- lucrările principale la sondă se estimează că vor dura 48 de ore
- oamenii sunt cazaţi la Hotelul Decebal din Bacău şi duşi la serviciu pe cheltuiala OMV Petrom
Municipalitatea Moineşti a procedat ieri dimineaţă (19 august) la evacuarea câtorva zeci de familii din blocurile de locuinţe situate în zona străzii Mihail Sadoveanu, pentru a le permite speciliştilor de la OMV Petrom să execute lucrări de punere în siguranţă a sondei 1140, abandonată din anul 1982. Lucrările – ne-a informat primarul municipiului, Viorel Ilie – sunt efectuate la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), care deţine această sondă. Locatarii din zonă au fost evacuaţi pentru evitarea oricărui risc. Operaţiunea se estimează ca va dura circa 48 de ore, iar 33 dintre locatari (13 familii) au fost cazaţi, pe cheltuiala OMV Petrom, la Hotelul Decebal din Bacău. Ceilalţi au apelat la rude sau prieteni, dar mulţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Toate lucrările la această sondă se apreciază că vor dura circa o lună.
Sonda 1140 Moineşti a fost forată în anul 1952 de societatea SOVROM Petrol. OMV Petrom acţionează, în acest caz, ca agent de decontaminare a terenului, la solicitarea ANRM. „Lucrările de punere în siguranţă a sondei – a precizat primarul Viorel Ilie – au ca scop eliminarea infiltraţiilor de ţiţei din sondă în sol şi prevenirea apariţiei acestora pe viitor. Ele se vor desfăşura cu cele mai performante echipamente şi tehnologii pentru a minimiza impactul operaţiunilor asupra mediului şi populaţiei. Pe durata lucrărilor, OMV Petrom va colabora îndeaproape cu Primăria Moineşti şi cu autorităţile locale de mediu şi de gestionare a situaţiilor de urgenţă şi va lua toate măsurile legale pentru ca operaţiunile să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă pentru populaţie şi pentru mediu. Toate activităţile derulate de OMV Petrom se desfăşoară cu respectarea legislaţiei şi a normelor specifice în vigoare”.
Zona sondei din Moineşti este monitorizată de aproape zece luni, pentru că sunt emanaţii de gaze. „Am studiat problema cu reprezentanţii OMV Petrom şi cu cei ai ISUJ, dar şi cu cei ai E.ON Gaz – a mai spus primarul municipiului. Practic, în această zonă este o incintă de patru blocuri, în vecinătatea Inspectoratului Municipal de Poliţie. Tot în zonă se află şi o comunitate de romi şi o centrală termică a primăriei. Astfel, ca urmare a monitorizărilor, dar şi a programelor de investiţii şi de reparaţii al OMV Petrom, de marţi dimineaţa, de la ora 7,00, s-a dispus evacuarea blocurilor de locuinţe, pentru că s-a intrat în operaţiunea de reabandonare a sondei. Practic, se străpunge dopul de beton pus la gura sondei, se va ajunge la zăcământ, apoi sonda va fi pusă în siguranţă, după care nu va mai fi niciun pericol, iar oamenii pot reveni la locuinţele lor”.
La ora 8,00 a zilei de marţi, blocurile de locuinţe erau deja libere de locatari. Au fost oprite utilităţile, iar oamenii au fost duşi, pe cheltuiala OMV Petrom, la Bacău, pentru cazare pe tot timpul operaţiunii. Dimineaţa ei sunt aduşi în Moineşti, pentru că au servicii şi probleme care trebuie rezolvate. În blocurile din zonă sunt între 12 şi 20 de apartamente în fiecare. Deci peste 60 de apartamente în total, dar multe nu sunt locuite, oamenii fiind plecaţi la muncă în străinătate.
„În această perioadă – am mai aflat de la primarul Viorel Ilie – era programat şi Controlul de fond al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru care de obicei se face un exerciţiu de alarmare. De data aceasta, însă, avem o acţiune reală, din care sunt convins că vom ieşi foarte bine, ca la toate celelalte controale de fond din anii anteriori”.
În industria de ţiţei şi gaze, termenul de „abandonare” se referă la închiderea definitivă a unei sonde de explorare sau producţie care nu mai este profitabilă. Coloana de acces către ţiţiei şi gaze naturale este cimentată. Se foloseşte un sigiliu ermetic aplicat mecanic (cimentarea sondei), dar sunt folosite şi dopuri de beton suplimentare. Sonda este curăţată, pentru a se asigura că nu mai există urme de hidrocarburi. Astfel, gaura de sondă este inundată. Toate componentele de fier sunt tăiate până la o adâncime de 2,5 m, iar la gura sondei se foloseşte o placă de metal, peste care se pune beton şi pământ.
Industria de ţiţei şi gaze are o istorie de peste 150 de ani în România, deci exploatarea acestor resurse s-a făcut într-o perioadă în care standardele de mediu erau foarte scăzute sau nu se aplicau. Specialiştii apreciază că au fost săpate, în România, circa 75.000 de sonde. În anul 1914, când în România existau peste 100 de societăţi petroliere, numărul sondelor active se ridica la 2.000. În prezent, ca urmare a închiderii sondelor care au devenit neeconomice, sunt active mai puţin de 1/5. Costul mediu pentru abandonarea unei singure sonde poate varia între 35.000 şi 50.000 de euro.
Lasă un răspuns