Un băcăuan simte pe pielea lui ce înseamnă forța și influența băncilor în România. Ionuț-Adrian Popovici a vândut în 2007 un teren cu 1,6 milioane de euro, dar banca i-a retras ilegal banii din cont. După 8 ani de tergiversări în sistemul juridic românesc, vinovații sunt condamnați cu suspendare, iar victima rămâne cu paguba și o despăgubire morală de… 10.000 de euro.
Turnul Babel: tranzacție imobiliară între un român, un sirian și o bancă israeliană
Povestea începe în noiembrie 2006, când omul de afaceri băcăuan Ionuț-Adrian Popovici l-a cunoscut pe Ahmed Al Deiri, cetățean sirian și român, cu domiciliul în Iași. Acesta vroia să cumpere în Bacău suprafața de teren de 6,5 hectare deținută, pe strada Tazlăului, de Ionuț – Adrian Popovici (27.000 mp), Geta Dascălu și Ion Rotaru.
Sirianul a stabilit cu proprietarii să cumpere terenurile prin firma sa, Nadin Conf SRL Vaslui, la prețul ferm de 60 euro/mp. La momentul semnării contractului, vânzătorii au primit câte un avans de 150.000 euro (Popovici și Dascălu) și 100.000 euro (Rotaru).
„Urma ca restul să ne achite în decembrie 2006, dar cumpărătorul, Ahmed Al Deiri, ne-a sunat să ne spună că firma are dificultăți cu finanțarea de la Leumi Bank”, povestește unul dintre vânzători, Ionuț – Adrian Popovici. Tot sirianul i-a comunicat că a găsit finanțare, de la aceeași bancă, dar pe altă firmă Siraj AD Impex SA. Aceasta era solidă, având în patrimoniu „Piața de ruși” din Iași.
Așadar, clientul inițial Nadin Conf SRL a cesionat drepturile pe teren către Siraj AD Impex SA. Cea din urmă a întocmit un dosar de credit ipotecar de la Bank Leumi de 2,8 milioane de euro, firma urmând să facă și alte tranzacții, nu doar cele pentru terenul din Bacău.
”În februarie 2007, am fost chemați la Sucursala din Iași a Leumi Bank, unde am semnat pentru primirea banilor, dar numai după ce ni s-a solicitat să ținem banii într-un cont deschis la ei, ca să aibă rulaj”, relatează Ionuț – Adrian Popovici. Zis și făcut, i s-au virat banii în cont (973.000 lei și 1,18 milioane euro), i s-a eliberat și un extras. Din punct de vedere legal, băcăuanii au primit banii, iar sirianul a devenit proprietar pe teren. Problemele însă abia începeau…
Un „ștorno” abuziv
„Pe 20 februarie 2007, am luat o mică sumă de bani din conturile de la Leumi Bank (20.000 lei), după care am primit un telefon de la bancă, mi s-a spus să mă prezint urgent la bancă, deoarece sunt probleme cu finanțarea sirianului (Nadin Conf SRL și Siraj AD Impex SA – n.r). Cineva ceruse insolvența Nadin Conf SRL, dar, deși problema se rezolvase și oricum creditul era luat de Siraj AD Impex SA, mi s-a solicitat să fiu de acord cu înghețarea conturilor până la lămurirea situației”, afirmă Popovici.
Băcăuanul spune că, pe 22 februarie 2007 dimineața, i s-a spus că s-a remediat problema, dar la ora 12.00, rezolvarea era „lipsă disponibil cont”. Banii dispăruseră!
Pentru Ionuț-Adrian Popovici începea o lungă perioadă de luptă cu forța sistemului bancar și nepăsarea celui juridic. Prima reclamație a făcut-o la BNR, au urmat plângeri la Poliție și diverse parchete, dar mereu a fost pasat ca o minge de ping-pong. La un moment dat, i s-a spus chiar că nu e disponibil niicun procuror care să participe alături de polițiști la o percheziție în bancă. Din decembrie 2007 până în 2011, nimeni nu dorea să preia ancheta.
Un dosar fierbinte ajunge pe masa DNA Bacău, după aproape 4 ani
În cele din urmă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău și-a declinat competența către DNA Bacău, ceea ce avea să fie și soluția problemei. Procurorii DNA Bacău au început cercetările în decembrie 2011.
Între timp, apăruseră complicațiile pentru Ionuț–Adrian Popovici. Tranzacția se încheiase legal din toate punctele de vedere, sirianul îi ceruse încă din 2007 banii de avans înapoi, dar nu înainte de a încerca să-și întabuleze terenul. Leumi Bank îl suna insistent să-și retragă plângerea, prețul terenului scăzuse drastic, la jumătate față de momentul tranzacției. Cu greu, a găsit un client pentru o parte din teren, iar din banii primiți a returnat avansul datorat sirianului.
Banca are timp și bani pentru tergiversări
În aprilie 2012, procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată a patru membri ai conducerii Leumi Bank România: Rauchwerger Manfred – senior vicepreședinte executiv și președinte al Comitetului de credite al centralei (CCC) al băncii, Laurențiu Gabriel Mitrache – director general, Ion Popovici – vicepresedinte executiv, și Nina Negoiță, director de insolvență (ultimii trei și ei membri ai CCC).
În sarcina inculpaților, procurorii au reținut „abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și participația improprie la infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic”. De asemenea, a fost inculpată și instituția bancară, pentru „abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificată”.
Păgubitul, Ionuț–Adrian Popovici, rămăsese cu un teren pe care îl vănduse legal în 2007 și acum valora numai jumătate, iar conturile i se goliseră abuziv. Așa că a solicitat despăgubiri de 815.000 de euro, ca să ajungă la suma pe care o avusese în cont în urma tranzacției.
Procesul a fost un lung calvar, cu numeroase termene. „Au fost foarte multe amânări din cauza tergiversărilor Bank Leumi”, spune Ionuț–Adrian Popovici. Ela fost acuzat chiar că a vrut să fraudeze banca. Dosarul a fost accelerat însă din 2014, când a apărut Camera Preliminară, impusă de noul Cod Penal.
„Manfred (Rauchwerger Manfred, senior vicepreședinte executiv și președinte al Comitetului de credite al centralei – n.r), care avea studii superioare făcute în limba română, a început să solicite translator. Apoi, a justificat că legislația interzicea plățile în valută către persoane fizice în cazul vânzărilor de teren. A spus chiar că nu s-a gândit să facă plata în lei și a refuzat să recunoască vreun prejudiciu.”, relatează păgubitul.
„Și cu furtul cum rămâne?”
În martie 2005, Bank Leumi a solicitat o expertiză pentru terenul cu care mai rămăsese Ionuț–Adrian Popovici. „Au crezut că a crescut prețul metrului pătrat, iar paguba era mai mică. Expertul a stabilit că terenul nu valora 30 euro/mp, ca la expertiza inițială, ci 33 euro/mp. Astfel, paguba a devenit 760.000 euro”, afirmă Popovici.
În instanță, Bank Leumi România și angajații săi ajunși inculpați au susținut că au „ștornat” tranzacția, deoarece, după ce au virat banii, au bănuit că sirianul, vânzătorul și notarul care a autentificat actele au dorit să fraudeze banca. Deși au avut aceste bănuieli, bancherii au susținut că nu au făcut denunț penal, de frica unui proces intentat de păgubit.
Sentința a venit pe 8 octombrie 2015. Judecătorul Sorin B, de la Tribunalul Bacău, a decis să condamne Leumi Bank și conducerea acesteia pentru abuz în serviciu în formă calificată în dauna unei persoane fizice. Infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic nu a fost admisă. Rauchwerger Manfred – senior vicepreședinte executiv și președinte al Comitetului de credite al centralei (CCC) al băncii, Laurențiu Gabriel Mitrache – director general, Ion Popovici – vicepresedinte executiv, și Nina Negoiță, director de insolvență (ultimii trei și ei membri ai CCC) au primit 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare. SC BANK LEUMI ROMANIA SA a primit amendă de 20.000 de lei și afișarea sentinței la sediu, timp de 2 luni, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Partea referitoare la păgubit este cea mai interesantă. Ionuț–Adrian Popovici nu va fi despăgubit material cu 815.000 de euro, cum a solicitat, nici cu 760.000 de euro, cum a stabilit expertul. Judecătorul a stabilit ca păgubitul să primească doar 10.000 de euro… daune morale. În sentință, nu se face nicio referire la paguba materială suferită de reclamant.
Sentința a stârnit nemulțumirea păgubitului. „Și cu furtul cum rămâne? De ce instanța nu s-a pronunțat asupra problemei principale? Am să fac apel și pe latură civilă, și penală”, anunță Ionuț–Adrian Popovici. El este convins că și DNA Bacău va face apel.
Lasă un răspuns