Alături de bucatele tradiționale, pe masa de Paști își vor găsi locul și sticlele cu vin sau cu tărie. Consumate cu măsură, nu pot decît să încălzească sufletul și să îi îndemne la vorbă pe cei care se adună în jurul mesei. În plus, țuica face poftă de mîncare iar vinul, pe lîngă savoarea dată în combinație cu alimentele, are și virtuți terapeutice. Sănătatea poate fi pusă însă în pericol dacă vinul sau țuica au fost contrafăcute. Evitați să cumpărați vin de la cramele de cartier, pentru că riscul îmbolnăvirilor este maxim. Creșterea semnificativă a vînzărilor acestui produs în perioada sărbătorilor de Paști a fost speculată de numeroși afaceriști, care au pus în vînzare cantități impresionante de vin contrafăcut.
Cea mai bună soluție pentru desfacerea pe piață a acestor produse a fost găsită prin deschiderea unor așa-zise crame, sau, mai nou, case de vinuri. Majoritatea unităților de profil ascund, însă, mari carențe igienico-sanitare și vînd produse a căror compoziție nu are nimic de-a face cu vinul. Cei care apelează la cramele de cartier își riscă sănătatea, întrucît licoarea comercializată aici are în compoziție numeroase substanțe interzise pentru consumul uman, printre care se numără și acidul citric, aditivii și bonificatorii sintetici. Într-o concentrație mai mare, aceștia pot cauza diferite boli ale aparatului digestiv. Pentru salvarea aparențelor, se folosesc îndulcitori chimici și diferite esențe sau arome sintetice care dau vinului contrafăcut o culoare și un miros deosebit. De exemplu, pentru obținerea gustului și mirosului de Muscat Otonel se folosește coriandrul, iar pentru vinurile roșii sînt folosite, în special, esențele de trandafir. Cel mai sigur reper în identificarea vinurilor contrafăcute îl reprezintă prețul. Prețul real al unui vin original poate ajunge la 75.000 de lei/750 ml pentru vinuri de producție recentă și la cîteva milioane de lei pentru o sticlă de vin de colecție. În plus, fiecare sticlă trebuie să poarte o etichetă care să cuprindă următoarele informații: tipul vinului (sec, demisec), lotul din care a fost produs, data îmbutelierii, numele și adresa producătorului, tăria alcoolică. În aceste condiții, aveți toate șansele ca, în interiorul bidoanelor de plastic sau sticlelor neetichetate corespunzător să găsi numai vin contrafăcut.
Lasă un răspuns