• statul va plăti penalități contribuabililor dacă întîrzie restituirea sumelor
Potrivit Ordonanței 61, privind colectarea creanțelor bugetare, statul este obligat să plătească dobînzi în cazul în care întîrzie restituirea sumelor cuvenite contribuabililor. Astfel, pentru sumele de rambursat aferente operațiunilor efectuate de la începutul acestui an, pentru care nu se face control anticipat, plătitorii au dreptul la dobîndă după expirarea unui termen de 15 zile de la data depunerii cererii de rambursare. Pentru celelalte sume de restituit de la buget plătitorii au dreptul la dobîndă după expirarea unui termen de 30 de zile de la data depunerii la organul competent a cererii de restituire sau compensare. Penalitatea plătită de stat se calculează în lei.
Pe de altă parte, potrivit actului normativ, plata cu întîrziere a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor obligații bugetare, cu excepția dobînzilor, penalităților de orice fel și a amenzilor, se penalizează cu 0,5 la sută pentru fiecare lună, începînd cu data de întîi a lunii următoare celei în care acestea aveau termen de plată. Penalitatea de întîrziere se datorează pînă la data începerii unei eventuale proceduri de executare silită, iar în cazul în care s-au acordat înlesniri la plata obligațiilor bugetare, penalitatea de întîrziere se datorează pînă la data intrării în vigoare a documentului prin care se acordă aceste înlesniri. Cota penalităților de întîrziere se poate modifica prin hotărîre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice. De asemenea, este sancționată și nevirarea, în 30 de zile de la data scadenței, a sumelor datorate cu titlu de obligații bugetare calculate și reținute la sursă. Astfel, cel obligat să facă reținerea și virarea sumelor este penalizat cu 10 la sută din aceste sume.
Datoriile la buget pot fi compensate cu creanțele debitorului înregistrate la același creditor
Plata obligațiilor bugetare se efectuează de către debitori, distinct, pe fiecare impozit, taxă, contribuție sau alte venituri bugetare, inclusiv dobînzi și penalități de orice fel, în următoarea ordine: obligații bugetare cu termene de plată în anul curent; obligații bugetare datorate și neachitate la data de 31 decembrie a anului precedent, în ordinea vechimii, pînă la stingerea integrală a acestora; dobînzi, penalități de întîrziere și alte penalități aferente datoriilor; obligații bugetare cu termene de plată viitoare. Plata datoriilor se realizează prin decontare bancară, mandat poștal, în numerar sau prin anulare de timbre mobile, la termenele stabilite potrivit dispozițiilor legale. În cazul plăților în numerar, obligația bugetară se consideră plătită la data înscrisă în documentul de plată eliberat de organele sau persoanele abilitate ale creditorilor bugetari. Obligațiile bugetare datorate de debitor pot fi compensate cu creanțele acestuia, la cererea sa. Compensarea se va efectua cu obligații bugetare datorate aceluiași creditor bugetar, indiferent de natura lor. În schimbul unor garanții, creditorii bugetari pot acorda și înlesniri la plata obligațiilor bugetare. Spre exemplu, pentru obligațiile bugetare datorate și neachitate după 1 ianuarie 2003 garanția este de 100 la sută din totalul creanței pentru care s-a acordat înlesnirea.
Lasă un răspuns