Sâmbătă, 20 iunie, începând cu ora 9.30 Asociația Betania din Bacău organizează Ștafeta Solidarității, un nou eveniment din seria celor care marchează 20 de ani de la înființare. Între Palatul Administrativ și Primărie vor alerga echipe formate din reprezentanți ai mediului politic și administrativ, oameni de afaceri, beneficiari ai proiectelor Asociației Betania și reprezentanți ai organizației.
„În centrul Bacăului își vor da mâna și vor concura pentru o cauză nobilă oamenii care au capacitatea de a produce schimbări în bine și oameni care au nevoie de aceste schimbări. Mesajul Ștafetei Solidarității este: împreună, dincolo de ideologii și doctrine, putem face lucruri bune, lucruri care să conteze pentru semenii noștri. Împreună alergăm pentru a demonstra că nu ținem cont de diferențe, că ne înțelegem aproapele și dorim să-i fim alături. Împreună putem să reușim acolo unde nimeni nu a oferit vreo șansă. Echipele formate din beneficiari ai proiectelor Asociației Betania, politicieni și oameni de afaceri băcăuani vor concura pentru a arăta că suntem o comunitate, că nu suntem indiferenți, că NOUĂ NE PASĂ!”, anunță organizatorii.
Ziarul de Bacău vă prezintă cine vor fi beneficiarii acestei acțiuni caritabile, cu poveștile lor de viață:
Cătălina
Abandonată de mamă la doar trei luni, Cătălina și-a petrecut copilăria dintr-o instituție socială în alta. A reușit să se specializeze în croitorie, deși momentan nu profesează ceea ce știe să facă mai bine. Cea care i-a dat viață, dependentă de alcool, o vizetează doar pentru a-i solicita sprijin financiar. Centrul de Integrare a Tinerilor Betania îi este casă și model Cătălinei. Aici a descoperit că poate să aibă prieteni, să își trăiască viața, aici a avut sprijinul necesar pentru a începe să-și clădească, prin forțe proprii, un viitor mai bun. Și vrea mai mult: vrea o viață împlinită, fericită, pe care să o împărășească alături de cei care i-au fost alături.
Narcisa
Viața Narcisei poate fi un subiect de film. A fost abandonată de familie când avea doar câteva luni, iar instituționalizarea precoce a lăsat urme adânci pe plan afectiv-emoțional. Naivă și emotivă, a dat crezare unor bestii cu chip de om și a sfârșit ca victimă a traficului de persoane. Cu greu, ajutată de oameni de inimă, a reușit să evadeze dintr-o lume sumbră, a umilinței și abuzurilor. A ales să dea naștere celor doi copii, pe care apoi i-a oferit unor familii care nu puteau avea copii, fiind de acord cu adopția. Acum, la 24 de ani, are încredere că viața poate fi și altfel. Vrea un viitor mai bun, este curajoasă și optimistă, este un exemplu pentru noi toți, dar mai ales pentru alte victime ale traficului de ființe umane.
Elena
Elena a fost desparțită la 7 ani de frații și surorile ei și a plecat spre o instituție în care și-a petrecut copilăria și adolescența. Între timp părinții au decedat, iar rudele și cunoștințele au uitat de cei cinci copii rămași în grija statului. Anii au trecut iar Elena, o tânără frumoasă și sensibilă, a rămas retrasă și nesigură. Așa am cunoscut-o noi, la Centrul de Integrare a Tinerilor Betania. La scurt timp după ce a venit printre noi, am sesizat că Elena nu auzea aproape de loc – avea hipoacuzie bilaterală severă. În urma unei intervenții chirurgicale suținute de Asociația Betania, Elena și-a recăpătat auzul și a dobândit mai multă încredere în viitor. Visează să-și întemeieze o familie și are un prieten alături de care speră să-și îndeplinească dorința. Curând va părăsi Centrul de Integrare a Tinerilor iar noi dorim să o ajutăm să obțină o locuință socială, pentru ca acest înger cu chip de copil să aibă șansa la un viitor frumos.
Theo
La 5 ani, Theo crede că oamenii fără probleme de sănătate ignoră multe lucruri mărunte, dar care însă au o mare însemnătate. Își dorește ca oamenii să poată vedea lumea prin ochii celor diagnosticați cu autism… Să vadă că au parte de satisfacții și bucurii din orice activitate la care participă, iar faptul că nu sunt respinși, că sunt înțeleși și ajutați este un motiv de bucurie în viețile lor. Aici, la Centrul Delfinul, sunt încurajați să facă în fiecare clipă ceva util și, încet, au dobândit convingerea că pot depăși orice obstacol. Ștafeta Solidarității va aduce încă un zâmbet în suflete de copii. Este încă un pas spre sensul pe care doresc să îl ofere vieții.
Eduardo
Eduardo are 6 ani și este un copil extraordinar, cu o veselie care ne molipsește pe toți cei de la Centrul Delfinul. Deși nu se poate exprima prin cuvinte, a învățat să ceară ceea ce își dorește. Iubește și îngrijește animalele din curtea părinților, iar când vine vorba de alergat și sărituri nu are rival. Eduardo se va alătura Ștafetei Solidarității pentru că vrea să aibă șansa lui, alături de alți copii cu autism. Veniți aproape de el și de Asociația Betania, pentru că așa va reuși!
Florin
Florin are 6 ani și este un adevărat luptător. Nu este intimidat de cei care-l fixează cu privirea și care apoi își apleacă rușinați capul când îi observă. Dar ar prefera să fie întrebat ce mai face! Atunci ar răspunde, așa cum doar el știe, cu un zâmbet larg și sincer. Viața nu este o luptă, este un dar pe care Florin îl apreciază din tot sufletul său de copil. Știe prea bine că a fi diferit nu înseamnă a fi mai prejos de alții. Merge mai departe, cu capul sus și încredere în sine. Florin este un exemplu pentru toți cei care au ochi să vadă și atenție să-l înțeleagă.
Edi
La 4 ani, Edi este definiția veseliei. Încă nu se poate exprima prin cuvinte, dar compensează prin pasiunea pentru puzzle-uri, colorat și pictură. Are potențial de adevărat artist, iar anii care au să vină au să confirme speranțele puse în el. Dar până atunci, este ocupat cu jocurile. Alături de frățiorul său geamăn, Răzvan, gestionează un adevărat parc auto în miniatură și, în ciuda diferențelor, cei doi micuți fac o echipă imbatabilă. Edi va participa la Ștafeta Solidarității. De ce? Foarte simplu: pentru că vrea și poate…
Mădălin și Răzvan
Cei doi gemeni, Mădălin și Răzvan, au 11 ani. Copii frumoși, cu pasiuni diferite, frații sunt mereu împreună. Mădălin cel taciturn se exprimă superb prin desen, surprinzând în cel mai mic detaliu, cu un talent extraordinar, personajele animate pe care le vede la televizor. Uneori devine imprevizibil sau anxios când trebuie să comunice, însă de fiecare dată găsește cel mai bun răspuns prin desen.
Răzvan este opus temperamentului lui Mădălin. E vesel, activ și mai ales este cel mai bun protector al fratelui său căruia îi este mereu alături: îl îndrumă spre școală, dansează, îl înțelege de minune. Răzvan și Mădălin sunt un exemplu de prietenie, de înțelegere, de suflete frumoase. Un exemplu cu care ne mândrim, un exemplu pe care îl puteți cunoaște la Ștafeta Solidarității.
Silviu
La 21 de ani, Silviu este unul dintre cei mai vechi prieteni ai Asociației Betania. Diagnosticat cu autism, a frecventat Centrul de Zi timp de 8 ani iar acum este unul dintre beneficiarii constanți ai Centrului Multifuncțional. Iubește oamenii de aici și așteaptă cu nerăbdare fiecare vizită, pentru că are prilejul de a-și face noi prieteni, de a socializa și de a merge mai departe pe drumul integrării în societate. Silviu va alegra la Ștafeta Solidarității pentru că prin solidaritate, prin suflet deschis, prin prietenie arătăm că diferențele pot fi mereu depășite.
Mirela
La doar 6 ani, din cauza unui vaccin, Mirela a paralizat pe partea dreaptă, fiind diagnosticată cu hemi-pareză. Se deplasează mai greu, dar asta nu o face cu absolut nimic mai puțin o luptătoare. Aici, la Asociația Betania, s-a implicat în diferite activități, și-a făcut noi prieteni și este decisă să lupte mai departe pentru a avea o viață frumoasă și normală. Are încredere că va reuși, pentru că a descoperit că este înconjurată de prieteni care îi susțin visele, care o ajută să treacă peste dificultățile cu care se înfruntă zi de zi.
Izabela
O meningită necruțătoare i-a cauzat Izabelei surditate bilaterală profundă și întârziere mintală. A revenit în țară alături de părinți acum doi ani și s-au confruntat cu deficiențele unui sistem unde persoanele cu nevoi speciale sunt tratate cu ”nu știm, nu avem astfel de servicii”. La Centrul Multifuncțional, Izabela și-a făcut noi prieteni și se implică în tot felul de activități alături de alți beneficiari ai centrului. Este o etapă a așteptărilor, mai ales că sistemul din care provine este cu totul diferit față de cel românesc. Dar există încredere, există speranță. Există, mai ales, solidaritate!
Doru-Cătălin
Doru Cătălin este unul dintre prietenii Asociației Betania încă de la înființare. Acum în vârstă de 47 ani, Cătălin este diagnosticat cu oligofrenie gr.II. Nu se sfiește să spună că uneori este și pedepsit în timpul activităților de la Centrul Multifuncțional pentru că…vorbește prea mult. Însă ceea ce contează cu adevărat pentru Cătălin sunt oamenii de aici, alături de care învață mereu lucruri noi participând la tot felul de activități. Din dragoste pentru Betania, pentru prietenii pe care și i-a făcut, Cătălin vrea să participe la Ștafeta Solidarității. Vă așteptăm să-i fiți alături!
Diana
Diana a avut o copilărie și o adolescență furate de lipsuri și nevoi. Acum, la 25 de ani, este beneficiară a Centrului de Integrare a Tinerilor Betania. Aici a descoperit că există oameni care îi sunt prieteni, care cred în ea și o susțin să fie o tânără independentă, cu un viitor frumos. Acum tot ce își dorește e să își găsească un loc stabil de muncă, pentru a lua viața de la capăt. Este o fată deosebită și cu ajutor și încredere va reuși să aibă viitorul pe care și-l dorește.
Irina
Pentru Irina, Centrul Multifuncțional este un adevărat refugiu. Aici și-a găsit noi prieteni, iar prin activitățile la care participă își reclădește, puțin câte puțin, încrederea de sine. În primul rând, este vorba de respect și solidaritate. A fi diferit nu necesită stigmatul social și tocmai pe acest principiu a fost înființat Centrul Multifuncțional. Socializarea, apropierea, prietenia și încrederea sunt cele care se construiesc alături de oameni deosebiți în cadrul acestui centru. Așa se demonstrează, încă o dată, că solidaritatea este esențială pentru un viitor mai bun.
Andreea
La 28 de ani, Andreea este unul dintre beneficiarii Centrului Multifuncțional de la Asociația Betania. A fost diagnosticată cu autism grad I dar acest lucru nu a oprit-o să își dorească mai mult, mereu mai mult. Socializarea este esențială pentru persoanele cu autism, iar în cadrul centrului acestea au posibilitatea să interacționeze, să participe împreună la diferite activități care să le permită, încet, să depășească barierele cu care se luptă. Alături de noii prieteni, de sufletele calde care îi stau alături, niciun obstacol nu este imposibil de depășit!
Lasă un răspuns