Conform unui studiu realizat de ONG-ul Cetățeni activi pentru Bacău, privind activitatea legislativă a parlamentarilor băcăuani, rezultă că reprezentanții noștri în Camera Deputaților și Senat sunt chiulangii și ineficienți. Analiza a fost efectuată în perioada 19 decembrie 2012 (sesiunea de început a acestui mandat) și 30 august 2014. Realizatorii studiului au luat în calcul prezența la vot a aleșilor și eficiența inițiativelor legislative. La ambele categorii, parlamentarii băcăuani nu au primit notă de trecere.
Aproape jumătate au chiulit de la vot
Conform analizei, prezența la voturile din plen a reprezentanților județului a fost de 62 la sută în primii doi ani de mandat. Parlamentarii băcăuani și-au exprimat votul în 1161 de proiecte dezbătute din totalul celor 1855. Nu este o noutate faptul că parlamentarilor, în general, nu le place să meargă la muncă. Recent, deputatul Ioan Oltean, într-o conferință de presă a recunoscut că Parlamentul este în vacanță jumătate de an. „În 12 luni, în acest an, Parlamentul României este în vacanță 6 luni, nici măcar copiii la școală nu beneficiază de atâta vacanță, nu există în Europa democrată un Parlament care să-și permită să chiulească în felul acesta”, a spus Oltean.
Eficiență sub prag
Din punct de vedere al eficienței, parlamentarii băcăuani stau catastrofal. Practic, la ora actuală, numărul inițiativelor legislative care au devenit legi este sub pragul de 5 la sută. „Parlamentarii băcăuani au depus în mandatul curent un număr de 410 inițiative legislative, dintre care doar 19 au devenit deja legi. Potențialele cauze pentru procentul scăzut de inițiative transformate în legi pot fi procesul îndelungat necesar parcurgerii tuturor etapelor sau campaniile electorale, perioade în care aleșii își desfașoară activitatea în colegii”, se arată în analiza ONG-ului. Mai mult decât atât, majoritatea inițiativele aleșilor băcăuani nu au legătură cu comisiile din care aceștia fac parte. Asta înseamnă că multe dintre ele sunt semnate la comun, împreună cu ceilalți membri ai Parlamentului și nu reprezintă rodul muncii personale a deputatului sau senatorului ales, în teritoriu. „Doar 115 ( 33%) dintre cele 349 de propuneri vizează domeniile comisiilor parlamentare din care face parte initiatorul”, se mai arată în analiză.
În momentul de față, județul Bacău are 17 parlamentari din cei 18 aleși. Asta deoarece Damian Drăghici (PSD) a fost ales europarlamentar, părăsind colegiul uninominal în care a fost ales. În curând, numărul s-ar putea reduce la 16, având în vedere declarația lui Viorel Hrebenciuc, care a susținut că își va da demisia din Camera Deputaților.
tucu a zis
Niste nesimtiti. Un parlament putred, supraincarcat. Numai de afaceri propri se tin, nimic pentru bunastarea cetatenilor judetului. Rusine
lumi a zis
De ce credeti c-au vrut sa ajunga in Parlament?Ia sa fie platiti cu salariul mediu pe economie, fara privilegiile colosale si nesimtite pe care le au, si sa vezi atunci un parlament adevarat, format din patrioti, nu din jeguri si gunoaie penale puse pe imbogatire!