Organizatorii au prezentat ieri ultimele pregătiri pentru evenimentul de sâmbătă, 9 mai, de la Hemeiuș, unde cai și călăreți vor alerga în competiția anuală de anduranță ecvestră.
Concursul de anduranţă ecvestră Hemeiuş 2015 va avea loc la Clubul Sportiv Ecvestru «Decebal» din Hemeiuş situat lângă Bacău, pe varianta Hemeiuş-Mărgineni. Competiţia, denumită şi Maratonul cailor, este organizată sub egida Federaţiei Ecvestre Române.
Probele de rezistenţă pentru anduranţă ecvestră înseamnă parcurgerea unor trasee prin păduri şi dealuri, în alergare, pe distanţele de 30, 40, 60 şi 80 de km. Sunt aşteptati circa 20 de concurenţi, din Cluj, Braşov, Neamţ, Suceava, Constanţa şi Argeş.
În ziua competiţiei, primul start, cel al probei de 80 km, se va da la ora 8.00. La ora 9.00 va urma startul probei de 60 km. Ultimul start, pentru probele de 30 km şi 40 km, este programat la ora 10.00. La ora 18.00, competitorii şi spectatorii sunt aşteptaţi la festivitatea de premiere şi la tradiţionalul «ceaun».
Calul contează
Cezar Ivanof, presedintele CSE Decebal, a detaliat pentru presă și bloggeri modul în care se desfășoară cursa, pentru că nu câștigă neapărat cei care trec primii linia de sosire, ci călăreții care reușesc să nu „omoare” caii și să mențină o viteză medie de circa 16 kilometri pe oră. Traseul este împărțit în bucle marcate corespunzător în regiunea ocolului silvic Fântânele.
Proba de 60 km, de exemplu, se desfășoară în două manșe, iar între acestea are loc un control veterinar (vet-gate). Doar caii care nu au probleme medicale pornesc și în manșa a doua, după o pauză de 30 min, necesară pentru furajare și adăpare. De altfel, regulamentul competiției prevede ca puncte de adăpare să fie și pe traseu, aproximativ la fiecare 10 km. Un control veterinar se efectuează și la final, iar caii care au probleme sunt descalificați.
Se impune astfel o grijă deosebită pentru cai, fiind descurajați jocheii care-și exploatează prea tare animalele. Proba este spectaculoasă pentru concurenți, dar mai puțin pentru spectatori, care nu-i mai au în față pe sportivi și pe cai, așa cum este la sărituri, dresaj sau trap pe hipodrom. Totuși, sunt câteva puncte pe traseu unde călăreții pot fi văzuți și fotografiați pe o distanță mai lungă.
Lasă un răspuns