În luna mai, în municipiile din judeţul Bacău preţurile medii la produsele agroalimentare vândute în pieţele ţărăneşti din Bacău, Oneşti şi Moineşti au crescut faţă de luna precedentă. Aceasta este concluzia afişată de Direcţia Judeţeană de Statistică Bacău pe pagina sa de Facebook. Cele mai scumpe, dintre cele şase produse monitorizate de statisticieni, au fost, de departe, castraveţii muraţi şi păstârnacul. Astfel, un kilogram de castraveţi muraţi costa, în Bacău, 6 lei, faţă de numai 5,75 de lei în Oneşti şi Moineşti. Kilogramul de păstârnac s-a vândut, însă, egal în toate municipiile cu 5,25 de lei.
Pe o linie oarecum constantă au evoluat preţurile la ceapa uscată, cartofii de toamnă, morcovi şi mere. Cel mai scump s-a dovedit kilogramul de ceapă în Bacău şi Moineşti, pentru că a ajuns la 2,50 de lei, faţă de numai 2,38 de lei în Oneşti. Merele au avut acelaşi preţ în toate localităţile monitorizate, adică 2,40 de lei, în timp ce morcovul a fost mai scump la Oneşti, adică 2,38 de lei, faţă de 2,25 de lei la Moineşti şi 2,13 lei la Oneşti. Cartofii de toamnă au fost mai scumpi în Moineşti (1,90 lei/kg), pentru ca în Bacău se fie vânduţi cu 1,84 de lei, iar în Oneşti cu 1,82 de lei.
Statisticienii au făcut, însă, câteva observaţii şi asupra puterii de cumpărare pentru unele produse alimentare în municipiul Bacău. „Puterea de cumpărare a salariului, măsurată prin intermediul raportului dintre salariul mediu net şi preţurile individuale cu amănuntul ale unor produse – spun statisticienii – oferă informaţii cu privire la evoluţia nivelului de trai al populaţiei.”
Nivelul de comparaţie pentru situaţia din luna mai 2014 este, ca de obicei, luna octombrie a anului 1990. Astfel, cu un salariu mediu în mai puteau fi cumpărate 443 de kilograme de pâine, faţă de numai 418 în octombrie 1990 sau 362 kg de zahăr, faţă de numai 239. Pe un nivel pozitiv stă stituaţia şi la carnea de pui (calitatea I), unde se puteau cumpăra 140 kg în mai faţă de 115 în octombrie, şi la untul cu 65% grăsime, cu 59 kg în mai faţă de 56 în octombrie. În schimb, la carnea de porc, carnea de vită şi telemeaua de vacă banii parcă aveau mai multă putere de cumpărare în octombrie 1990. Astfel, la carnea de porc diferenţa în favoarea lunii octombrie este de 27 kg (raportul faţă de luna mai fiins 111/84 kg), la la carnea de vită de 17 kg (79/62 kg), iar la telemeaua de vacă de 6 kg (124/120 kg).
Lasă un răspuns