Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) controlează, în această perioadă, exploataţiile de bovine, ovine şi caprine pentru care au fost depuse cereri de solicitare a ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, în anul 2014. Data de 28 septembrie este termenul limită până la care echipele APIA pot efectua controlul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine și 21 decembrie termenul limită pentru controlul în exploataţiile de bovine.
Echipele de control verifică existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse, respectarea pentru a animalele găsite la faţa locului a celor patru elemente ale sistemului de identificare (crotalii aplicate, paşapoarte în original, înregistratea în Registrul Naţional al Exploataţiilor – conform extrasului din ziua/preziua controlului, registrul individual al exploataţiei, completat la zi), existenţa documentelor justificative a altor evenimente (pierdere crotalii, forţă majoră, circumstanțe naturale) şi existenţa documentelor justificative pentru ieşirea din exploataţie, după caz.
Crescătorii de animale au obligaţia de a menţine în exploataţie animalele pentru care s-a solicitat ajutorul specific, chiar dacă au fost controlaţi. Astfel, pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine termenul este de 90 de zile de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014, respectiv 18 septembrie 2014 inclusiv). Pentru ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate termenul 100 de zile de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014, respectiv 28 septembrie 2014 inclusiv). Iar la ajutoarele specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate 6 luni de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014, respectiv 21 dcembrie 2014 inclusiv).
Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii), incorect identificate și cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploataţie la datele obligatorii de retenţie mai sus specificate sunt animale nedeterminate, care generează penalităţi sau excluderi de la plată, după caz.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie al reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă.
Lasă un răspuns