• pentru prima oară în viață, un băcăuan a reușit să comunice cu radioamatori de la peste 15.000 de kilometri distanță
În noaptea Învierii Domnului, un radioamator băcăuan a trăit un moment unic în viața sa. În timp ce majoritatea băcăuanilor sărbătoreau învierea lui Iisus, Laurențiu Neacșu primea mesaje prin limbajul „Morse” de la pasionați din întreaga lume. Cea mai mare bucurie a venit pe calea undelor tocmai din Oceanul Pacific, de la peste 15.000 de kilometri depărtare. După mai bine de 30 de ani de legături radio, radioamatorul băcăuan a primit pentru prima dată mesaje de pe Insula Paștelui. „Sînt foarte fericit pentru acest succes, mai ales că s-a întîmplat chiar în noaptea de Înviere. Am mai încercat și cu alte prilejuri să contactez pe cineva din acea zonă, dar niciodată nu am reușit”, spune Laurențiu Neacșu.
Deși ne aflăm în epoca Internetului și a telefoniei mobile, mai există încă în România 5.000 de pasionați ai legăturilor radio ce comunică între ei prin limbajul „Morse”. Învierea Domnului a constituit pentru aceștia o nouă ocazie de a împînzi eterul cu mesajele lor către sute de operatori din întreaga lume care mai păstrează tradiția acestei modalități de comunicare. Cel mai cunoscut radioamator din Bacău este Laurențiu Neacșu, un inginer de radio-electronică ce împlinește în acest an o jumătate de secol de viață, din care 32 de ani i-a dedicat radioamatorismului. Pasiunea sa pentru legăturile radio este demonstrată și prin titlul primit în urmă cu cinci ani de maestru emerit al sportului, distincție oferită de Ministerul Tineretului și Sportului. Pentru că este un împătimit al acestui sport tehnic, Laurențiu Neacșu n-a pierdut ocazia de a comunica și prin mesaje, și în noaptea Învierii Domnului. Surpriza a fost mare cînd a primit, pentru prima oară în viață, mesaje de la radioamatori din Insula Paștelui. „Am fost plăcut impresionat să primesc mesaje chiar din Oceanul Pacific, de la peste 15.000 de kilometri. Consider asta ca pe o încununare a întregii mele activități ca radioamator”, a conchis Neacșu.
Pe lîngă activitatea cu caracter sportiv, radioamatorii au încă un rol important în situațiile de calamități, cînd sistemele de comunicare nu mai funcționează. Nu puține au fost situațiile în care radioamatorii au salvat oameni care s-au rătăcit pe munte, chemînd în ajutor salvamontiștii prin stațiile portabile. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns