Consiliul Local Bacău a aprobat astăzi modificarea ghidului de finanțare pe legea 350, prin care se acordă sprijin financiar de la bugetul local pentru organizații și asociații non-profit în vederea inițierii unor proiecte de interes public.
După o dezbatere care a avut loc la începutul săptămânii, reprezentanții municipalității au ajuns la un acord privind impunerea unor limite mai mici de finanțare pentru cele patru domenii în care se acordă finanțare, precum și creșterea gradului de cofinanțare din partea solicitanților. Este vorba despre educație, tineret și mediu, sport, culte și domeniul social.
În urma ședinței de luni, reprezentanții asociațiilor sportive și cei ai cultelor s-au declarat nemulțumiți de noile condiții, susținând că banii nu vor fi suficienți pentru a face sport de performanță sau, în cazul cultelor, că fondurile nu vor fi suficiente pentru a construi noi biserici.
Pe de altă parte, reprezentanții organizațiilor din domeniile sociale și cele de pe tineret, educație și mediu susțin că nici nu au fost chemați la dezbatere. Nici nu este de mirare, având în vedere sumele foarte mici pe care ONG-urile le primesc pe legea 350, majoritatea fondurilor fiind direcționate către echipele sportive și către reprezentanții bisericilor.
Deși conducătorii municipalității au părut de neînduplecat după ședința de luni, în cadrul Consiliului Local lucrurile s-au modificat. Astfel, la inițiativa consilierului Ilie Bârzu, pragul maxim de finanțare pentru proiectele preoților a crescut de la 100 de mii la 400 de mii de lei, iar gradul de cofinanțare a scăzut de la 50 la 10 la sută, iar la sportul de performanță, pragul maxim de finanțare a crescut de la 2 milioane la 3,5 milioane de lei. Bârzu a propus și o creștere la domeniul tineret a pragului maxim pe proiect, de la 15 mii la 30 de mii de lei.
Astfel, proiectele ce vizează educația, tinerii băcăuani, problemele de mediu și cele cu caracter social vor fi în continuare subfinanțate, banii cei mai mulți urmând să meargă către sport și biserici.
Andre Muit critică dezechilibrul dintre social și sport sau culte
Domeniul social fiind cel mai văduvit, în ciuda maximei importanțe pe care o are, Ziarul de Bacău l-a contactat pe Andre Muit, președintele Asociației Betania.
„Pe mine mă doare că «socialul» are aproape cea mai mică sumă alocată, totalul fiind de 500.000 sau 750.000 de lei, în timp ce bisericile pot să depună fiecare solicitări de finanțări de câte 400.000 de lei. Pe deasupra, se pot depune proiecte pentru sporturi de performanță de câte 3,5 milioane. Noi am cerut să se ridice procentele la utilități, că erau foarte joase, la 5%. Asta s-a acceptat, am înțeles că s-a votat, s-au ridicat la 50%, iar pentru salarii, la 80%, ceea ce este foarte bine”, a declarat Andre Muit.
De altfel, el a făcut mai multe propuneri, la dezbaterea publică ce s-a organizat în urmă cu câteva zile, pe tema Ghidului Solicitantului.
Prima propunere a Betaniei a fost creșterea sumelor alocate pentru domeniul social. Asociația Betania desfășoară trei proiecte unice în municipiul Bacău, de care depind zeci de copii și tineri care prin organizația noastră beneficiază de servicii ce le pot schimba viața în bine, le pot asigura șansa la un viitor lipsit de prejudecăți. Lor li se adaugă adulți cu dizabilități de ordin intelectual, care prin proiectele Asociației Betania au șansa la o viață socială și la o reintegrare, atât cât este cu putință, în rândul comunității. Proiectele amintite sunt Centrul de Integrare a Tinerilor, Centrul Delfinul pentru copii cu autism, Centrul de Zi pentru persoane adulte cu dizabilități.
Organizația condusă de Andre Muit intenționează să obțină finanțare nerambursabilă pentru toate aceste trei proiecte care reprezintă activități în cadrul aceluiași domeniu, cel social. Fiind vorba de activități care au loc pe parcursul aceluiași an calendaristic și care necesită fonduri de la aceeași autoritate finanțatoare, anume Consiliul Local Bacău, există riscul ca nivelul finanțărilor să depășească jumătatea admisă din fondurile publice disponibile programelor aprobate pentru anul în curs pe domeniul social.
Totodată, beneficiarii acestor proiecte sunt persoane din categorii vulnerabile și sunt dependenți de continuitatea și calitatea serviciilor pe care organizația le oferă, iar autoritățile locale au obligația, inclusiv morală, să se implice în susținerea acestui gen de servicii unicat la nivelul comunității pe care o conduc.
„Suntem convinși de faptul că recuperarea/reabilitarea copiilor și tinerilor precum și a persoanelor adulte cu nevoi speciale constituie mai mult decât «un sport de performanță», drept pentru care alocarea resurselor ar trebui să se facă prin consultarea reală a acestor servicii și luându-se în considerare necesitățile specifice identificate în funcționarea acestora”, afirmă Andre Muit.
Înaintea ședinței de Consiliu Local, Andre Muit încă mai spera în suplimentarea fondurilor alocate domeniului social, „în vederea obținerii unui echilibru real cu alocările pentru alte domenii precum sportul și cultele, vă mulțumim și așteptăm o implicare vizibilă în soluționarea problemelor de ordin social”
eu a zis
Pacat!!asta pt ca sint favorizate bisericile….care dupa parerea mea sint prea multe in defavoarea unor ONG uri care intradevar fac ceva pt oameni care nu se pot descurca fara ajutor!!! Mare rusine!!!!
Un+oras+curat a zis
Daca acesti consilieri ar vota maine sa vanda tot spatiul public din Bacau unei firme private pe doi lei, nu ar protesta nimeni. Bacauanii isi merita soarta. O gasca de talhari ii fura pe fatza, nimeni nu protesteaza, ca atare vira si la gara !
Doru a zis
Sa nu uitam ca Ilie Birzu este cel care a initiat hotararea de consiliu local in urma careia stadionul din Bacau s-a numit „Dumitru Sechelariu”. Din reflex, acum pupa poala popilor.