Centrul Judeţean Bacău al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început campania de control pe teren pentru ecocondiţionalitate, acţiune care presupune vizite la faţa locului în 185 de exploataţii agricole cuprinse într-un eşantion extras aleatoriu la nivel central. „Vor face obiectul controalelor – ne-a informat Centrul Judeţean al APIA – respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC-uri), respectarea cerinţelor minime pe exploataţie, precum şi implementarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR-uri).”
Agricultorii care, prin activitatea lor, depozitează, utilizează şi manipulează produse de protecţie a plantelor trebuie să respecte inclusiv „SMR 9 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor”. Astfel, ei trebuie să utilizeze numai produse omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT şi trebuie să utilizeze astfel de produse numai în scopul pentru care au fost omologate. Produsele toxice şi foarte toxice vor fi utilizate numai de persoanele care deţin autorizaţie în acest sens. Nu trebuie aplicate tratamente cu astfel de substanţe în zonele de protecţie a resurselor de apă, de protecţie sanitară sau ecologică. Şi condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare trebuie strict respectate în exploataţiile agricole. Documentele de evidenţă a produselor de protecţie a plantelor trebuie păstrate trei ani, iar fermierul trebuie să ţină zilnic evidenţa fiecărui tratament, într-un registru (caiet), după model dat.
Nerespectarea acestor prevederi atrage neacordarea sau reducerea plăţilor în una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai muţi ani.
Din acest an, sunt implementate Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) 9-15, în conformitate cu art. 124, alin. 6 din Regulamentul Comisiei Europene (CE) nr. 73 din 2009, în care este prevăzut calendarul de implementare pentru România. Astfel, acordarea formelor de sprijin din Pilonul I al Politicii Agricole Comune şi a anumitor plăţi din măsurile de dezvoltare rurală (Pilonul al II-lea) se face doar către agricultorii care respectă normele obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii publice, al animalelor şi plantelor, precum şi al bunăstării animalelor.
Ecocondiţionalitatea este un mecanism de legătură între acordarea plăţilor de sprijin din cadrul Pilonului I şi a anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală (Pilonul al II – lea) şi respectarea de către agricultori a unor norme obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii publice, a animalelor şi plantelor, precum şi al bunăstării animalelor. Ecocondiţionalitatea cuprinde Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu – GAEC (din engl. Good Agricultural and Environmental Condition) şi Cerinţele legale în materie de gestionare – SMR (din engl. Statutory Management Requirements), stabilite prin regulamente CE şi prin Cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor de protecţie a plantelor, prevăzute în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.
Orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din exploataţie, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).
Lasă un răspuns