La 40 de zile de la stralucita Inviere a Domnului, Biserica sarbatoreste Inaltarea la cer cu trupul a Mintuitorului Iisus Hristos. In cele 40 de zile, dupa marele eveniment al Invierii, Iisus S-a aratat de mai multe ori Sfintilor Apostoli pe care i-a convins ca El Intr-adevar a inviat din morti. Dupa cum aflam din Evanghelia Sfintului Marcu, prima persoana careia I s-a aratat Hristos inviat a fost Maria Magdalena. Sfinta Traditie sustine, insa, ca mai intiI Iisus s-a aratat Preacuratei Maicii Sale, Sfinta Fecioara Maria. La opt zile, Mintuitorul s-a aratat iarasi ucenicilor Sai, celor 11 Apostoli, de data aceasta fiind de fata si Sfintul Toma. Acesta nu fusese prezent la prima aparitie a lui Iisus inaintea ucenicilor sI el declarase ca nu va crede in Invierea Domnului daca nu va pipai cu mina lui semnele crucificarii de pe trupul Domnului. Cind s-a convins de Inviere a exclamat: „Domnul meu si Dumnezeu meu” (Ioan 20, 28). Iisus s-a mai aratat si celor sapte ucenici care sa straduiau sa prinda peste pe lacul Tiberiadei sI altor cinci sute de „frati” (primii crestini) din Galileea. In cele din urma, S-a aratat Apostolilor in Ierusalim, indemnindu-i: „Pipaiti- Ma si vedeti ca duhul nu are carne sI oase precum Ma vedeti pe Mine ca am” (Luca 24, 29). Ca sa-I convinga de pe deplin de materialitatea (corpolralitatea) Sa, le-a cerut de mincare: „Iar ei I-au dat o bucat de peste fript si dintr-un figure de miere. SI luind a mincat inaintea lor”.
Evenimentul Inaltarii Domnului are loc dupa ce Iisus le vesteste pogorirarea Duhului Sfint (Cincizecimea). El este descries astfel: ” Si i-a dus afara pina spre Betania si, ridicindu-sI miinile, i-a binecuvintat. Si, pe cind ii binecuvinta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer. Iar ei, inchinindu-se Lui, s-au intors la Ierusalim cu bucurie mare”.
SI acest act al Inaltarii dovedeste dumnezeirea lui Iisus Hristos, ceea ce l-a facut pe Fericitul Augustin sa rosteasca o celebra expresie: „Tu esti Unul, singurul Dumnezeu inaltat peste toate”.
La romani, aceasta sarbatoare constituie si ziua de cinstire si pomenire a eroilor neamului, care si-au dat viata pentru apararea si intregirea tarii, pentru dreptate si adevar, valor sfinte ale poporului roman.
De ziua Eroilor, in Biserica Ortodoxa Romana se oficiaza slujbe de pomenire si parastase. Mergem la mormintele eroilor si ne rugam cu evlavie pentru iertatea pacatelor si odihna vesnica a celor care s-au jertfit pentru tara ai caror fii au fost si ramin si dupa moarte, cu credinta in viata vesnica.
Hristos S-a Inaltat!
Preot dr. Constantin Leonte
Lasă un răspuns