• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Expert / Cum pregătim copilul pentru grădiniță?

Cum pregătim copilul pentru grădiniță?

Ziarul de Bacau 24 iulie 2014 Un comentariu

LikeShare

Expert.Psiholog.Chicus
Mai devreme sau mai târziu, majoritatea părinților vor trebui să găsească o grădiniță unde să își înscrie copilul. Găsirea unei grădinițe nu este un lucru ușor deoarece părinții realizează că cea mai mare parte a zilei va fi petrecută de copilul lor în acel mediu și în compania unor persoane care vor avea un impact direct asupra dezvoltării sale. Pentru a vă asigura că micuțul va beneficia de un cadru propice pentru educație și socializare, stabiliți criteriile importante pentru dumneavoastră: ce calități așteptați de la personalul grădiniței (încredere, răbdare, atitudine prietenoasă și deschisă, cunoașterea tehnicilor de prim ajutor etc.), ce așteptați din punct de vedere al activităților educaționale (de exemplu: activități de creație, povești, jocuri de rol, dans, teatru de păpuși, limbi străine, sport, activități în aer liber etc.) și ce dotări doriți să dețină grădinița (încăperi mari, lumină suficientă, spații de joacă sigure și curate etc.).
În momentul în care ați hotărât la ce grădiniță va merge copilul dumneavoastră, trebuie să vă pregătiți și să vă înarmați cu multă înțelegere și răbdare. Angoasa pe care o va resimți copilul este reală și reprezintă un indicator al legăturii afective care s-a creat între micuț și dumneavoastră. Ea poate varia ca intensitate de la un copil la altul.  Explicați-i copilului cu ceva timp înainte că va merge la grădiniță, că acolo va întâlni copii cu care să se joace și doamne drăguțe care vor avea grijă de el. Îl puteți duce să viziteze grădinița împreună cu dumneavoastră. Asigurați-l ca veți veni după el atunci când veți termina serviciul. Îi puteți fixa un reper orar, de exemplu să îi spuneți că îl veți lua acasă după somnul de prânz. Astfel el va conștientiza cât timp mai este până vă întoarceți. Îl puteți lăsa să ia cu el la grădiniță o jucărie mică, o batistuță sau altceva ce îi amintește de casă.
Prima zi la grădiniță va fi foarte grea atât pentru dumneavoastră ca părinți cât și pentru copil. Trebuie să fiți conștienți că angoasa separării este foarte reală, așa că trebuie să vă asigurați mereu copilul de dragostea dumneavoastră și de faptul că vă veți întoarce după el. E posibil ca în primele zile copilul să plângă foarte mult în momentul în care părinții vor trebui să plece și el va fi nevoit să rămână la grădiniță. Nu îi spuneți “Pa” de multe ori atunci când vreți să plecați. Nu îi țineți discursuri lungi și nu vă luați “la revedere” repetat pentru că atunci copilul se va îngrijora. Spuneți-i “Pa” o dată, îmbrățișați-l și plecați. Dați-i timp copilului să se adapteze la locul și la oamenii pe care îi cunoaște.
Nu vă furișați pentru că va fi neliniștit simțind că îl puteți părăsi oricând fără ca el să își dea seama. Discutați cu el, spuneți-i că plecați la serviciu, că vă veți întoarce și așa nu se va teme că va rămâne acolo pentru totdeauna. Trebuie să le dăm timp copiilor să se adapteze cu mediul nou, cu colegii și cu doamnele educatoare.
E important să avem răbdare până se vor obișnui și să nu îi pedepsim sau să îi certăm pentru teama pe care o manifestă. Este o reacție normală care va fi depășită în timp, pe măsură ce copilul vede că poate avea încredere în personalul grădiniței, că nu i se întâmplă nimic rău și că dumneavoastră vă întoarceți la el. Nu cedați plânsetelor copilului, nu negociați cu el întârziind momentul despărțirii. Copilul va face orice în încercarea de a vă împiedica să plecați. Dacă cedați, va continua să plângă în fiecare zi determinându-vă să stați mai mult cu el sau să renunțați la ideea de a-l duce la grădiniță, ceea ce nu e în avantajul lui pe termen lung. Cu cât copilul va fi mai des în contact cu prieteni de aceeași vârstă, cu atât îi dăm ocazia să își îmbunătățească abilitățile sociale. Învățarea regulilor, valorilor și obiceiurilor din cadrul grădiniței îi vor permite integrarea în societate și dezvoltarea inteligenței emoționale.
Pentru a-i arăta că și dumneavoastră ați fost la grădiniță, îi puteți arăta fotografii din acea perioadă sau îi puteți da exemple de alți copii care merg la grădiniță (frați, verișori). Spuneți-i mereu că sunteți mândri de el pentru că merge la grădiniță și pentru că își face prieteni noi. Dacă înconjurați copilul cu multă răbdare, înțelegere (pentru că angoasa e normală în astfel de momente și nu e vorba despre mofturi) și îl asigurați că îl iubiți și că veți fi mereu alături de el, acomodarea la grădiniță va fi mult mai ușoară, iar această perioadă de trecere către autonomie se va realiza mai lin și fără suferință pentru copil.
Vă doresc ca acomodarea la grădiniță a copilului dumneavoastră să decurgă cât mai bine și fără prea multe lacrimi.

Sorina CHICUȘ
Psiholog clinician – psihoterapeut
www.psihoterapiebacau.ro

LikeShare

Din categoria: Expert

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Umbrărescu: „Nu intenționez să opresc lucrul pe niciun șantier!“. Și ministrul Grindeanu denunță un „fake news”

Beți criță la volan: o femeie și un bărbat din Moinești s-au ales cu dosar penal

Un hoț de parfumuri și o hoață de haine, prinși de polițiștii locali din Bacău

Acțiunea „Trucks and Bus”: au fost controlate 700 de vehicule de transport și s-au dat 160 de amenzi

Podcasturile în business și marketing – cum devin un instrument strategic

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Grigore Bairam la 18GYM deschide în Bacău cel mai mare centru de fitness din Moldova – a 37-a locație din rețea
  • Dl.Nicu la 18GYM deschide în Bacău cel mai mare centru de fitness din Moldova – a 37-a locație din rețea
  • Big Brother la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • Big Brother la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • cristi la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău