Deputatul PSD Bacău Lucian Şova a venit, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă. La audieri a ajuns la ora 13:00 şi deputatul PSD Bacău Iulian Iancu.
Lucian Şova nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acesta fiind însoţit de un avocat. La DNA sunt audiaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă, şi generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, ambii fiind aduşi cu mandat.
Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost şi el dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de Mediafax, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la finul său, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, respectiv până în 18 decembrie 2013, cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională.
„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, se arată în documentele citate.
Toni Greblă ar fi primit de la Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, înmatriculat succesiv pe numele societăţilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL şi Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bîrcină, valoarea totală a acestora fiind de 56.070 de euro, precum şi folosinţa gratuită a postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL.
De asemenea, Toni Greblă ar fi primit de la finul său, în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentând echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia judecătorului CC.
În documentele procurorilor se mai arată că Toni Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: „şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale”.
Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, „a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate prevăzute de articolul 102 lit. b şi c raportat la art.110 şi art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi senatorului)”, potrivit procurorilor.
„În mod neîntrerupt, numitul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu ferma agricolă situată în comuna Teleşti, satul Şomăneşti (tarlaua 100, parcela 1), judeţul Gorj şi respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii săi au calitatea de asociaţi cu câte 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică)”, potrivit documentelor anchetatorilor.
Procurorii susţin că, în declaraţiile de avere, Toni Greblă nu recunoaşte existenţa vreunor venituri sau proprietăţi în legătură cu ferma de creştere a struţilor din comuna Teleşti.
Din înscrisurile de la dosar rezultă că ferma agricolă din Teleşti, satul Şomăneşti, se află pe un teren al căror acte de proprietate, pe numele soacrei lui Toni Greblă, au fost semnate de acesta, în perioada în care a fost prefect al judeţului Gorj şi respectiv preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
Toni Greblă mai este acuzat că, începând din august 2014, Toni Greblă ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca „Generalul”.
„Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.
Anchetatorii susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
„În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 – Codul Vamal”, a mai arătat DNA în comunicat.
Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.
De-a lungul timpului, Toni Grebla a apărut alături de mai multe persoane controversate, între care Ion Bîrcină, considerat unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri de etnie romă din Gorj şi cunoscut pentru afacerile sale controversate cu statul.
Constantin Bartolomeu Săvoiu, în vârstă de 70 de ani, este general în rezervă, fiind şi Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.
Iulian Iancu și Lucian Șova au fost aleși deputați pe listele USL Bacău, din partea PSD. Dintre parlamentarii de Bacău implicați în dosare de corupție, îi mai amintim pe deputatul Valerian Vreme (PDL-PMP-UNPR) și Viorel Hrebenciuc (PSD). În dosarul lui Viorel Hrebenciuc, a dat declarații de martor deputatul PNL Lucian Manuel Ciubotaru, nefiind pus sub acuzare.
UPDATE 14.00:
La intrarea în sediul DNA, deputatul Iulian Iancu a precizat că a văzut la televizor că este asociat cu acest dosar, însă el nu are nicio legătură cu cazul Greblă.
„Eu am fost chemat în legătură cu transportul membrilor de partid în anul 2012, la lansarea candidaţilor. Se pare că acolo sunt anumit rezerve, semne de întrebare, şi dacă eu …. e vorba aici doar de deplasările din Bacău. Eu tot timpul am fost deschis, n-am avut nimic de ascuns niciodată, sunt chiar bucuros că m-au chemat. Este tipul de asociere care se face acum pe televiziuni şi nu are nicio legătură, de asta am şi venit cu o oră mai devreme. Nu ştiu nimic despre cazul respectiv, nu am nicio legătură şi nu ştiu de ce e chemat domnul Toni Greblă. Vă spun de ce am venit eu. Sunt invitat pentru transportul de persoane, respectiv membri de partid, la lansarea candidaţilor pe stradionul 23 August (Arena Naţională din Capitală). Acolo sunt semne de întrebare, iar tot ce ştiu spun cu mare plăcere. Nu m-am ocupat niciodată de transportul de persoane sau de logistică în partid, dar dacă pot să spun ceva, spun cu mare plăcere”, a declarat Iancu.
Lasă un răspuns