La ce sa ne asteptam de la echipa nationala a Romaniei la Euro 2016?
Calificata la un Campionat European dupa o lunga absenta (8 ani au trecut de la precedenta calificare), echipa nationala a Romaniei spera sa reuseasca sa-i bucure pe suporterii sai din nou, printr-un parcurs cat mai lung la acest campionat. Desigur, etalonul ramane Campionatul Mondial din 1994, atunci cand am fost cu un pas de semifinale, fiind eliminati in sferturi de catre reprezentativa Suediei. Atunci a fost apogeul unei generatii care a primit denumirea de “Generatia de Aur”; microbistii romani spera ca la Campionatul European care se va desfasura in Franta, reprezentativa tarii noastre, repartizata in grupa A, cu foarte multi tineri valorosi in componenta sa dea startul unei noi perioade de inflorire a fotbalului romanesc.
Sortii ne-au atribuit grupa A la acest turneu European, alaturi de echipele Elvetiei, Frantei si Albaniei. Totodata, in data de 10 iunie, atunci cand incepe Campionatul, Romania va avea onoarea de a juca meciul de deschidere, impotriva selectionatei tarii-gazda, Franta. Urmatorul meci se va disputa impotriva echipei Elvetiei, pe data de 15 iunie, iar ultimul meci din grupe va avea loc pe data de 19 iunie, impotriva echipei Albaniei.
Privita in ansamblu, grupa noastra este una de nivel mediu, favorita certa fiind Franta, urmata mai apoi de echipa Elvetiei, pe local trei fiind echipa noastra, in timp ce pe ultimul loc se afla reprezentativa Albaniei. Din punct de vedere al cotelor de calificare in grupe, echipa noastra are o cota de 1.66; de altfel, site-urile de specialitate nu ne acorda o cota prea buna nici la castigarea trofeului, aici Romania avand o cota de 200. In cazul meciului de debut, Franta este creditata cu sanse de castig, in timp ce nationala noastra are o cota de 5.5 la castigarea acestei partide. Cu siguranta, sansele echipei noastre nu sunt foarte mari, dat fiind faptul ca experienta internationala legata de astfel de competitii este aproape zero. Faptul ca avem pe banca tehnica un compedium format din mai multi antrenori tineri, care sunt condusi de catre unul dintre cei mai experimentati antrenori pe care i-a avut Romania, Anghel Iordanescu (artizanul campaniei fabuloase de la SUA 1994) nu prea conteaza in ochii specialistilor. Insa, nici la Mondialul din SUA, nationala Romaniei nu era creditata cu vreo sansa sa ajunga pana in sferturi, reusind sa rastoarne calculele specialistilor.
Reprezentativele adversarilor nostri din grupe (cu exceptie Frantei) nu au o istorie prea stralucitoare in ceea ce priveste faza grupelor, ceea ce ne ofera, din aceasta perspectiva macar cea de-a doua sansa de obtinere a calificarii. In conditiile in care ar fi sa creditam calculele de specialitate si am considera ca primul loc in grupa l-ar ocupa reprezentativa Frantei, atunci principala noastra contracandidata la ocuparea celui de-al doilea loc care asigura calificarea in optimi ar fi nationala Elvetiei. De cate ori a participat la editiile anterioare ale acestei competitii, Elvetia nu a reusit sa treaca de grupe. Principalul pericol al echipei din Tara Cantoanelor este jucatorul echipei Stoke City, din prima liga engleza, Xherdan Shaqiri. Nu trebuie sa uitam ca la Campionatul Mondial din 1994, desi am fost invinsi de catre echipa Elvetiei, cu care am fost in grupa, noi am reusit sa ajungem pana in sferturile de finala. Chiar si la capitolul intalniri directe stam mai bine, avand 5 victorii dintr-un total de 12 partide disputate pana acum.
In ceea ce priveste echipa nationala a Albaniei, aceasta este o formatie care este relativ tanara, neparticipand pana acum la un Turneu European. Cu toate acestea, aceasta echipa a reusit sa se califice de pe locul secund dintr-o grupa alaturi de Portugalia, Serbia, Danemarca (mult mai bine cotate) si Armenia. Echipa este condusa in teren de jucatorul formatiei SSC Napoli, Elseid Hysaj, care este si cel mai cunoscut fotbalist albanez. Istoria intalnirilor dintre echipa noastra nationala si cea a Albaniei ii este net favorabila Romaniei (11 victorii din 16 partide disputate pana acum).
Fara indoiala, reprezentativa cocosului galic este cea mai galonata echipa din aceasta grupa, avand la activ doua titluri de campioana europeana, cel mai recent obtinut in anul 2000. Antrenata de unul dintre artizanii ultimului titlu de campioana, Didier Deschamps si avandu-l in componenta pe unul dintre cei doriti mijlocasi din lume, la momentul actual, Paul Pogba (jucator al echipei Juventus Torino), Franta este credita cu o cota de 1.02 pentru castigarea grupei, dar si cu cea de-a doua sansa la castigarea trofeului, dupa reprezentativa Germaniei.Bilantul intalnirilor dintre cele doua formatii, de pana acum, le este net favorabil francezilor, care au castigat 7 dintre cele 15 dueluri cu formatia Romaniei.
In campania de calificare la Euro 2016, formatia Romaniei a reusit sa aiba cea mai buna aparare dintre toate participantele, insa marea problema a Nationalei ramane atacul, acolo unde lipsa unui atacant cu veleitati de goleador ne-a adus in cateva randuri, suferinta. In campania de calificare, echipa Romaniei a marcat de 11 ori si a primit doar 2 goluri, calificandu-se de pe locul secund, pe primul loc clasandu-se echipa Irlandei de Nord. Echipa Romaniei este creditata cu cea de-a 21-a sansa la castigarea titlului european, insa, chiar daca reprezentativa noastra nu beneficiaza de prea multe sanse din partea presei internationale, oamenii din fotbalul intern, considera ca echipa noastra are sanse destul de bune de a se califica din aceasta grupa.
„Sa inscrie goluri pare a fi cea mai mare problemă a Romaniei, dupa o campanie de calificare in care a inscris doar 11 goluri in 10 meciuri. Goalkeeperul Fiorentinei, Ciprian Tatarusanu, fundașul central al lui Napoli, Vlad Chiricheș, fost la Tottenham si fundasul lateral al lui Rayo Vallecano, Razvan Rat, fac din aceasta o echipa una greu de batut, dar lipsa unui golgheter veritabil face foarte probabila o plecare timpurie acasa a Romaniei” -The Telegraph
Chiar daca echipa noastra este tanara, fara experienta internationala, avem foarte multi tineri care sunt dornici de afirmare, alaturi de cativa jucatori care au acumulat foarte multa experienta la cluburile lor. O formula de joc care sa mixeze elanul, ambitia si determinarea celor tineri cu experienta, calmul si stiinta de joc a celor mai varstnici ar reprezenta o soultie pentru aceasta competitie. Insa, mai sunt doar cinci luni pana la data disputarii primului meci al Romaniei la Euro 2016, ceea ce inseamna mai este timp pentru gasirea celei mai bune formule de joc, care sa ne asigure un turneu european de exceptie.
Lasă un răspuns