Bolnavii din județul Bacău care au nevoie de radioterapie nu vor mai fi nevoiți să se ducă pentru tratament la Iași, Cluj sau București, deoarece Spitalul Județean de Urgențe va avea din nou compartiment de specialitate. Contractul pentru modernizarea secției de radioterapie a fost semnat ieri, în prezența lui Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Dorian Pocovnicu, prefectul județului, și a lui Cosmin Necula, deputat PSD.
Contractul pentru modernizarea compartimentului Radioterapie a fost semnat de Manuela Pătrășcoiu, director general al Companiei de Investiții, respectiv Cătălin Aldea și Cătălin Gâdea, din partea firmelor care vor face lucrările, asocierea de firme compusă din Varinak Europe SRL și Terra Gaz Construct.
Cătălin Gâdea (Varinak Europe SRL) a declarat că firma sa reprezintă un concern american recunoscut pentru inovația în acest domeniu, iar în România 15 din cele 24 de aceleratoare medicale existente au fost furnizate de această companie. „Aparatul care va fi achiziționat pentru această investiție este de ultimă generație, cu 2 energii de fotoni și 5 grupe de electroni. În România, mai există un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generație mai veche. Performanțele acestui aparat determină adresabilitatea către o gamă mai largă de pacienți”, a precizat Gâdea.
„Banii sunt deja alocați, este vorba despre 27 milioane de lei, din care 10 milioane vor fi cheltuite în acest an și restul, în 2016. Preconizăm ca întreaga lucrare să fie finalizată în opt luni”, a declarat Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI).
Peste 7.000 de beneficiari
Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, a mulțumit CNI și Ministerului Dezvoltării Regionale pentru că, în mai puțin de un an, au reușit să finanțeze și să facă achiziția publică pentru această investiție.
„Spitalul Județean, Consiliul Județean, Compania Națională de Investiții, cu toții ne-am mișcat foarte repede. Dacă vom beneficia de finanțare optimă și un constructor serios, în mod normal, în 8 luni ar trebui să inaugurăm acest obiectiv. Este o veste foarte bună peste peste 7.000 de bolnavi cu afecțiuni oncologice din județul Bacău”, a afirmat Benea.
Președintele Benea a amintit că CJ Bacău este pe locul al treilea, după București și Cluj, în topul investițiilor în Sănătate (15 milioane de euro, în ultimii 3 ani). „Sperăm să se întâmple lucruri pozitive și în relația personal medical – pacient, pentru că toate aceste investiții sunt aproape în zadar, dacă nu sunt însoțite și de o atitudine corectă și decentă din partea personalului medical”, a apreciat Benea.
Președintele CJ a criticat Consiliul Local Bacău și Primăria că nu au aprobat alocarea de locuințe din „blocul medicilor” – care stă gol de 4 ani, în așteptarea finalizării Spitalului Municipal – pentru doctori de la Spitalul Județean.
„Lupta cu cancerul poate fi câștigată”
„Acum un an, vizitam împreună centrul de cobaltoterapie, care pe mine m-a șocat un pic, pentru ceea ce înseamnă tratament de calitate la acest moment. Lupta cu cancerul poate fi câștigată, dar numai cu echipamente și tehnologie foarte bune și, evident, cu personal medical care se ridică la înălțimea inovațiilor tehnice. Cred că toate aceste condiții le veți întruni, când se va finaliza această investiție”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.
Bănicioiu a amintit că, în România, de la 1 mai anul acesta, se decontează integral toate tratamentele oncologice ce necesită radioterapie. „Diferența de la cobaltoterapie la radioterapie poate fi diferența dintre viață și moarte”, a mai spus ministrul.
Ce se modernizează?
Modernizarea compartimentului de Radioterapie presupune reabilitarea integrală a clădirii, ce va oferi 24 de paturi, și dotarea cu echipamente performante (accelerator liniar de particule și computer tomograf de plan tratament. Acceleratoarele de particule de nouă generație pot trata 70% dintre tipurile de cancer, iar zilnic pot beneficia de ședințe peste 20 de pacienți. Se pot realiza iradieri de mare precizie, fără a afecta țesuturile sănătoase din jurul afecțiunii tumorale. Anual, se vor putea face 15.000 de ședințe de iradiere.
Urmăriți mai multe declarații făcute la semnarea contractului de modernizare:
Lupu Stanica a zis
Si contractul pentru soseaua de centura a fost semnat tot cu mare festivism si nu se intampla nimic.
Mai sunt si alte contracte semnate si nefinalizate lucrarile si nu plateste nimeni.Adica platim noi prostii.
david a zis
De semnaturi ne-am saturat. Dati stiri cu ceea ce se face concret. Vrajeli
anonim a zis
Bravo dl Benea! Multerealizari frumoase in ultimul timp la spital. Succes in continuare.