Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus, la inceputul lunii, controlul tuturor coffee-shop-urilor din tara. Aceasta actiune a fost demarata intr-o tentativa de a tine sub control comercializarea substantelor obtinute din plantele „etnobotanice rare” ce pot provoca halucinatii sau efecte asemanatoare drogurilor si care nu sint interzise in Romania si nici in alte tari. Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor (CPC) Bacau a efectuat, in perioada 4-7 mai, controale la cinci astfel de operatori economici. La unul dintre acestia, comisarii au depistat un produs pe a carui eticheta erau trecute substante ce se presupune ca ar contine canabis. Tetrahidrocanabinolul, substanta gasita si sub prescurtarea „THC”, si „canabis stiva” i-a alarmat pe comisarii CPC Bacau. Pentru ca administratorul a prezentat niste documente prin care s-ar dovedi legalitatea acestor substante pe teritoriul tarii noastre, comisarii au cerut sprijinul politistilor de la Antidrog din cadrul Brigazii pentru Combaterea Criminalitatii Organizate. Acestia au luat probe pentru efectuarea unei expertize, in urma careia se va stabili daca acel produs contine canabis sau nu. De mentionat este faptul ca reprezentantii Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Bacau nu s-ar fi autosesizat daca pe eticheta produsului nu s-ar fi gasit mentionate aceste substante. „Ne-a atras atentia THC -ul si canabis sativa. Am reactionat la cuvintul „canabis”, ni s-a parut suspect si am cerut sprijinul politistilor specializati in problema drogurilor. Intr-adevar, daca substanta nu s-ar fi gasit mentionata pe eticheta, produsul respectiv nu ar fi ridicat probleme”, a declarat seful CPC Bacau, Mihaela Hriscu.
Ceilalti patru comercianti de produse din ierburi legale, cu posibile efecte halucinogene, au primit amenzi in valoare de 15 mii de lei pentru ca de pe etichete lipseau adresa completa a importatorului, tara de origine, termenul de valabilitate si mentiunile speciale obligatorii, respectiv, avertismentele si situatiile in care administrarea lor se interzice.
Substantele active in aceste amestecuri sunt derivati ai THC, cu efect similar, mantionarea acestui compus pe eticheta a fost o metoda de marketing, daca s epoate vorbi de asa ceva in vanzarea drogurilor. . . Zeci de magazine sunt deschise de amatori si sunt inchise la fel de repede din cauza neglijentei. Acest fenomen trebuie CONTROLAT , doar in acest mod consumatorii vor deveni informati si vor folosi aceste produse in folosul lor , in siguranta, pentru ca intr-adevar, in afar de salvia si de acele pastile gen XTasy, scopul acesor produse devine recreational, calmant , sedativ, DA aceste produse pot deveni adevarate medicamente… folosite cu moderatie, o data la doua zile sa zicem, si de catre persoane responsabile cu varsta peste 18 ani , pot rezolva afectiuni precum insomnia, depresie, probleme personale, etc. Fac parte din categoria plantelor halucinogene cu efect introspectiv, meditativ, care AJUTA. INtr-adevar, nu trebuie sa folosim nimic artificial ori chimic pentru a ne rezolva problemele. Aceste produse, fumate , inca odata, CU MODERATIE, nu fac nici un rau, asa cum nici consumul de canabis nu a cauzat pan ain acest moment, la aceasta data , 0 [ZERO] decese, nimeni nu a murit din cauza canabisului, vorbesc din date oficiale si din cercetari [am o colectie impresionanta de linkuri care va poate ajuta in clarificarea si convingerea asupra acestui argument] .
Consumul de apa chioara in exces te poate ucide, daca bei trei litri de apa intr-un interval scurt de timp, fara a echilibra nivelul de NaCL din organism, te poate omori, intri in coma si iti moare creierul.
Aceste produse ajuta in relaxare, in introspectie, in meditatie. Aceste produse nu dezinhiba in felul in care alcoolul o face, nu ai nici o sansa sa devii violent sub influenta efectului acestor substante, vorbesc din experienta, consum aceste produse inca de acum zece ani and au fost introduse in Anglia, si sunt extraordinar de multumit ca au patruns pe piata din Romania.
In momentul in care Marea Britanie a cunoscut aceste produse, in acea tara a scazut traficul cu substante psihotrope din categoria celor mai periculoase [heorina, cocaina, LSD], cu 40 la suta.
TRAFICUL CU SUBSTANTE PERICULOASE A SCAZUT CU 40 % IN MOMENTUL IN CARE AU FOST INTRODUSE IN MAREA BRITANIE. ACESTE PRODUSE NU CREEAZA DEPENDENTA, APARE O TOLERANTA INSA DEPENDENTA NU ESTE MAI MARE DECAT ATUNCI CAND ZICI „-MH. . . PARCA AS BEA UN PAHAR DE VIN …” CHIAR MAI PUTIN DE ATAT. Alcoolul si tigarile au sanse mai mare de a da dependenta decat aceste substante, punct. Comantariul meu nu este complet, insa deja am scris o gramada, si sper ca am lamurit 2-3 aspecte in privinta acestor produse.
semnat, un consumator.