„Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă” au suscitat interesul a peste 400 de participanţi, din ţară şi din străinătate
Petru DONE
Municipiul Moineşti a fost, în perioada 17 – 19 iulie, gazda celei de a IX-a ediţie a “Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă”. Manifestarea s-a bucurat de un real succes şi a oferit celor circa 400 de participanţi, din ţară şi din străinătate, oportunitatea de a expune rezultate ale activităţii profesionale şi de cercetare proprii, de a afla ultimele noutăţi şi tendinţe în domeniul lor de expertiză, precum şi de a face schimb de experienţă cu ceilalţi participanţi. Continuând tradiţia ultimilor ani, au avut loc, de asemenea, demonstraţii operatorii în premieră, care au putut fi urmărite în direct în mai multe locaţii, printr-un sistem de transmisie video. Manifestarea a fost organizată sub patronajul UMF Gr. T. Popa, din Iaşi, a Societăţii Române de Chirurgie, a Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică, a Asociaţiei Naţionale a Farmaciştilor de Spital din România şi a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. La final, însă, am solicitat amfitrionului manifestării, dr. Adrian Cotîrleţ, managerul spitalului moineştean, principalele concluzii, dar şi primele planuri pentru ediţia de anul viitor, una dublu aniversară, fiind ediţia a zecea, care va marca şi împlinirea a 20 de ani de chirurgie laparoscopică în Moineşti.
Care au fost, domnule director, elementele de noutate, dar şi de mare reuşită ale ediţiei din acest an ale manifestării?
Toată manifestarea „Zilele Medicale” a avut loc, pentru prima oară, numai în Moineşti. Am venit cu noutăţi, dar am menţinut şi o serie de secţiuni şi anumite puncte din programul ediţiei precedente, pe principiul „Ce merge bine în management, nu trebuie stricat”. Sesiunea de asistenţi medicali a fost, de departe, o reuşită. A fost, în primul rând, un curs susţinut de Departamentul de oncogenetică al Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, din Iaşi, un departament unicat în România. Ne bucură că primii paşi în oncogenetică au fost deja făcuţi, iar din acest colectiv ne-au fost împărtăşite multe din noţiunile de bază ale domeniului, unul relativ nou, dar care sigur va avea o pondere destul de mare în viitor ţinând cont de incidenţa crescută a tumorilor maligne. În premieră au fost două secţiuni: Secţiunea de kinetoterapie, de departe o reuşită din toate punctele de vedere, şi Sesiunea medicilor rezidenţi. Pentru că noi avem peste 40 de medici rezidenţi în contract cu Spitalul din Moineşti, ţinem foarte mult la pregătirea lor profesională şi la a face cunoştinţă cu specificul spitalului nostru. Or, mai nimerite decât aceste zile pentru asemenea scopuri nu puteau fi altele. Ei au venit cu prezentări interesante din cazuistica proprie, rezolvată sub coordonarea unor profesori din clinicile în care lucrează. Cele două secţiuni sigur se vor regăsi şi în structura ediţiilor viitoare ale Zileleor Medicale ale Spitalului din Moineşti, cum se va regăsi şi Masa rotundă care în acest an a suscitat foarte multe discuţii (constructive însă), intitulată „Etică şi deontologie în practica medicală”, moderată remarcabil de prof. dr. Beatrice Ioan. Nu au fost discuţii sterile, contradictorii în sens negativ. Pe de o parte au fost mulţi medici practicieni, pe de alta medicii legişti şi profesorii de bioetică, iar pe de alta oameni din justiţie (avocaţi, procurori, judecători).
Un punct forte specific manifestării a fost programul operator, de care au beneficat mulţi pacienţi, pe cheltuiala spitalului.
Şi de data aceasta programul a fost divers şi cu o cazuistică, desigur, complexă. Au fost cazuri de chirurgie generală, chirurgie laparoscopică, ginecologie, ortopedie, traumatologie, chirurgie plastică şi reparatorie. Ne-am bucurat de prezenţa unor echipe operatorii din centrele universitare Bucureşti, Iaşi şi Constanţa, iar operaţiile din ambele zile în care au avut loc au fost transmise video în sălile de conferinţe, pe specialităţi chirurgicale. Au fost puse întrebări, a fost o acţiune interactivă, din care am câştigat toţi, dar în primul rând bolnavii, care au beneficiat de o expertiză chirurgicală la cel mai înalt nivel.
A fost şi un triplex video realizat între Moineşti, Barcelona şi Milano.
O acţiune moderată de profesorul Nicu Iordache, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Sf. Ioan, din Bucureşti, în care ne-am bucurat şi de prezenţa a doi profesori de excepţie, dr. Antonello Forgioni, de la Spitalul Clinic Niguarda, din Milano, şi prof. Ramon Villalonga, de la Spitalul Clinic din Barcelona, pe două teme de chirurgie cu mare impact în toată lumea medicală, nu doar chirurgicală. Nu pot omite cele două conferinţe din ziua a doua – una pe teme medicale, care s-a bucurat de participarea unor profesori universitari, cu prezentări de cazuri, alta pe teme de specialităţi chirurgicale, prezidată de prof. Wilhelm Friedl, şeful Clinii de Ortopedie din Frankfurt. Au mai participat prof. univ. dr. Nicolae Suciu, preşedintele Societăţii Române de Ginecologie Endoscopică, şi prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Chirurgie. În această specialitate, în pauzele dintre prezentări, erau redate aspecte din sala de operaţie. Iar ediţia din acest an s-a încheiat apoteotic, printr-o conferinţă susţinută de doi mari profesori universitari, foarte buni pedagogi, care ştiu să capteze sala. Aproape 200 de medici au urmărit conferinţele susţinute de prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, din Bucureşti, directorul Institutului Matei Balş, din Capitală, şi prof. univ. dr. Ioana Grigoraş, şefa catedrei de Anestezie şi terapie intensivă pe toată Moldova. Sigur, participanţii au plecat de la această manifestare cu noţiuni practice mai ales, puse la punct.
Dar, să nu-i omitem pe cei care au onorat deschiderea manifestării din Moineşti.
Ne-am bucurat de prezenţa unor personalităţi ca prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii dr. Răzvan Vulcănescu, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, prof. univ. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Pediatrie de la Iaşi, senator în Parlamentul României, prefectul judeţului Bacău şi primarul municipiului Moineşti, domnii Dorian Pocovnicu şi Viorel Ilie, dar şi PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Lasă un răspuns