Criza i-a ajuns si pe românii plecati la munca in insulele britanice. Pentru multa vreme, Regatul Unit a fost sansa aproape unica pentru o viata mai buna a românilor presati de saracie in tara natala. In Marea Britanie se ajungea cu mult mai greu decit in celelalte tari europene civilizate. Cei mai multi dintre cei care au ajuns aici au dat lovitura. Si viata frumosa ar mai fi tinut, daca nu intervenea criza.
Gasirea unui loc de munca este o problema din ce in ce mai des intilnita in comunitatea româneasca din Marea Britanie, multe persoane simtind efectele recesiunii. Rata somajului in comunitatea româneasca de aici a crescut in ultima perioada. Pierderea locului de munca este primul efect al situatiei economice cu care se confrunta tarimul Albionului. Deja, o mare parte dintre români s-au intors sau sint pe cale sa faca drumul inapoi spre casa. Definitiv. Dupa unele estimari, circa 60 la suta dintre românii din Anglia s-au intors de tot acasa. Din Irlanda de Nord provin cei mai multi.
Costructorii, primii pe listele somerilor
Majoritatea românilor din Marea Britanie muncesc in constructii – barbatii, iar femeile, in curatenie si baby sitting. Mihai S. este unul dintre bacauanii care au ales sa-si faca un rost, muncind in Anglia. Este acolo de mai bine de doi ani, timp in care a reusit sa faca multe din ce si-ar fi dorit sa aiba acasa. Pina in 2006, a lucat la fostul Sofert, timp de aproape 30 de ani. Dupa ce s-a pensionat, a plecat peste granita. A gasit relativ usor un loc bine platit in constructii. De ceva timp, insa, criza s-a facut simtita si in buzunarul lui. „Lucrez in constructii, la un patron indian. A mers bine, pina anul asta. De citeva luni, se simte si la buzunarele noastre criza. Nu si in al patronului, care cistiga de nu-ti vine sa crezi. La el nu e criza!”, povesteste bacauanul. Din echipa lui fac parte mai multi români. Aproape toti au decis sa-si ia un mic concediu si sa plece acasa, pe motiv ca patronul le-a taiat zdravan din salarii. „Ne-a luat 10 lire pe zi din ce ne platea. Or, in conditiile astea, am decis mai multi sa ne facem bagajele si sa plecam. A sunat in România, patronul indian, sa ne cheme la munca. I-am zis ca daca ne plateste acelasi salariu ca pina acum, venim, altfel, nu”, povesteste Mihai S.
La „negru”, salariile sint mai mici
Din salariul pe care-l primea, Mihai putea sa puna deoparte, pentru cei de acasa, cam 900 de lire. Cu restul banilor platea chiria, la patronul indian, unde e cazat, mincarea si tigarile, nelipsite la lucratorii din constructii. „Din pacate, lucram la «la negru», cum se zice. De ne-ar fi facut carte de munca, am fi luat salarii mult mai mari. Daca ne prind autoritatile, o incurcam si noi, si patronul. Numai ca, aici nu e ca la noi, sa se pirasca unii pe altii. Fiecare isi vede de treaba lui. Bun e ca noi lucram in amenajari interioare, deci nu ne vede lumea ce facem”, incheie Mihai povestea sa. Comunitatea româneasca din Anglia s-a dezvoltat in ultimii ani, mai ales in partea de nord-vest a Londrei. Pe linga joburile din constructii si baby sitting, românii mai ocupa posturi bune in IT, la bancile din centrul Londrei sau in diverse office positions. Nu este neglijabila nici comunitatea studenteasca din Marea Britanie. Din pacate, se intorc acasa mai ales muncitorii. Numai de la firma din Nothingam, unde munceste Mihai, au plecat, acum, sase insi. Dar vin acasa cu sutele. Ii vezi in aeroporturi. Si toti sint simpli muncitori, nicidecum turisti.
romanii se intorc acasa ii speranta ca geoana le va da 25000 de euroi!!! pentru banii astia ar emigra jumatate din psd, cealalta jumatate ii are ca i-a furat de la ceilalti.