• în ultimele trei zile, peste 500 de persoane numai din Bacău au ajuns la Urgențe • afluența foarte mare s-a datorat faptului că în această perioadă medicii de familie sînt mai greu de găsit, iar policlinica este închisă pînă pe data de 5 mai • medicii spun că, în zilele de Paște, au venit atît pacienți care acuzau afecțiuni ușoare, cît și bolnavi în stare critică • pentru că nu prea au avut ce pune pe masă, băcăuanii nu au mai suferit afecțiuni digestive grave
Cabinetele Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalul Județean Bacău au arătat zilele acestea ca niște fortărețe. Indiferent de oră, fie că afară era zi sau noapte, pe holurile de la intrarea spre urgențe erau permanent cel puțin 20 de oameni care așteptau să fie văzuți de medici. Chiar dacă Serviciul de Urgențe este una dintre secțiile cu flux continuu, parcă niciodată nu au fost atîția oameni care au avut nevoie de ajutorul unui doctor. „Aglomerația înregistrată în ultimele trei zile se datorează faptului că policlinica este în această perioadă închisă, iar unii medici de familie sînt mai greu de găsit. Pentru o zgîrietură sau pentru temperatură peste valoarea normală, toți bolnavii s-au adresat Serviciului de Urgențe”, ne-a declarat medicul Sofia Haralambie, șeful Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Bacău.
Cel mai solicitat compartiment a fost zilele acestea cabinetul de urgențe medicale, pe unde în ultimele trei zile au trecut aproape 500 de pacienți. Numărul bolnavilor care s-au adresat medicilor de la urgențe a crescut treptat: în prima și în a doua zi de după Paște s-au înregistrat circa 100 de bolnavi, în a treia zi a sărbătorii pascale au fost acordate peste 120 de consultații, pentru ca în noaptea de marți spre miercuri nu mai puțin de 50 de bolnavi să treacă pe la medicii specialiști. Ieri, numai pînă în jurul prînzului, circa 60 de bolnavi au ajuns la Serviciul de Urgențe Medicale. „Suferințele bolnavilor care s-au adresat zilele acestea Serviciului de Urgențe au fost foarte diverse, de la simple nevroze pînă la infarct miocardic sau cardiaci decompensați. Pentru că oamenii nu au unde să meargă, toți au venit la urgențe, iar mulți au acuzat stări grave, care au necesitat nu numai tratament, ci chiar internarea”, a mai spus medicul Sofia Haralambie.
Potrivit personalului de la Urgențe, prin cabinete au trecut zilele acestea atît bolnavi veniți din mediul rural, cît și bolnavi din oraș. În majoritatea cazurilor, cei de la țară au acuzat stări critice, fiind necesară internarea lor în secțiile de profil, pentru tratament și supraveghere medicală. Pentru că se așteptau la o afluență peste media normală a consultațiilor, reprezentanții Serviciului de Urgențe au făcut un stoc îndestulător de medicamente și materiale sanitare, astfel că bolnavii s-au bucurat de toată atenția personalului.
Interesant este că, deși numărul bolnavilor veniți la Urgențe a fost foate mare, față de anii precedenți medicii nu s-au confruntat cu cazuri de intoxicații digestive ca urmare a consumului excesiv de alimente în perioada zilelor de Paște. „Zilele acestea au fost cîteva crize comițiale pe fondul consumului excesiv de alcool, dar nici o afecțiune digestivă gravă. Este primul an în care nu am înregistrat astfel de cazuri”, a mai spus doctorița Haralambie.
Personalul Secției de Urgențe se așteaptă ca și în zilele următoare adresabilitatea să fie la fel de mare, din cauza faptului că policlinica nu își va deschide cabinetele decît luni, 5 mai. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns