Modul în care instituțiile publice, locurile publice, de agrement și divertisment asigură accesul persoanelor cu handicap va fi verificat în perioada următoare. Deja acțiunile de control au început cu primăriile de orașe din județ. Ministerul Protecției Sociale le-a solicitat prefecturilor o situație cu accesabilizările pentru persoanele cu handicap din orașe. Se umărește asigurarea unui cadru specific pentru persoana cu handicap, de la drumuri, insituții publice sau transportul în comun, semafoare speciale, rampe acces, amenajarea clădirilor publice, de cultură, sportive sau de agrement, trotuare sau treceri de pietoni marcate vizual și acustic. Până pe 10 august se așteaptă propunerile pentru rezolvarea accesului persoanelor cu handicap.
„Noi verificăm dacă sunt rampe de acces la școli, instituții publice, iar acum, până în noiembrie, se veridică primăriile – a declarat Teodor Agachi, coordonator Serviciu Inspecția Socială din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bacău. Urmează să verificăm apoi școlile și spitalele”. El a mai spus că există și o reclamație cu privire la condițiile în care lucrează o persoană cu handicap într-o instituție publică. „Este o sesizare la adresa Direcției de Finanțe Publice Bacău – a precizat Teodor Agachi. Acolo lucrează două persoane cu handicap, dintre care una, cu probleme locomotorii, își desfășoară activitatea la subsol. S-a cerut să fie mutată la parter, pentru că este foarte dificil pentru ea. Acum se fac verificările”.
... a zis
…accesul persoanelor cu handicap nu exista ! Chiar si pentru un om normal , rampele existente sunt de nefolosit ! In majoritatea locurilor in care exista, sunt facute doar pentru ca asa trebuie ! Sunt unele si cu inclinari de 40 de grade !