În scopul prevenirii unor episoade de toxiinfectii alimentare, in perioada premergătoare Paștelui vor fi efectuate controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică.
La nivelul DSVSA, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, in perioada perioada premergatoare sarbatorilor pascale va fi asigurată program prelungit intre orele 8:00 – 18:00 , inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică intre orele 8:00 – 13:00 , va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.
In scopul prevenirii aparitiei toxiinfecțiilor alimentare, medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare.
Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentatii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in sopul prevenirii aparitiei unor toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara.
DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar.
În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii.
Este interzisă comercializarea produselor de origine animală în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială.
Este interzisa organizarea de mese festive de catre unitatile de alimentatie publica, cu produse de origine animala ( carne de vita, oaie, capra si porc ) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie.
Consumatorii nu trebuie să cumpere din unităţile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare.
DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar.
DSVSA Bacau recomandă consumatorilor sa respecte urmatoarele masuri pentru preventia toxiinfectiilor alimentare:
Preventia toxiinfectiilor alimentare trebuie sa inceapa inca din momentul cumpararii produselor. Aveti grija de unde va faceti cumparaturile; cumparand produse perisabile de la vanzatorii ambulanti din piete neorganizate sau de pe marginea drumului riscati sa va contaminati;
Verificati atent valabilitatea produselor si modul de depozitare, mai ales cand este vorba de oua, lactate, carne;
Produsele perisabile trebuie depozitate corespunzator, refrigerate la temperatura indicata pe eticheta, in conditii optime; asemenea produse sunt: ouale, carnea, pestele, laptele si lactatele;
Suprafetele destinate prepararii alimentelor trebuie pastrate in conditii de maxima igiena;
Nu este indicata pastrarea alimentelor pentru mai mult de doua ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius;
Inaintea manevrarii produselor alimentare este necesara spalarea mainilor;
Fructele si legumete trebuie spalate atent inainte de a fi consumate;
Spalati ustensilele, tocatoarele, farfuriile si blatul de bucatarie cu apa fierbinte si sapun dupa prepararea fiecarui aliment si inainte de a incepe prepararea urmatorului.
Luati in considerare folosirea prosoapelor de hârtie pentru curatarea suprafetelor din bucatarie. Daca folositi prosoape textile, spalati-le frecvent cu apa fierbinte.
SEPARATI ALIMENTELE: Evitati contaminarea incrucisata.
Separati carnea cruda si fructele de mare de alte alimente in cosul de cumparaturi de la supermarket si in frigider.
Nu puneti niciodata mâncare gatita pe o farfurie pe care ati tinut inainte carne cruda sau alte produse nepreparate.
In congelator ar trebui sa fie cel mult -17 °C, iar in frigider ar trebui sa fie cel mult 4 °C.
Nu aglomerati frigiderul. Aerul rece trebuie sa circule pentru a pastra alimentele in siguranta.
In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacău.
Lasă un răspuns