Numărul bancnotelor false depistate în județul Bacău a înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă. Mai mulți comercianți și reprezentanți ai unor bănci din municipiu au confirmat faptul că în ultima vreme s-au confruntat cu foarte multe astfel de cazuri.
Întrebuințarea bancnotelor false este în creștere în județul Bacău. Dovadă stau măsurile de precauție pe care comercianții și băncile din Bacău au început să le ia în ultima vreme. Vânzătoarea unui supermarket de pe strada Alexandru cel Bun din Bacău ne-a declarat că în ultimele luni s-au încasat foarte multe bancnote false, ceea ce a determinat conducerea magazinului să ia măsuri preventive. „Am început să verificăm bancnotele. În special cele de 100 de lei, pentru că în majoritatea cazurilor era vorba despre astfel de bancnote. Unii clienți se uită mai urât, dar nu avem ce face”, ne-a declarat vânzătoarea.
Băncile sunt în alertă
Băncile sunt și ele vizate de activitatea falsificatorilor de bani, chiar dacă măsurile de securitate sunt mai stricte și este mai riscant. Casierița unei bănci din centrul municipiului ne-a confirmat situația. „Au fost mai multe cazuri în ultimele luni, iar acum avem grijă sporită atunci când verificăm banii. Au venit și polițiștii la noi la sediu și ne-au arătat în detaliu cum să procedăm și cum să depistăm mai ușor banii falși”, ne-a declarat aceasta.
Reprezentanții IPJ Bacău s-au ferit să dea declarații, susținând că problematica este una complexă, iar un punct de vedere complet ne va fi pus la dispoziție în zilele următoare. Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, le-a transmis însă băcăuanilor că e bine să verifice bancnotele mai mari și valuta, pentru a evita situațiile neplăcute și dacă au suspiciuni, să sesizeze Poliția imediat.
Bancnota de 100 de lei, preferata falsificatorilor
Bancnota de 100 de lei pare să fie preferata celor care falsifică bani. În primul rând, nu atrage atenția așa ușor ca una de 200 sau 500 de lei, având o valoare mai mică. În al doilea rând, este vorba de tactica falsificatorilor. Aceștia operează în special la chioșcuri de ziare sau magazine non-stop, unde cumpără produse de 5-6 lei, și, profitând de aglomerație sau de oboseala vânzătorilor la ceasuri târzii, plătesc cu bancnote de 100, false.
Indicii pentru depistarea falsurilor:
– lipseşte microtextul, în funcție de cât de mult şi-au bătut capul falsificatorii cu imitarea elementelor de siguranță
– hârtia este diferită: mai groasă, mai subțire sau cerată pentru bancnota de polimer
– culorile șterse sau mult mai accentuate ori contrastul este prea mare
– elementele de siguranță sunt realizate grosier.
DIICOTZI a zis
La alta scara, urmeaza sa apara si dosarul lui M. Fundulea, pentru santaj, parca, sau alt gen de escrocherie.
Danyzus a zis
Cel mai simplu iti dai seama prin atingerea hartiei, trebuie sa aiba cateva elemente in relief. In plus daca o ridici catre un bec si te uiti prin ea trebuie sa mai apara cateva elemente ascunse. Sau pur si simplu folosesti un led cu ultraviolete si vezi toate elementele ascunse ale bancnotei.
Dani a zis
„hârtia este diferită: mai groasă, mai subțire sau cerată pentru bancnota de polimer”. Daca este tiparita pe suport polimer, despre ce hirtie se vorbeste?
Daniel a zis
Bine că ne-aţi spus unde se găseşte MICRO-textul…
Mirela a zis
Pentru Daniel: bancnotele au pe ambele fete zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1mm care se pot vedea cu lupa.
BAROSU ALB a zis
Bun, am inteles, dar Politia trebuie sa-si faca treaba, in sensul ca orice persoana suspecta trebuie retinuta si anchetata.
cismas a zis
politia asteapta tu sa ii prinzi si dupa ce iai prins vin si ei linistiti ca doar au timp