Viorel Curelaru, un băcăuan în vîrstă de 26 de ani, este profesor de limba și literatura engleză. Pînă aici, nimic senzațional, însă tînărul profesor nu predă limba marelui WIll în România, ci în Franța! El a plecat din țară în anul 2000, după ce „luase contact” cu Franța prin intermediul Lions Club, cunoscuta organizație oferindu-i șansa de a petrece o lună în Hexagon. Pînă în 2000, Viorel Curelaru a fost profesor de engleză și franceză la Liceul „Mihai Eminescu” din Bacău, după ce a absolvit cursurile Universității Bacău. Merită remarcat faptul că a „luat” licența cu zece, iar media de absolvire a ultimului an de facultate a fost peste 9,50. Viorel a obținut și un atestat de translator, iar în 2000 s-a înscris pentru cursurile de master la Universitatea Aix en Provence, în sudul Franței.
S-a lovit și în Franța de „elevi-problemă”
A obținut masteratul cu calificativul „Foarte bine”, iar în prezent lucrează la un liceu particular din aceeași localitate. Lucrarea de masterat a avut tema «Mihai Eminescu, poete de l’ Histoire», iar tînărul profesor este acum în „cursa” pentru obținerea doctoratului. Dincolo de cariera de succes, există și aspecte deosebite, diferențele dintre sistemul de învățămînt din România și cel din Franța fiind ca de la cer la pămînt. „Eu predau la clase IX – XII și sînt destule probleme. Am clase cu arabi, care fac numai probleme. Nu învață, vînd droguri, au tupeu tot timpul, e greu de lucrat cu ei. A fost mai greu la început, pentru că la Liceul Mihai Eminescu predam la clase de fete. Bineînțeles, există și elevi care învață. Și în ceea ce privește nivelul cunoștințelor, românii stau mai bine decît francezii. În plus, vorbind o limbă de circulație internațională, francezii au o anumită autosuficiență, o aroganță. Făcînd o comparație, elevii din România mi se par mai respectuoși și mult mai motivați. Însă în ceea ce privește salariul, diferența este uriașă. În România, salariul profesorului este unul de mizerie, iar în Franța este bun”.
Profesorul nu vrea să rămînă în Franța
În ceea ce privește relațiile cu colegii, Viorel nu a avut probleme din cauza faptului că este român: „Imaginea României este destul de proastă, însă fiecare persoană este respectată în funcție de ce face, de realizările sale, și nu de imaginea națiunii sale. Eu le vorbesc colegilor despre România și am convins deja cîțiva să vină la vară în România”. Planurile profesorului român care predă la Aix en Provence nu includ însă rămînerea definitivă în țara vinului și a brînzeturilor fine. „Termin doctoratul și mă întorc în România. Însă nu cred că în învățămînt, pentru că nu m-aș întoarce la un salariu de 70 de euro pe lună”. Pînă atunci, Viorel Curelaru ține legătura cu Bacăul și România prin intermediul părinților, al prietenilor și al Internetului, pe care îl accesează mai ales în weekend, în pauzele de lucru de la cel de-al doilea său loc de muncă: hotelul Mascote, unde lucrează la fiecare sfîrșit de săptămînă, ca recepționer. Toate acestea, pentru a se putea întoarce în România cu o situație materială cît mai bună și, cine știe cu speranțe pentru deschiderea unei afaceri proprii. (Codrin POP)
Lasă un răspuns