Afacerea Theaterstock – cum a devenit festivalul de teatru organizat în luna august cu fonduri publice – ar putea lua o turnură penală, dacă se va dovedi că o parte din cei 400.000 de euro de la bugetul local au fost cheltuiți ilegal de conducerea Teatrului Bacovia și ong-ul angrenat în circuitul banilor.
Dragoș Pandele, voluntarul „foarte scump” al Ancăi Sigartău
Așa cum Ziarul de Bacău a dezvăluit, conducerea Teatrului Bacovia refuză de circa 40 de zile să răspundă la întrebări elementare referitoare la cheltuirea fondurilor Theaterstock. În plus, conducerea instituției publice a ales în mod greu de explicat să dirijeze 200.000 de euro printr-un cont al unui ong nou înființat. Justificarea oficială a venit abia astăzi, cu jumătate de gură: „Teatrul nu are voie să aibă cont în euro”. Afirmația aparține unui anume Dragoș Pandele, al cărui statut legal este neclar: voluntar la teatru și încasator de comisioane din sponsorizări la asociația care a primit 200.000 de euro din bani publici, de la teatru.
Dragoș Pandele a explicat și de ce Anca Sigartău refuză să răspundă la întrebările Ziarului de Bacău despre cheltuirea banilor: „Obligația noastră este față de Curtea de Conturi și cei care controlează această instituție publică”.
Totuși, Pandele a „scăpat” o dezvăluire: s-a apelat la artificiul „legal” cu asociația, pentru că legislația nu permite unei instituții publice să facă plăți în avans. Ca să fenteze rigorile legii și în speranța că nu va fi arestat pentru asta, a avut la dispoziție contul Asociației Muze Colorate. Dragoș Pandele a refuzat totuși să precizeze cât a încasat comision din sponsorizările pe care le-a direcționat către ong-ul amintit. În schimb, a susținut că totul a fost perfect legal și a punctat foarte mândru că a luat comisioane: „Sunt foarte scump!”.
Situația legală a managerului Teatrului Bacovia, Anca Sigartău, este însă mult mai complicată, pentru că ar putea fi acuzată de conflict de interese de natură penală.
Un concurs cu bucluc
Iată, pe scurt, cum a ajuns Anca Sigartău director al Teatrului Bacovia. În martie 2015, Sigartău, vedetă de teatru și televiziune, „clientă” obișnuită a tabloidelor, juca la Teatrul Evreiesc de Stat, condus de Maia Morgenstern. Se deduce că managerul Maia Morgenstern a și plătit-o pe Sigartău pentru prestațiile sale artistice, pe bază de contract. Când s-a organizat concursul pentru postul de director al Teatrului Bacovia, prima „reprezentație” a fost anulată de Primăria Bacău, din motive încă neclare.
La „reluare”, în comisia de concurs a fost cooptată Maia Morgenstern. Desi o avea în subordine prin contract pe Sigartău, Morgenstern nu s-a recuzat. Ba mai mult, așa cum a anunțat viceprimarul Radu Ababei, Morgenstern a semnat o „declarație de imparțialitate”. Dacă a mințit, Maia Morgenstern s-ar afla în situația – penală – de fals în declarații. Pe rolul instanțelor este deja un proces legat de legalitatea concursului, vom reveni asupra acestui subiect.
Sigartău recunoaște: „Am luat bani, mult sub suma de piață pe care o am!”
După relația contract – membru în comisie, a venit rândul Ancăi Sigartău să o contracteze pe Maia Morgenstern, de data aceasta, pe bani publici. Asa s-a făcut că instituția de teatru din București a primit o felie consistentă din bugetul Theaterstock. Sumele încasate de persoanele fizice au fost trecute tot la secret, de mânuitorii banilor.
Dar generozitatea noului manager al Teatrului Bacovia a mers mai departe, a invitat la Theaterstock mai multe teatre din București, cu reprezentații în care ea însăși a fost distribuită. Pe bani, desigur, după cum ea însăși recunoaște, ba are și ceva de reproșat.
„Am virat bani de la teatru către teatrele cu care am colaborări. Ce, dacă acele teatre încasează bani (virați de domnia-sa, de la Teatrul Bacovia – n.n.), nu am voie să mai joc?!”, s-a mirat Sigartău. Pentru prestațiile sale, banii nu au fost suficienți, nu se ridicau la adevărata valoare: „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”.
Anca Sigartău a fost distribuită în „Stele Rătăcitoare” – producție a Teatrului Evreiesc de Stat, „Boeing Boeing” – producție a Teatrului Elisabeta, „Interpretul” – producție a Teatrului Mic, „Laugh Story” – producție LaScena.
Întrebată dacă undeva, începând cu concursul de angajare și terminând cu Theaterstock, ar fi putut să încalce legea prin fapte penale, Anca Sigartău a declarat sigură pe ea: „Nu, în niciun caz!”. Actrița s-a arătat convinsă că, datorită circuitului banilor folosit pentru Theaterstock, la ea nu au ajuns bani publici, ci privați.
Agenția Națională de Integritate vede o posibilă infracțiune
Încă de pe 8 august 2015, la mijlocul festivalului Theaterstock, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate (ANI), referitor la faptul că o parte din banii publici gestionați de managerul Anca Sigartău ar putea ajunge, prin intermediul altor entități (teatre, trupe șamd), și în buzunarele… actriței Anca Sigartău.
Răspunsul de la ANI este foarte limpede: „Situația pe care ne-ați expus-o nu e de competența noastră, ar putea genera un conflict de interese de natură penală. Competența de soluționare revine Parchetului”. Tot de la ANI, am aflat că Anca Sigartău nu ocupă o funcție de demnitate publică, în sensul legislației pe care funcționează ANI. „Ea nu este funcționar public decât din perspectiva legii penale, ca urmare, competența de soluționare revine Parchetului. Dacă doamna Anca Sigartău este remunerată, este infracțiune”, se mai arată în precizările juriștilor de la ANI.
Sursele juridice contactate de Ziarul de Bacău apreciază că, dată fiind suma mare de bani cheltuită la Theaterstock, 400.000 de euro, cazul este de competența DNA.
Vom reveni.
- sursă foto: kristofer.ro.
andreea d a zis
Mai nou, in aceeasi situatie sunt si cu Zilele Bacaului! Acelasi Pandele si aceeasi Anca! Ramane sa-i vedem si pe ziaristul fripturist, un q sapro, care a semnat statele de plata ce i s-au pus sub nas! Din surse, o sa avem si un mare invitat alaturi de Bregovici! Prietenul sau Florin Salam, care nu a cantat niciodata in Bacau si acum are ocazia! Vom vedea! Alo consilierii!!!
Catalin a zis
Si uite asa i-a facut pe moldoveni de bani.
400.000 euro este o suma considerabila cu care la Cluj s-a pornit Untold Festival. La Cluj a fost orasul plin de turisti si a fost antrenat tot orasul. Theaterstock ce a vrut sa insemne? Culturalizarea „sarmelor”? Participanti cu invitatii si atat.
Postolache+Gabriel a zis
De ce sa comparam bugetele unui eveniment precum Theatrestock si Untold.
O sa folosesc un libaj de strada pentru ca ma simt nevoit.
Daca pui individul ascultator de manele sa urmareasca o piesa de treatru care costa foarte multi bani(transport, staf, props-uri, ACTORI, ANI DE REPETITII), nu poate fara seminte, bere si mici. La Untold chemarea este alta, promovarea a fost alta, si sute de mii de oameni au fost sa asculte niste oameni care au lucrat cateva ore sa faca o piesa pe calculator si au primit mai multi bani decat actorii care au „zburat” deasupra orasului nostru.
Cu stima,
Gabi Postolache
Lumi a zis
Oare actorii Teatrului „Bacovia’ nu puteau lua si ei niste banuti? Trupa teatrului local a fost trimisa in concediu in acea perioada in timp ce directoarea juca in piese de teatru si era remunerata. Lipsa de respect fata de colegi, dispret, josnicie! O mare dezamagire a devenit Anca Sigartau!
nicu a zis
De CE nu vreti voi Sa intelegeti ca menegerul teatrului bacovia Anca sigartau Si actrita Anca sigartau sunt doua lucruri separate , Una centresza Si cealalta da cu capu.
E simplu ….ca banul public.
Cătălin a zis
@Catalin:
Interesant comentariul tău. Zici prostii, dar te crezi cult.
– Bugetul Untold a fost de 4 milioane de euro, deci de 10 ori mai mare.
– Îi faci pe moldoveni sârme și te îndoiești de cultura lor, deși cei mai mari reprezentanți ai culturii române provin din Moldova.
Bine a zis Stephen Hawking – “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.”
Citatul ți se potrivește ca o mănușă.
Catalin a zis
@Cătălin (cu diacritice)
Ete scârţ şi tu la spartu’ târgului. Nu cred că se întrevede vreun „cult” din comentariul meu. Dacă erai un pic atent la nuanţe poate rămâneai mai calm şi nu mai veneai cu citate de hipster asmuţit pe mine.
Am spus că s-a pornit festivalul Untold cu 400.000 Euro, nicidecum că ar fi costat atât. Iar pe partea cu „sârmele” mi-am permis o mică ironie, vis-a-vis de atitudinea Ancăi Sigartău. Cam aşa mi s-a părut mie că suntem văzuţi de către marea actriţă.
Sper că ţi-am lămurit măcar un pic comentariul meu. Nu ştiam de ce nu scap de sughiţ.