• vînzările au scăzut cu 20 la sută față de luna trecută • comercianții de electrocasnice sînt de părere că „lumea s-a orientat spre mîncare” • cele mai multe dintre achizițiile în rate sînt făcute de către pensionari
Ecranele televizoarelor sînt pline de reclame la noile oferte de rate ale marilor magazine, cu dobînzi care mai de care mai avantajoase și cu tot felul de cadouri-surpriză la achiziția unor bunuri. La fel era și înaintea Crăciunului, cînd cozile la magazine parcă nu se mai terminau. Iată însă că Paștele din acest an i-a găsit pe băcăuani cu un apetit surprinzător de scăzut de a cumpăra bunuri electrice și electronice de folosință îndelungată. Cozile din unitățile comerciale care oferă produse în rate „direct din magazin” s-au subțiat foarte mult chiar față de luna trecută și, cu atît mai mult, față de decembrie 2002. Directorii de magazine sînt extrem de îngrijorați de acest fenomen și, poate tocmai de aceea, se feresc să-și expună opinia despre scăderea vînzărilor. Dintre șefii de mari magazine, a fost de acord să ne vorbească Gelu Tănase, directorului magazinului Flanco din centrul Bacăului. „Vînzarea merge mai slab ca luna trecută, iar față de perioada dinainte de Crăciun nici nu există termen de comparație. În prima parte a acestei luni a mers binișor, dar după aceea vînzarea a scăzut cam cu 20 la sută”, apreciază Gelu Tănase. El spune că pînă de Paștele trecut a mers mult mai bine, dar asta pentru că „eram la începutul sistemului de credite”. Directorul de la Flanco este de părere că „lumea s-a orientat spre mîncare”, de aceea nu se mai cumpără în ritmul de pînă la începutul acestei luni.
Chiar dacă au scăzut, vînzările în rate rămîn preferate de băcăuani. „Din totalul vînzărilor, 30 la sută sînt plătite în numerar, iar pentru restul de 70 la sută se apelează la credite. Inedit este faptul că cei mai mulți dintre clienți sînt pensionari. Ei apreciază sistemul de rate fixe, pentru că își pot programa mai bine cheltuielile”, declară Gelu Tănase. El spune că se cumpără „orice”, cu predilecție televizoare, mașini de spălat, frigidere, aragazuri și, foarte „prost”, electrocasnice mici, mixere, toastere, rîșnițe de cafea etc. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns