Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz se pregătesc să plece în Turneul Internațional Stradivarius „ENESCU EXPERIENCE – 2015”. În perioada 3 mai – 15 iunie 2015, călătoria muzical – culturală îi va purta pe cei doi artiști în 15 centre culturale din Romania, Republica Moldova și Franța, unde vor susține concerte, dar vor avea și o serie de conferințe și întâlniri cu tinerii din licee si Universitati.
Turneul Internațional Stradivarius, aflat la a opta ediţie, este dedicat memoriei marelui muzician român George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului. În cadrul turneului, care va începe în 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder–Voicu, alături de pianistul rus Eduard Kunz, in premieră națională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară și pian.
Sunetul muzicii enesciene se va auzi, începând cu 3 mai, în orașe ca Sinaia – Casino, 6 mai – Bacău – Filarmonica “Mihail Jora”, 7 mai – Galați – “Teatrul Nae Leonard”, 8 mai – Onești – Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”, 10 mai – Iași “Biblioteca Centrală – Universitară”, 12 mai – Chișinău “Sala cu Orgă”, 13 mai – CASA ENESCU – Mihăileni, Botoșani, 15 mai – Satu Mare, “Filarmonica Dinu Lipatti”, 18 mai – Târgu-Mureș – Filarmonica de stat, 19 mai – Bistrița “Societatea de concerte/Sinagoga”, 23 mai – Cluj – Piața Publică, 24 mai – Alba-Iulia, “ Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Cetatea Alba Carolina”, 26 mai – București “Sala Radio”, 28 mai – Craiova “Filarmonica de Stat Oltenia”, 29 mai – Brasov “Filarmonica de Stat Brasov”, 30 mai – Baia-Mare – Catedrala Catolică.
În acest an, Turneul Internațional Stradivarius – “ENESCU EXPERIENCE” este dedicat unei cauze sociale și de interes public – restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni – Botoșani și transformarea într-un centru cultural și muzical internațional.
Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor dupa mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909.
“Ne propunem colectarea de fonduri în cadrul Turneului pentru a ajuta la reconstrucția casei „Enescu” și a construi un centru de artă care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale și educaționale internaționale“, declară violonistul Alexandru Tomescu.
Donații se vor putea face atât în urnele de la sălile de concerte, cât și în contul deschis de Fundatia Pro Patrimonio: RO76 BPOS 7320 2802 395R ON01, deschis la Banc Post.
Totodată, sunt necesare și donații în materiale de construcții și alte materiale necesare consolidării și construcției Centrului Internațional de Cultură.
Lasă un răspuns