Baroul Bacău
În data de 25 iulie 2014 a intrat în vigoare Legea nr. 120/2014, care reglementează scutirea de la plata unor debite a persoanelor provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat.
Astfel, art. 1 din această lege prevede că: ”Se scutesc de la plată debitele pensionarilor proveniți din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Debitele, precizează legea, trebuie să fi fost generate de interpretarea neunitară a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor, aprobată prin Legea nr. 383/2003, și ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
Articolul 2 din aceiași lege prevede că nu se recuperează nici contribuția de asigurări de sănătate, și nici impozitul aferent debitelor scutite de plată (debitele prevăzute la art. 1).
Sunt scutite de la plată și debitele constatate după intrarea în vigoare a prezentei legi, dacă au fost generate de greșita interpretare a legilor care au reglementat sistemul de pensii, legi pe care le-am enumerat mai sus.
Cu alte cuvinte, sumele încasate de pensionarii provenind din sistemul asigurărilor sociale al agricultorilor, cărora li s-a majorat pensia dintr-o greșită interpretare a legii și pentru care Curtea de Conturi a obligat casele de pensii să calculeze debite în sarcina acestora pe o perioadă de trei ani retroactiv, nu vor mai restitui aceste sume, considerându-se că au fost încasate legal dacă nu se constată o culpă a debitorului la calcularea pensiei.
Culpa pensionarului poate consta în declararea de către acesta a unor date nereale sau folosirea unor documente care au condus la stabilirea eronată a cuantumului pensiei.
În cazul în care sunt obligați la restituirea debitelor, sarcina probei îi revine pensionarului, care trebuie să dovedească că nu se face vinovat de majorarea în mod ilegal a pensiei.
Ce debite sunt scutite de la plată?
În stadiul de proiect și expunerea de motive a Legii nr. 120/2014, se arată că actul normativ tratează problema pensionarilor provenind din sistemul asigurărilor sociale al agricultorilor care au beneficiat de pensie de invaliditate, iar înainte de anul 2003 au împlinit vârsta de pensionare și li s-a stabilit pensia pentru limită de vârstă.
Legislația ulterioară stabilirii pensiei de limită de vârstă pentru aceste persoane a condus la mărirea succesivă a cuantumului drepturilor bănești încasate, însă Curtea de Conturi a stabilit că, în cazul persoanelor aflate anterior pensionării pentru limită de vârstă în situația de invaliditate, majorarea pensiei nu trebuia aplicată la pensie în intergralitatea sa, ci doar pentru partea corespunzătoare stagiului de cotizare în cadrul fostelor CAP-uri.
Normele de aplicare a Legii nr. 120/2014 se vor emite în 30 de zile de la intrarea în vigoare.
Lasă un răspuns