Toate persoanele fizice care nu pot face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept în justiţie pot beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare de timbru.
Mai precis, potrivit prevederilor legale, vor beneficia de ajutor de la stat persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii de acordare, sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar sunt acoperite în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie se situează sub nivelul de 600 lei, ajutorul public judiciar va fi în proporţie de 50 la sută.
Cei care îndeplinesc condiţiile de venituri vor putea solicita scutirea, reducerea, eşalonarea sau amânarea de la plata taxelor de timbru în baza unei cereri de acordare a ajutorului public judiciar adresate instanţei competente pentru soluţionarea dosarului. În cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri, cererea este de competenţa instanţei de executare. Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutită de taxa de timbru judiciar. Pentru soluţionarea cererii de acordare a facilităţilor, instanţa poate solicita lămuriri şi dovezi solicitantului sau informaţii scrise autorităţilor competente. Asupra acestui tip de cerere, instanţa se va pronunţa fără citare, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu, iar încheierea se va comunica solicitantului şi părţii adverse, dacă este cazul.
Eşalonarea plăţii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni şi pentru maximum 12 termene. Dacă reclamantul a beneficiat de reducerea taxei judiciare de timbru, instanţa de judecată va obliga pe pârâtul care pierde procesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea.
Lasă un răspuns