Un pacient din judeţul Bacău a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean Bacău, după ce a fost la un pas de a intra în comă profundă. După ce l-au echilibrat, medicii i-au făcut toate analizele şi au ajuns la concluzia că suferă de malaria, motiv pentru care au decis să îl transfere la Bucureşti.
Pacientul este Vasile Bibire, de 46 de ani, pilot de încercare la Aerostar şi fondatorul unei şcoli de pilotaj în comuna Mărgineni. “În Serviciul de Primiri Urgenţe s-a prezentat un pacient de 46 de ani, de profesie pilot, cu o stare febrilă de 5 zile la domiciliu, cu stare generală alterată, comă superficială. A fost solicitat medicul specialist Boli Infecţioase, care în urma investigaţiilor din care a reieşit o insuficienţă hepato- renală şi o trombocitopenie severă, a suspicionat diagnosticul de meningoecenfalită. Dat fiind contextul de pilot cu curse din Mozambic-Bucureşti şi starea generală a pacientului s-a suspicionat diagnosticul de malarie. S-a luat legătura cu Spitalul Victor Babeş, s-a obţinut accept pentru pacientul critic şi s-a apelat la transportul aerian. Pacientul a fost transferat la Spitalul Victor Babeş. De la rezultatele testării rapide pentru această afecţiune a confirmat diagnosticul de malarie”, ne-a declarat dr. Aurelia Ţaga, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău.
Acest caz a intrat şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Bacău. “La Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău, spune Ada Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al DSP, medical infecţionist a emis diagnosticul de meningoencefalită acută. La ora actuală aşteptăm diagnosticul de la Spitalul Victor Babeş. La nivelul judeţului Bacău, anul acesta s-au mai înregistrat alte două suspiciuni de malaria, din care una a fost confirmată. În acest caz, ca şi in celalalte cazuri, instituţia noastră a declanşat o anchetă, am contactat medicul de familie pentru supravegherea sindromului febril prelungit pentru comunitatea din care face parte şi am luat legătura cu primăriile care trebuie sa pulverizeze cu substanţe contra ţânţarilor. Este foarte important de menţionat că aceste cazuri de malarie sunt cazuri de import ăi nu vorbim de cazuri de malarie endogenă”.
Un alt caz confirmat s-a petrecut anul trecut, când un bărbat de 47 de ani, din Găiceana, a revenit în ţară din Guineea Ecuatorială şi cât a stat acolo şi a lucrat a avut accese de malaria.
Medicii spun că parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel şi se manifestă prin febra apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Există forme mai severe de malarie care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces.
koko a zis
CE mai face nea Vasile?