Statisticile arată că, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic punând în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată.
Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 40.000 lei.
În perioada imediat următoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor avea programul astfel organizat , pentru ca toţi cetăţenii să poată avea acces la testul trichineloscopic.
Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetăţenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar şi în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza.
Programul de lucru in acesta perioada este de la orele 8:00 la 18:00 , iar sambata si dumineca intre orele 8:00 si 14:00.
Penrtu situatii de urgenta fiecare sediu de circumscriptie va avea afisat numarul de telefon al medicului responsabil.
Pentru urgente la nivelul DSVSA Bacau poate fi apelat numarul de telefon 0234568233.
Locatiile unde se efectuieaza examenul pentru decelarea trichinei:
DSVSA Bacau prin Laboratorul sanitar veterinar , str. Bucovinei, nr 21, tel 0234586233
CSVSA Bacau 1 – Piata centrala Bacau
CSVSA Bacau 3 – Piata sud Bacau
CSVSA Onesti – Piata Onesti
CSVSA Moinesti – Piata Moinesti
CSVSA Buhusi – Piata Buhusi
Deasemenea la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare de asistenta sanitara veterinara, care functioneaza in regim privat, se poate efectua examenul trichineloscopic functie de dotarile existenete la nivelul circumscriptiei.
Acolo unde nu este diponibil un echipament adecvat pentru examenul trichineloscopic , medicul veterinar concesionar va verifica modul in care au fost recoltate probele pentru examenul trichineloscopic si va dirija cetateanul spre cea mai apropiata unitate care dispune de echipamentul necesar examenulu trichineloscopic.
Referitor la probele prezentate pentru examen trichineloscopic, sunt reprezentate de o proba de minimum 50 g din fiecare pilier diafragmatic (partea tendinoasa), o proba de minimum 100 g din partea costala sau sternala a diafragmei ori din maseteri, limba sau muschii abdominali.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., se recomandă:
Nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;
Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va:
-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!
Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.
Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.
Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Dacă intenţionaţi să vindeţi porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, verificaţi dacă:
-târgul este autorizat sanitar veterinar;
-târgul este supravegheat de un medic veterinar.
Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica,
consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacau
Intocmit,
Dr Vlad Gheorghita
Director executiv,
Dr. Bodea Carmen Carleta
Lasă un răspuns