Pe străzile din municipiul Bacău, își fac veacul între 1.500 și 2.500 de câini vagabonzi. Animalele nu se mai strâng încă din luna martie a acestui an, când autoritățile sanitare veterinare (ANSVSA) au blocat activitatea hingherilor. De câteva luni, nu mai puțin de 3 băcăuani au fost mușcați, în medie, zilnic. Pietonii fac mari ocoale, ca să nu se întâlnească pe traseu cu numeroasele haite de câini.
Principalul măr al discordiei este suprafața cuștilor din adăpostul de la groapa de gunoi, care este acum de 4 metri și trebuie crescută la 6,5 metri. De asemenea, normele europene interzic „garsonierele” și impun cuști cu două încăperi, una de zi, alta, pentru luat masa. După 8 luni, Primăria spune că se conformează, dar activitatea de ecarisaj este blocată, cuștile conforme cu noile norme europene urmează să fie achiziționate în următoarele luni.
Unii comentatori sunt de părere că nici oamenii nu sunt tratați atât de „uman”, în unele spitale bolnavii stau claie peste grămadă, din cauza aglomerației și a paturilor insuficiente.
Situația este agravată de presiunea și isteria unor asociații de „protecție a animanelor”, care consideră că numai autoritățile sunt responsabile de situație, ignorând importanța adopțiilor și a campaniilor de conștientizare a publicului. Niciun ong-ist nu a făcut sau participat la campanii de adopții sau sterilizare.
Ziarul de Bacău a prezentat săptămâna trecută punctul de vedere al Primăriei, care susține că ANSVSA nu are motive să blocheze strângerea câinilor maidanezi, și al ANSVSA, care insistă că municipalitatea trebuie să se conformeze unui plan asumat și să le facă mai bună viața maidanezilor.
Lasă un răspuns