Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut, joi, 27 martie, ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, sa-l informeze periodic cu privire la masurile pe care le va lua pentru combaterea efectelor secetei, în cazul în care România se va confrunta din nou în acest an cu astfel de probleme.
„Va rog sa faceti cit mai rapid evaluarea legata de zona de sud-est si de sud, unde probabil ca anul acesta va fi din nou o perioada mai secetoasa în raport cu media multianuala” – a transmis seful Executivului ministrului Ciolos. Totodata, premierul Tariceanu a declarat ca demersurile pentru punerea si repunerea în functiune a sistemelor de irigatii trebuie sa înceapa imediat, simultan cu masurile privind acordarea de subventii pentru producatorii agricoli reuniti în asociatii de udatori si care utilizeaza sistemele de irigatii.
Agricultorii protesteaza pentru ajutor de la stat
Sistemul de irigatii din judetul Bacau, ca in cea mai mare parte a Romaniei, a fost distrus aproape in totalitate dupa 1989. Agricultorii au resimtit lipsa acestuia in numai citiva ani, odata cu perioadele de seceta care s-au succedat la intervale scurte de timp. Tot agricultorii, insa, cer acum Guvernului sa ia masuri pentru refacerea sistemului de irigatii si sa acorde facilitati si subventii in acest domeniu. Recent, producatorii agricoli din Liga Asociatiilor producatorilor Agricoli din Romania, din care face parte si Asocitia Judeteana a Producatorilor Agricoli Bacau, dar si membrii sindicatului agricultorilor Agrostar, au protestat in Capitala si pe acest motiv. Pagubele in sistemele de irigatii din zonele amenajate in judetul Bacau sint de sute de mii de lei noi (miliarde vechi), prin furturi si distrugeri, iar refacerea sistemelor este aproape imposibila. Solutia, spun specialistii este construirea de sisteme noi, mai ales ca statul a infiintat, de mai multi ani, asociatiile agricultorilor care folosesc irigatiile.
Statul plateste pentru calamitatile naturale
Pina atunci, tot statul trebuie sa plateasca agricultorilor despagubiri pentru pagubele facute de seceta. Iar anul 2007 a fost unul dintre cei mai secetosi. Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost suplimentat cu 26 milioane lei în vederea asigurarii fondurilor necesare plati despagubirilor acordate producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate de calamitati naturale
Vor beneficia de aceste fonduri producatorii agricoli din 23 de judete, ale caror culturi de porumb si floarea soarelui au fost afectate de seceta din toamna anului 2006 si primavara anului 2007. Suplimentarea vizeaza onorarea platilor pentru despagubiri pentru acei producatori agricoli care au depus documentatiile justificative în anul 2007, dar care nu au primit ajutoarele banesti, întrucit sumele necesare – în urma centralizarii finale a documentatilor justificative din teritoriu – au depasit plafonul inital prevazut prin lege. Starea de calamitate a fost declarata pentru culturile de griu, secara, triticale, orz, orzoaica, rapita, porumb si floarea soarelui, însamintate în toamna anului 2006 si primavara anului 2007, stabilindu-se plafonul de 500.000 de lei pentru despagubiri.
Lasă un răspuns