Primăria Bacău urmează să dea în folosință Cimitirul Sarata II, situat pe strada Poligonului, cu acces la DJ 119, Bacău-Sarata. Cimitirul a fost amenajat deoarece locurile de veci din celelalte cimitire s-au epuizat, iar la primărie există deja circa 1.000 de solicitări. Regulamentul de funcționare, în care sunt incluse condițiile de acordare și tarifele, urmează să fie aprobate de Consiliul Local Bacău, după dezbaterea publică.
În municipiul Bacău, funcționează deja alte opt cimitire: Central („Eternitatea”), Sarata, cuvioasa Parascheva, Șerbănești, Gherăiești, CFR, Eroilor și Lazarareth. Toate sunt pline sau aproape pline. Din 2002, cu aprobarea Consiliului Local, au fost date în administrare privată firmei Luvis SRL din Bacău.
Andrei Șoșu, actualul proprietar al Luvis SRL, spune că nu mai există niciun loc în cimitirele CFR și Central, iar în Gherăiești mai sunt 2-3, în Șerbănești, maximum 20. „Era nevoie de un nou cimitir, chiar noi am făcut de mai mult timp adrese la Primărie să suplimenteze numărul de locuri, pentru că nu facem față solicitărilor”, afirmă Andrei Șoșu.
Unde e mai ieftin?
„Sarata II” are 100.000 de metri pătrați și 10.624 de locuri disponibile. Principalele tarife propuse de primărie pentru locurile de veci din cimitirul Sarata II, comparativ cu cele maxime practicate deja în restul cimitirelor administrate de Luvis SRL sunt: taxă de dare în folosință: 200 lei/7 ani, față de 370 privat; 300 lei/25 ani, plătibili la darea în folosință, față de 975 privat; taxă întreținere cimitir: 30 lei/an/loc, față de 30 privat; înhumare decedat (săpat groapă și amenajare mormânt după înhumare): 200 lei, la public, față de 330 lei la privat.
Transportul pământului în exces, 100 de lei la public, față de 100 lei la privat (care în acești bani prestează și alte servicii adiacente), strânsul osemintelor – 150 lei la publica, față de 245 de lei la privat, înhumarea în criptă – 150 lei la public, față de 295 lei la privat.
În general, taxele percepute de Luvis SRL sunt mai mari decât cele propuse de Primăria Bacău. Interesant este însă că, deși nu au mai crescut „de mulți ani”, după cum spune Andrei Șoșu, taxele din cimitirele administrate privat nu au mai fost aprobate de Consiliul Local din 2002, adică de 13 ani, de când a fost votată în consiliul Local concesionarea (vezi facsimil). În respectiva hotărâre, prețurile nu depășeau 180 de lei, de exemplu în cazul înhumării în cimitirul Central, față de 975 cât se practică, de fapt, acum.
La ultima conferință de presă, primarul Romeo Stavarache a afirmat că, în mod normal, orice tarif practicat în cimitirele municipalității, chiar dacă sunt administrate privat, ar fi trebuit aprobate de Consiliul Local. Oricum, concesionarea aprobată în 2002 va expira în 2017, când administrarea cimitirelor va reveni Primăriei Bacău.
Condițiile de la „Sarata II”, supuse dezbaterii publice
Locurile de înhumare vor avea suprafața de 3,5 mp (2,50 m x 1,40 m) – pentru un loc simplu – și 6 mp (2,50 m x 2,40 m) pentru două locuri (loc dublu) cu interval între ele de 0,5 m. Suprafața dată în folosință include și eventualele construcții (borduri, monumente etc), atât pentru locurile simple cât și pentru cele duble.
Atribuirea locurilor de înhumare se poate face în caz de deces, pentru 7 sau 25 ani, sau fără caz de deces, pentru 25 de ani, cu condiția execuției de lucrări funerare subterane în cel mult un an de la data atribuirii. În ambele cazuri, perioada contractuală se poate prelungi.
Unei familii i se vor putea atribui cel mult două locuri de înhumare, dar pot beneficia doar cei care fac dovada că nu au deținut în ultimii trei ani locuri de veci în alte cimitire din Bacău. În mod ciudat, regulamentul de funcționare al cimitirului Sarata II prevede că locurile duble se dau numai pentru soț și soție („solicitant și soție”).
Cât privește relația cu cetățenii în acest domeniu sensibil, primarul Romeo Stavarache susține că va fi civilizată, asigurată de o direcție special înființată în Primărie. Tot personalul de la Cimitirul „Sarata II” va fi angajat la această direcție, chiar și groparii.
Persoanele fizice și asociaţiile legal constituite pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii la Primăria Municipiului Bacău, telefonic sau pe adresa de e-mail diana.ilie@primariabacau.ro, până la data de 11 mai 2015.
Click pentru a citi Proiect Regulament Cimitir Sarata II.
Lupu+Stanica a zis
Asta este costul pe hartia de la CL.
In realitate cat vrea popa.
David+Ioan a zis
Nici în mormânt nu mai avem loc. Politicienii nu mai încape de populația existentă. Totul este o afacere cu fuga după hârtiile valorice ce generează costuri suplimentare cetățenilor locuitori din Bacău pentru cei care vor deceda și care sunt în viață+plățile pentru serviciile religioase. Dar nimeni nu realizeză sau să facă o analiză a veniturilor personale a populației sărăcită în acești ani de democrație barbară ca o fiară din junglă. Pun o întrebare retorică, cine a distrus economia țării ? Să răspundă . comentați vă rog.
Marcel a zis
Eu am un Cavou si vreau sa vind 1/2 din el adica 2 racle .Este cineva interesat .0733907509.
Savin Marcel a zis
Am un cavou in Cimitirul Central rind 17 loc 15 granit monument granit.
Are 4 racle pe fiecare parte .
Instrainez 1/2 din el.