmă cu nouă ani, cel mai mult au avut de suferit locuitorii străzilor Lăloaia, Șupan, 22 Decembrie, Libertății, Minerului, Șoimului și Dumbravei, unde canalizarea făcută la ultimele inundații nu a mai putut face față puhoiului. În decurs de câteva ore, totul era acoperit de ape, iar imaginea de dimineață a scos la iveală adevăratul dezastru. Cu mic, cu mare, oamenii încercau să dea tonele de mâl adunate în curți, în timp ce utilaje grele lucrau la decolmatarea canalizărilor înfundate de viitură. În ajutorul localnicilor au sărit și pompierii militari, care au intervenit cu trei autospeciale de de lucru, o autospecială SMURD și două motopompe transportabile. S-a acționat pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate, precum și pentru evacuarea și salvarea a cinci persoane și a 16 animale.
În orașul Comănești, un echipaj de intervenție format din zece pompieri cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și două motopompe acționează pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. Misiunea va continua şi în cursul zilei de astăzi.
Tot marți seara, o altă viitură s-a produs în satul Rădeana din comuna Ștefan cel Mare, unde au fost afectate 14 gospodării. Totodată, în satul Negoiești au fost blocate în trafic de viituri trei autoturisme în care se aflau 13 persoane. La fața locului s-a deplasat un echipaj de intervenție din cadrul I.S.U.J. Bacău iar în urma acțiunilor de intervenție, persoanele au fost salvate.
Pompierii s-au mobilizat
La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău a fost activată grupa operativă a unității și s-au constituit două echipaje mobile compuse din nouă pompieri cu două autospeciale de primă intervenție și comandă, care s-au deplasat în zonele în care au fost semnalate probleme, pentru a interveni în sprijinul preşedinților comitetelor locale de situații de urgență din localitățile afectate.
Marți seara, începând cu ora 20.00, la nivelul județului Bacău a fost operaționalizată Grupa Operativă – etapa I, din care fac parte reprezentanți ai structurilor M.A.I. Grupa operativă și-a desfăşurat activitatea în serviciu de 24 ore, în perioada 22 – 23.07.2014, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene”.
Peste 250 de curți și case au fost inundate în județ
În noaptea de marți spre miercuri s-au înregistrat recorduri de cantități de precipitații pentru acest an. La Ciobănuș au căzut 103 l/mp, la Asău 93 l/mp, la Dărmănești 88 l/mp iar în Bacău 50 l/mp. Ieri dimineață, la Prefectură a fost convocat de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar comisii mixte au plecat în teren să evalueze pagubele. „Cele mai grave probleme au fost în cartierul Lăloaia din orașul Comănești, unde au fost inundate 150 – 200 de gopodării și case – a declarat Dorian Pocovnicu, prefectul județului. Alte 50 de curți și case au fost inundate în județ, în localități ca Dărmănești, Căiuți, Ștefan cel Mare. Au fost blocate temporar drumurile de acces de la Ghimeș și cel spre județul Vrancea, dar au fost imediat decolmatate. Solicit primarilor și președinților de comitete locale de urgență să acționeze imediat, să preîntâmpine efectele nedorite ca nu cumva să se pună în pericol viața oamenilor”.
roset a zis
Deh! Cei ce au exploatat pădurile nu s-au gândit?!!!!Dar ,,mai marii” de prin localități și județ (cu responsabilități) ce-au făcut? Cred că bănuim cu toții!
roset a zis
Unii dintre locuitori și-au pierdut (din motivele de mai sus) toată agoniseala de-o viață! Trebuie ca întreaga comunitate a județului să le venim în ajutor!
Mika a zis
Zona aceasta tot plateste pentru prapadul defrisarilor din anii 90, undeva pe la Balcani, schitu, s a inceput ceva asemantor , deci peste ani sa nu ne miram de noi zone asemnatoare! Dupa fiecare prapadul! Bine mie, restul…………..
georgica a zis
este bine ca unii locuitori de pe valea Trotusului sa piarda casele si agoniseala…deoarece toti acestia defriseaza cu salbaticie padurile…Natura stie sa se razbune pe prostia localnicilor..