Claudiu TĂNĂSESCU
Florin CRĂCIUN
Primăria municipiului Bacău a pus la punct șase puncte de prim-ajutor în oraș pentru vreme de caniculă. Acestea însă nu funcționează încă, deși multă lume se întreabă de ce nu se deschid și se distribuie apă rece, dacă este foarte cald afară. „Cele șase puncte sunt pregătite să funcționeze – a declarat Daniela Pozînărea, dircetorul Direcției de Asistenșă Socială Bacău. Avem achiziționată apa, paharele, dar legea spune că nu le putem distribui decât în momentul în care Agenția Națională de Meteorologie (ANM) emite cod galben pentru municipiul Bacău. Noi am primit o adresă în care ni se solicită să fim pregătiți și se anunță cod galben în județ, în zonele de câmp și podiș, nu în oraș, cu temperaturi cuprinse între 35 și 37 grade Celisius. Din experiența anilor trecuți, ANM emite codul galben după această avertizare, cu două zile sau chiar 24 de ore înainte”. Directorul Pozînărea a precizat că în cazul godului galben se asigură apă, iar în cazul codurilor portocaliu și roșu, pe lângă apă se asigură și asistență medicală de specialitate.
Necesarul maxim de apă potabilă pentru punctele din municipiul Bacău este de 200 de litri și 1.200 de pahare de unică folosință zilnic. Pentru achiziționarea acestora, aleșii locali au prevăzut un buget de 9.900 de lei. Ajutorul este calculat pentru 15 zile de caniculă, care nu pot fi consecutive.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, precum şi folosirea de mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale, în culori deschise). De asemenea, se recomandă creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi o alimentaţie săracă în grăsimi.
Alte recomandări pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău le aminteşte populaţiei sunt evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice, duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată. Totodată, este indicată evitarea unor eforturi fizice susţinute în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultură, şantiere de construcţii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, să se desfăşoare dimineaţa şi seara.
Conform legii, personalul care lucrează în sectoare cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice va beneficia de un program modificat de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi de cantităţi suficiente de apă minerală din partea angajatorilor.
Copiii vor fi supravegheaţi permanent şi li se va acorda o atenţie specială, pentru a se evita situaţiile nefavorabile acestora. Astfel, copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiţii de temperaturi ridicate.
De reţinut este faptul că persoanele care deţin aparate de climatizare trebuie să le seteze astfel încât acestea să menţină în încăperea sau clădirea respectivă o temperatură cu 5°C mai mică decât temperatura exterioară.
De asemenea, ISUJ Bacău va asigura transportul de apă menajeră şi potabilă (îmbuteliată), fără a afecta misiunile inspectoratului. Se vor verifica şi aduce în stare de funcţionare toate mijloacele şi materialele necesare pentru intervenţia în cazul producerii unor incendii de proporţii (la fond forestier, mirişti, terenuri agricole etc.).
Se va organiza şi executa, prin personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, controlul respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti, precum şi la lăcaşurile de cult.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău va organiza patrule mobile pe raza zonei de competenţă, în vederea scurtării timpului de răspuns în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, se vor organiza şi patrule mobile compuse din personal al ISUJ Bacău şi Direcţiei Silvice Bacău, în vederea prevenirii încălcării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor la fond forestier.
Evidenţierea punctelor de prim ajutor va fi realizată prin sigle sau semnale colorate. De menţionat este faptul că lăcaşurile de cult vor fi deschise în intervalul orar 11.00 – 18.00 pentru toţi cetăţenii. Punctele de prim ajutor din județul Bacău care vor funcționa în perioada de caniculă sunt:
I. MUNICIPIUL BACĂU
1. Serviciul Public de Asistenţă Socială Bacău – str. Ştefan cel Mare, nr. 17A;
2. Biserica Ortodoxă „ Sf. Neculai“ – str. B-dul Unirii, nr. 4;
3. Cinematograful „Central“ – str. N. Bălcescu, nr. 12;
4. Casa de Asigurări de Sănătate Bacău – str. Mărăşeşti, nr. 13;
5. Biserica Ortodoxă „Sf. Dumitru“ – str. Narciselor, nr. 2;
6. Primăria municipiului Bacău, Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor – str. H. Coandă, nr. 2.
II. MUNICIPIUL MOINEŞTI
1. Primăria municipiului Moineşti – str. T. Vladimirescu, nr. 14;
2. Serviciul Public de Asistenţă Socială – Lucăceşti.
III. MUNICIPIUL ONEŞTI
1. Primăria municipiului Oneşti – sediul nou, B-dul Oituz, nr. 17;
2. Direcţia Generală de Asistență Socială – str. Poştei, nr. 1;
3. Piaţa agroalimentară – str. Caşinului;
4. Catedrala Ortodoxă – B-dul Belvedere, nr. 2;
5. Muzeul de Istorie – B-dul Republicii, nr. 45.
IV. ORAŞUL COMĂNEŞTI
Farmacia „UNICOL FARM“ – str. Zăvoi, nr. 10;
Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” – str. Vasile Alecsandri, nr. 1;
3. Farmacia „VASILIADA“ – str. Republicii, nr. 1;
4. Farmacia „IRIS FARM“ – str. Nufărului, nr. 5;
5. Farmacia „TOMINVEST“ – Aleea Parcului, bloc C8.
V. ORAŞUL TÂRGU OCNA
1. Hotel Măgura – str. Trandafirilor, nr. 3;
2. Farmacia „ROPHARMA” – str. Republicii, nr. 1;
3. Farmacia „ROPHARMA” – str. C. Negri, bl. A 10;
4. Biserica Precista – str. Victoriei, nr. 7.
VI. ORAŞUL BUHUŞI
Casa de Cultură – str. N. Bălcescu, nr. 2;
Farmacia „ROPHARMA” – B-dul Republicii, nr. 14.
VII. ORAŞUL SLĂNIC MOLDOVA
1. Primăria oraşului Slănic Moldova – str. Vasile Alecsandri, nr. 4;
2. Farmacia „Sf. Spiridon” Slănic Moldova;
3. C.M.I. dr. Rape Dorel – str. Nicolae Bălcescu;
4. C.M.I. dr. Ţurcan Valentina – str. Ştefan cel Mare.
VIII. ORAŞUL DĂRMĂNEȘTI
1. Sediul Poliției Comunitare Dărmănești – str. Muncii, nr. 16;
2. C.M.I. dr. Topoliceanu Mircea – str. Uzinei, nr. 36;
3. Școala Generală Nr. 2 Dărmăneș
kim a zis
La 36,9 grade nu imi dati apa?Da…la 37,o imi dati pe aia clocita?