40 de ani de existenţă a sărbătorit recent Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” din Bacău. Profesori actuali, foşti profesori, foşti elevi, alţi invitaţi au fost prezenţi, pe 29 mai, în amfiteatru, pentru aduceri aminte şi gânduri de viitor.
Aproape două ore s-a vorbit despre istoria liceului, despre elevi, profesori, întâmplări frumoase de la Liceul de Mecanică nr. 2, Grupul Şcolar-Industrial Construcţii de Maşini nr. 2, Grupul Şcolar-Industrial Construcţii de Maşini „Dumitru Mangeron” şi Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” – denumirile pe care le-a purtat unitatea de învăţământ timp de patru decenii.
„În patru decenii, istoria unităţii a fost sinuoasă – a spus directorul Colegiului, prof. Ion Balcan. A fost vie, dinamică, inegală, ambiţioasă. A devenit creativă. Cum i-ar fi plăcut, sunt sigur, matematicianului de excepţie care a fost Dumitru Mangeron. Ultimii ani din istoria şcolii s-au scris sub zodia reformei necontenite. O zodie care stă sub semnul unei dinamici care, de multe ori, te lasă cu răsuflarea tăiată. Lumea s-a schimbat, se schimbă într-un ritm ameţitor. Uzinele de altădată, spre care-şi făceau drum elevii de la „Industrial 2”, sunt o amintire din ce în ce mai stinsă. Vii rămân, însă, portretele foştilor directori ai şcolii, ale cadrelor didactice care, de-a lungul timpului, au spus „Bună dimineaţa!” în fiecare 15 septembrie, cu gândul la un nou început… Sunt 40 de ani pe care sunt mândru să-i serbez alături de oamenii de excepţie care au reprezentat şi reprezintă această şcoală. Sunt unul dintre slujitorii ei care, cu ani în urmă, spunea şi el, nu lipsit de emoţii, „Bună dimineaţa!” în cancelaria şcolii. Cancelaria s-a mai schimbat, frunzele din parcul şcolii au mai ruginit de câteva ori, însă emoţiile mele au rămas la fel!”.
Invitaţii au participat apoi la inaugurarea unui inedit muzeu al satului românesc, tradiţiilor şi costumelor populare, de organizarea căruia s-a ocupat directorul adjunct, prof. Iulia Corlade.
Manifestarea s-a încheiat cu vizitarea colegiului, profesorii şi elevii prezentându-le oaspeţilor dotarea de excepţie a laboratoarelor şi cabinetelor în care se desfăşoară cursurile.
Lasă un răspuns