Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău se foloseşte de toate căile şi mijloacele pentru a amâna plata sumei de 1.000.000 euro, stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie drept despăgubiri pentru tânăra infectată cu HIV/SIDA în 1990 care a câştigat procesul împotriva SJU. Decizia ÎCCJ a fost dată cu un an în urmă, iar de atunci spitalul a reuşit să tragă de timp prin diverse acţiuni în instanţă. După sentinţa ÎCCJ, SJU a făcut cerere de revizuire, dosarul s-a întors la Tribunalul Bacău pentru a primi aceeaşi hotărâre, în favoarea bolnavei. S-au pierdut câteva luni bune fără ca unitatea medicală să vireze vreun ban în contul tinerei, deşi executarea silită era începută, iar contestaţia la executare făcută de SJU fusese respinsă de Judecătoria Bacău.
„Înainte de a începe executarea, noi am trimis spitalului adrese prin care solicitam să ne transmită modalitatea de plată – ne-a declarat Daniela Burghelea, avocata bolnavei. Am sperat să nu se ajungă la executare şi să fie evitate cheltuielile de executare, de circa 112.000 lei, pe care tot spitalul va trebui să le suporte. Nu am primit niciun răspuns.”
De altfel, la sfârşitul lui 2013, Judecătoria Bacău a admis executarea silită a SJU, iar în mai 2014 a fost respinsă contestaţia făcută de spital, instanţa motivând că SJU „nu a făcut dovada lipsei de fonduri şi nici a demersurilor necesare pentru obţinerea fondurilor între momentul la care sentinţa a devenit executorie şi data formulării cererii de executare silită”. Instanţa sesizează, de asemenea, că SJU, prin toate aceste demersuri, încearcă să se eschiveze de la plata despăgubirilor. „În lipsa demersurilor contestatorului pentru prevederea sumelor în bugetul de venituri şi cheltuieli, se poate aprecia că există un refuz de respectare a hotărârii” – motivează judecătorul.
Astfel, luna trecută, executorul judecătoresc a dispus poprirea conturilor SJU şi ale instituţiilor care asigură finanţarea spitalului – Consiliul Judeţean, Casa de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică. Ultimele trei instituţii, însă, au refuzat să blocheze conturile, din diverse motive: pe de o parte că ar fi vorba de drepturi salariale ale angajaţilor SJU sau bani pentru investiţii care nu pot fi daţi pe despăgubiri, pe de altă parte s-a invocat îngrijorarea că SJU nu ar mai putea asigura serviciile medicale.
Spitalul a obţinut suspendarea executării silite
După un proces de un deceniu, cu o hotărâre irevocabilă dată cu un an în urmă, SJU apelează la o nouă strategie de a amâna plata după ce s-a trezit cu conturile blocate. Cere în instanţă eşalonarea plăţii şi suspendarea executării silite până la soluţionarea acţiunii. SJU motivează simplu că a solicitat bani Consiliului Judeţean, dar că la acest moment nu s-a găsit nicio sursă financiară. „Din păcate, până la acest moment, suma necesară îndeplinirii obligaţiei de plată (aproximativ 4.650.000 lei) nu a putut fi prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli al Spitalului Judeţean de Urgenţă cu această destinaţie, respectiv în bugetul consolidat al judeţului Bacău aprobat prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Bacău, datorită imposibilităţii de a identifica surse financiare care să permită plata acestei sume – arată conducerea SJU. Raportat la structura actuală a bugetului de venituri şi cheltuieli al SJU, alocarea unei astfel de sume pentru achitarea obligaţiei de plată ar pune instituţia noastră în imposibilitatea de a asigura servicii medicale pacienţilor de pe raza judeţului Bacău pentru un interval de aproximativ 6 luni, situaţie ce ar putea genera un impact social negativ major asupra stării de sănătate a pacienţilor noştri.”
Conducerea SJU cere o eşalonare la plată care să permită stingerea datoriei pe parcursul anului 2015. „Deocamdată, spitalul nu are bani să plătească întreaga sumă – ne-a declarat managerul SJU, Adrian Popa. Noi am oferit ca variante o eşalonare pe doi ani sau măcar un an, pentru ca activitatea spitalului să nu fie blocată. Până se judecă eşalonarea sperăm să identificăm nişte surse de finanţare suplimentare. Am solicitat de la Consiliul Judeţean, facem demersuri poate ne ajută şi Guvernul.”
Pe 6 august, Judecătoria Bacău a suspendat provizoriu executarea silită a SJU până la judecarea acţiunii de eşalonare a plăţii pentru care nici măcar nu s-a stabilit primul termen. De asemenea, s-a ridicat poprirea pe conturile SJU. „Mai devreme sau mai târziu se va rezolva această problemă. Spitalul nu a tratat cu seriozitate acest dosar – reclamă avocata Daniela Burghelea. Dacă se dădea dovadă de seriozitate, până acum o parte din despăgubiri erau plătite.”
SJU cere intervenţia Guvernului
Într-o adresă trimisă Consiliului Judeţean şi Instituţiei Prefectului de-abia la începutul acestei luni, managerul SJU, Adrian Popa, atrage atenţia că spitalul „se confruntă cu o situaţie fără precedent şi anume este obligat la plata sumei de 1.000.000 de euro, reprezentând daune morale (…), dar şi a sumei de 112.929,60 lei reprezentând cheltuieli de judecată, onorariu avocat, onorariu şi cheltuieli de executare silită”. În aceeaşi adresă, conducerea SJU continuă să vorbească despre „presupusa infectare cu HIV a pacientei”, minimalizând astfel decizia ÎCCJ care a dispus obligarea SJU la plata despăgubirilor, considerat vinovat de infectarea cu HIV/SIDA a tinerei. „În situaţia în care nu se vor putea găsi resurse financiare alternative pentru achitarea acestei sume, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău se va găsi în imposibilitatea asigurării tratamentului adecvat pentru cei aproximativ 5.000 de pacienţi ce se înregistrează în unitate lunar – se mai arată în adresă. Situaţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău îmbracă caracterul unei stări excepţionale care ar justifica intervenţia Guvernului României printr-o Hotărâre care să aloce suma de 1.000.000 euro de la fondul de rezervă către unitatea noastră, dând astfel posibilitatea reală de aplicare a sentinţei judecătoreşti, fără a afecta activitatea curentă a unităţii. Pe această cale, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini prin cele două instituţii pe care le reprezentaţi şi de a face demersuri pentru a putea degreva SJU Bacău de această situaţie care ar putea pune în pericol vieţile pacienţilor ce beneficiază de servicii medicale.”
sebi a zis
DAR CAND A TI INFECTAT ACEEA PERESOANA CUM A FOST……ACEEA PERS.ESTE INFECTATA PE VIATA ,CAT O MAI TRAI DE CE NU PLATESC ACEI DOCTORI CARE AU FACUT INFESTAREA PERS. DE CE TREBUIE SA PLATEASCA CONTRIBUABILUL,CA DACA SE IA BANI DE LA GUVER OARE EI DE UNDE I AU BANII OARE….