Judecătorul suspendat Vasile Sorin Curpăn a căzut în propria capcană. Războiul pornit împotriva celor care s-au lăsat păcăliţi şi au acceptat să colaboreze/sponsorizeze editarea celebrelor tratate juridice autoplagiate ale magistratului s-a întors împotriva lui. Magistratul a pierdut în instanţă un proces în care cerea daune morale şi materiale de milioane de euro şi trebuie el să plătească acum despăgubiri. În plus, are obligaţia de a publica în patru ziare hotărârea instanţei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, recent, ca nefondat recursul declarat de Curpăn, într-un dosar civil deschis de acesta împotriva lui Gioni Popa Gavrilovici, asistent judiciar la Tribunalul Bacău. Atras de Curpăn în afacerea cu lucrări ştiinţifice, ca mulţi alţii de altfel, şi păcălit să sponsorizeze editarea cărţilor, Gavrilovici s-a trezit cu plângeri penale (finalizate cu NUP) şi acţiuni în instanţă în care i se cereau daune materiale şi morale colosale pentru că şi-ar fi însuşit ilegal calitatea de coautor. Magistratul a avut grijă, în cazul tuturor celor care l-au ajutat cu bani, să nu încheie niciun contract de colaborare sau editare. Din acest motiv, şi judecarea procesului a fost mai greoaie şi a fost nevoie de declaraţiile mai multor martori care să susţină că magistratul era cel care venea cu propunerea de colaborare. Acţiunea deschisă de Curpăn s-a îndreptat şi împotriva editurilor Universitară Bucureşti şi Alma Mater Sibiu.
La sfârşitul anului trecut, Curtea de Apel Piteşti a respins apelurile lui Curpăn şi Gavrilovici şi a menţinut sentinţa Tribunalului Argeş care nu a găsit întemeiată cererea magistratului prin care ar fi vrut obligarea lui Gavrilovici şi a editurilor de a-i recunoaşte dreptul exclusiv de autor al „Tratatului de Ştiinţe Juridice” şi daune materiale şi morale pentru încălcarea acestui drept prin publicarea în anul 2009 a lucrării intitulate la fel de către Editura Universitară Bucureşti şi Editura Alma Mater. Magistratul Curpăn cerea daune morale de 6.000.000 euro şi daune materiale de 10.000 euro. Instanţa a admis însă cererea lui Gioni Popa Gavrilovici de a fi despăgubit cu suma cheltuită pentru editarea tratatului lui Curpăn şi l-a obligat pe magistrat să-i plătească acestuia 3.120 lei daune materiale. Judecătorul mai trebuie să plătească editurilor alte peste 3.000 de lei cheltuieli de judecată. În plus, Sorin Curpăn este obligat să publice, pe cheltuiala lui, hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei în termen de 15 zile, în patru ziare – trei de interes local din Bacău, Sibiu şi Bucureşti şi un ziar de circulaţie naţională. „Declanşându-se un asemenea litigiu de notorietate, cu adresabilitate inclusiv către forurile profesionale, ştiinţifice de acreditare universitare, se impune ca în spaţiul mediatic să fie cunoscută atingerea adusă de către reclamant (Curpăn, n.r.) reputaţiei pârâtului (Gavrilovici, n.r.), în sensul că acuza de uzurpare a dreptului de autor este una nefondată”, explică instanţa.
Acuzat că a folosit fără drept numele unei edituri şi a trecut pe cărţi ISBN fals
Interesant este că instanţa confirmă autoplagiatul despre care a scris în 2013 Ziarul de Bacău. Pentru că magistratul a cerut în acţiune şi „acordarea protecţiei juridice a dreptului de autor al Tratatului de Ştiinţe Juridice apărut în anul 2008”, Tribunalul Argeş a arătat, în motivarea respingerii cererii, că „această lucrare nu constituie o operă nouă sau una derivată care să beneficieze de protecţia dreptului de autor, mărginindu-se a reuni opere anterioare ale reclamantului, fără vreun element care să se subscrie dreptului de protecţie ce guvernează instituţia, respectiv o dispunere originală sau modificări”.
În martie 2013, o editură din Bacău l-a acuzat pe judecătorul Sorin Vasile Curpăn că i-a folosit fără drept numele şi a trecut pe cărţi ISBN fals. Biblioteca Naţională a României a confirmat atunci că ISBN-ul de pe una dintre cărţi este inexistent. Este vorba de acelaşi “Tratat de Ştiinţe juridice”, ediţie princeps apărută în 2008, în două volume, care, oficial şi legal, nu există. ISBN-ul trecut de autorul cărţii este unul inventat, o înşiruire de cifre, care nu a fost atribuit de editură şi nici de către Biblioteca Naţională.
Printr-un sms, judecătorul Sorin Curpăn ne-a trimis punctul său de vedere legat de decizia instanţei: „Prin decizia civilă a ICCJ Secţia Civilă s-a considerat, cu putere de lucru judecat, că toate persoanele fizice care apar pe coperţile Tratatului publicat la Bucureşti şi Sibiu au calitate de coautor, inclusiv subsemnatul. (…) Având în vedere că instanţele nu au acordat protecţia deptului de autor a operelor componente ale Tratatului, am introdus o nouă acţiune civilă în vederea protejării drepturilor originare asupra operelor care compun tratatul, acţiune înregistrată la 10.07.2014 pe rolul Tribunalului Bacău – Secţia Civilă. În privinţa hotărârii irevocabile a ICCJ intenţionez să formulez plângere la CEDO în termenul legal.”
Cât despre obligaţia de a publica hotărârea instanţei în patru ziare, Curpăn este de părere că aceasta este mai mult un drept al editurii din Sibiu.
Lasă un răspuns