Unul dintre cei doi români arestaţi de autorităţile americane în colaborare cu DIICOT, pentru trafic de arme și terorism, este băcăuanul Cristian Vintilă, care a fost consilier al lui Viorel Hrebenciuc și asociat cu alți foști lideri PSD Bacău: Doru Simovici, Constantin Apostol, Dumitru Bontaş, Dan Matei-Agathon.
Evenimentul zilei relatează pas cu pas cazul celor doi cetăţeni români (Cristian Vintilă – 44 de ani – şi Virgil Flaviu Georgescu – 42 de ani) şi al unui fost deputat italian, Massimo Romagnoli, care făceau parte dintr-o grupare ce plănuia livrarea de armament către organizaţia teroristă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) și au fost arestaţi în Muntenegru.
Astfel, procuratura districtului New York din Statele Unite a stabilit că Virgil Flaviu Georgescu era broker de arme, iar Cristian Vintilă și Massimo Romagnoli erau traficanți de arme în rețeaua care urma să ofere mitraliere și lansatoare de rachetă grupării teroriste FARC din Columbia, bănuită că a ucis peste 4.000 de oameni în ultimele patru decenii.
Virgil Flaviu Georgescu a fost cei care le-a făcut cunoștință unor agenți sub acoperire ai DEA (Drug Enforcement Administration din Statele Unite) cu Vintilă și Romagnoli. Agenții americani se prezantau ca reprezentanți ai FARC care au nevoie de arme.
În urma unor convorbiri telefonice și a unor întâlniri cei doi români și italianul au fost de acord să facă rost de arme, incluzând mitraliere și tunuri pentru falșii traficanți de droguri. Mai mult, cei trei nu au fost deranjați că armele urmau să fie folosite de teroriști împotriva forțelor americane care sprijină guvernul din Columbia.
Cristian Vintilă oferea armele
Din acest grup, Romagnoli a fost de acord să facă rost, în mod fraudulos, de certificate EUCs care aveau scopul de a face vânzarea ilegală de arme să pară una legitimă.
Conform procurorilor americani, din luna mai și până în august, Georgescu a realizat mai multe convorbiri telefonice cu un agent DEA care pretindea că reprezintă FARC. Georgescu l-a rugat pe agentul DEA să nu mai spună la telefon că reprezintă o grupare teroristă. Georgescu a primit o listă de arme de care pretinșii teroriști aveau nevoie. Românul l-a asigurat pe interlocutor că poate face rost de aceste arme.
Negocierile de la București
În 23 septembrie, a avut loc o întâlnire în București între Georgescu și agentul DEA aflat sub acoperire. La această întâlnire agentul american i-a repetat din nou românului că are nevoie de arme pentru a ucide americani în Columbia. Pentru a realiza acest lucru, teroriștii urmau să folosească armele procurate de la rețeaua românilor pentru a doborî elicoptere americane și alte aparate de zbor US aflate în misiune în Columbia.
În ziua următoare, 24 septembrie, Georgescu și Vintilă s-au întâlnit cu doi agenți DEA. Fostul lider al PSD Tineret Bacău a oferit falșilor teroriști un catalog de arme pe care le putea livra. El chiar a sunat pe cineva și s-a asigurat că poate livra armele dorite de FARC. În catalogul lui Cristian Vintilă erau incluse pistoale, mitraliere și echipamente cu o putere foarte mare. Din nou, românii nu au avut nicio o problemă că armele pe care le ofereau urmau să fie folosite pentru a ucide americani în Columbia. Falșii teroriști și cei doi români au convenit să se întâlnească când Georgescu și Vintilă făceau rost de certificatele EUCs necesare transportului de arme.
Falșii teroriști și traficanții, întâlnirea din Muntenegru
Pe data de 8 octombrie, Vintilă, Georgescu și Romagnoli s-au întâlnit cu trei agenți sub acoperire care se recomandau ca teroriști FARC în statul Muntenegru, în localitatea Tivat. În timpul discuțiilor, italianul a asigurat că va face rost de certificatele EUCs și a oferit o imagine cu acestea pe un laptop deținut de Georgescu. Acesta a spus falșilor teroriști că armele pe care le procura Vintilă urmau să fie transportate până în Africa de unde FARC urma să le preia pentru a le duce la destinație, în America de Sud.
La rândul său și Romagnoli a scos un catalog propriu de prezentare a armelor pe care el le putea oferi teroriștilor. Italianul avea diferite puști și pistoale automate și lansatoare de rachete. Romagnoli s-a lăudat că dispune de mult mai multe arme decât cele din catalog.
În acest moment agenții DEA au spus că au nevoie de un răgaz pentru a cere superiorilor acordul asupra tranzacției. Imediat, Vintilă a insitat pentru un avans și a propus o testare a armelor oferite. În cele din urmă italianul a primit o sumă de bani de la agenții americani aflați sub acoperire pentru a procura armele cerute de gruparea teroristă columbiană FARC.
În urma acestor fapte, Parchetul New York îi acuză pe cei doi români și pe italian de comiterea: conspirație pentru uciderea unor cetățeni și oficiali ai SUA și consipirație pentru a ajuta o grupare teroristă din afara SUA.
Cine este Cristian Vintilă
Cristian Vintilă este un fost asociat al lui Viorel Hrebenciuc şi Dan Matei-Agathon în firma Barter Group din Bacău. Societatea a fost înfiinţată în 1997 şi a avut activitate până în 2012. Conform datelor de la Registrul Comerţului, la constituirea firmei au participat: Doru Simovici, Constantin Apostol, Dumitru Bontaş, Dan Matei-Agathon, Cristian Vintilă şi Viorel Hrebenciuc.
Cristian Vintilă a fost directorul general al Agenţiei Naţionale a Rezervelor Statului şi Probleme Speciale. Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, în ultima declarație de interese, Cristian Vintilă a trecut că este consilier la Camera Deputaților.
Vintilă a fost consilier județean PSD până în 2004, când a candidat fără succes la postul de deputat. A mai candidat şi peste patru ani, în colegiul 5 din Muncipiul Bacău, din partea PSD-PC. Ultimele studii din CV-ul său sunt „Afaceri Interne”, la Academia de Poliție, și „Științe Militare și Informații”, la Academia de Informații „Mihai Viteazu” Colegiul Național de Informații.
Ce este FARC
Potrivit procurorilor americani, FARC este cel mai mare furnizor mondial de cocaină și membri FARC au ucis și răpit americani ca represalii pentru asistența acordată de SUA luptei anticocaină din Columbia. Un membru FARC a fost extrădat în noiembrie în Statele Unite acuzat de luare de ostatici și terorism.
Rechizitoriul nu precizează dacă FARC știa despre intenția celor trei de a vinde arme. Ei sunt acuzați că au fost dispuși să vândă arme FARC, știind că ele ar fi folosite împotriva forțelor SUA care asistă guvernul Columbiei.
Lasă un răspuns