O colaborare mai veche și plină de succes, pornită de la o simplă joacă, a devenit, pentru Asociația ”Lumina” din Bacău, un proiect de sine stătător, cu obiective bine stabilite și pe termen lung. Este vorba despre ”Terapia cu cai, o joacă serioasă pentru copiii cu probleme”, inițiat și lansat miercuri de către organizația amintită, în parteneriat cu CSE Decebal și care se derulează în intervalul iulie – octombrie 2014 cu finanțare nerambursabilă, conform Legii 350/2005, de la Consiliul Județean Bacău. Beneficiari ai terapiei cu cai sunt, teoretic – practic mult mai mulţi – 25 de copii și tineri diagnosticați cu boli incurabile, scopul proiectului fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea gradului de acces la servicii de îngrijiri paliative pentru cei din urmă, prin intermediul hipoterapiei, kinetoterapiei, psihoterapiei și art-terapiei.
Concret, în cadrul proiectului, de cel puțin două ori pe lună, copiii de la Asociația Lumina – Centrul de zi ”Albert” au parte, chiar în curtea centrului, de jocuri atractive cu Pitbull şi Dalmaţian, cei doi cai pe care CSE Decebal, prin reprezentanții săi, îi aduce pro-bono, în acest sens.
„Satisfacţia mea reală este că pot face asta, efectiv, pentru aceşti copii – a spus Cezar Ivanof, CSE Decebal -, că avem tot ce ne trebuie, de la oameni desfăvârşiţi la maşină şi cai, şi o vom face cât timp de vom permite, sper cât mai mult. Aici vorbim despre copii cu boli incurabile, nedeplasabili, în plus, proveniţi din familii dezavantajate din toate punctele de vedere şi, sincer, simţi o satisfacţie enormă atunci când vezi bucuria acestor copii. Poate n-am face asta dacă n-am vedea, efectiv, cum li se luminează chipurile când îi urcăm pe cai, când intră în contact cu aceştia. În plus, caii iubesc sincer aceşti copii, iar asta se vede inclusiv în faptul că acei cai nu mai vor să plece după o astfel de zi cu copiii”.
Proiectul în sine este, spun iniţiatorii lui, mai mult decât despre joacă. Este despre suflet, este vindecare sufletească acolo unde, fizic, nu se mai poate face nimic. „Nu vă putem exprima în cuvinte ce înseamnă această oportunitate pentru noi, pentru copiii de la centru – a mărturisit şi Mihaela Dumitrache, directorul Asociaţiei Lumina. Când vin caii în centru, copiilor li se schimbă, pur şi simplu, lumea. Când se urcă pe cal un copil care, de când se ştie, a stat doar în scaun cu rotile, el se simte puternic. Iar faptul că el poate controla calul este foarte important. Este, acest joc, un alt fel de a privi lumea, de sus, de cei care nu o pot vedea, practic, decât de jos”.
Dincolo de beneficiile sufleteşti şi emoţie, printre beneficiile hipoterapiei se numără şi recuperarea, coordonarea și echilibrul, componente de bază ale psihomotricității, stimularea și îmbunătățirea echilibrului, a mobilității articulațiilor, a circulației sângelui, a flexibilității precum și stimularea apetitului, a digestiei, ameliorarea timpilor de reflex și a funcțiilor cardio-respiratorii, dar nu numai, au explicat reprezentanţii „Lumina”.
Lasă un răspuns