Consiliul Local a pus la punct un regulament privind autorizarea spațiilor comerciale care își desfășoară activitatea în clădirile cu risc seismic I. Astfel, toți proprietarii de magazine, restaurante etc. vor fi nevoiți să dea o declarație pe proprie răspundere că în spațiul respectiv nu se strâng simultan mai mult de 50 de persoane. În caz contrar, Primăria le va retrage autorizația de funcționare.
Proiectul de hotărâre va fi supus votului în ședința de mâine a Consiliului Local. Acesta a ținut cont de ultimele modificări ale legii în domeniul siguranței și specifică faptul că spațiile comerciale ce se află în clădiri cu risc seismic I pot funcționa în continuare, dacă întrunesc condițiile legale. Asta înseamnă, potrivit noii hotărâri, să nu existe mai mult de 50 de persoane concomitent în spațiul respectiv, iar fiecărei persoane din spațiu să îi revină mai puțin de 4 metri pătrați de pardoseală.
Proprietarii vor avea la dispoziție 30 de zile să dea o declarație standard pe proprie răspundere, cum că respectă prevederile, urmând ca Poliția Locală să evalueze la fața locului condițiile. În caz contrar, va fi retrasă autorizația de funcționare. Viceprimarul Ilie Bârzu a declarat că “în cazul unui magazin de tip supermarket, proprietarul va trebui să aibă grijă să nu intre mai mult de 50 de persoane, să instaleze un contor sau ceva de genul. La fel cu restaurantele, să nu lase mai mult de 50 de persoane concomitent. Practic, pe lege, am găsit o soluție ca spațiile din centrul Bacăului să continue să funcționeze”. De asemenea, viceprimarul a declarat pentru Ziarul de Bacău că în perioada următoare vor începe demersurile pentru reconsolidarea blocurilor în cauză. “Sunt prinse pe un program național, există finanțare, iar în curând vor începe expertizele tehnice”, a spus Bârzu.
sursa foto
mihaid a zis
Super,cade blocul si mor „doar” 49 de persoane.oare cine aplica legea gandeste?daca sunt 49 de persoane e ok,daca sunt 50 e problema….
Tricolor a zis
Cap de viitor primar sau ce s-o mai vrea Iliuca Barzolete asta and company…
Gigi a zis
Dureaza extrem de mult documentatiile. Nu s-au prabusit in 77 sau 91. Mai rezista. De munca nu e. Inchidem tot si o sa fie sute de someri si o imagine dezolanta. Peste tot in tara se procedeaza la fel. Macar Dl. Birzu incearca sa ajute, nu ca altii.
mimi a zis
Nicaieri nu am vazut o bulina rosie la Luceafarul .Oare de ce l-au inchis ?Iar la parter functioneaza bine mersi o farmacie ,un sediu de banca si mai stiu eu ce .Acestea nu sunt in pericol ? Sau Cineva anume vrea ceva aproape gratis?
adrian a zis
@gigi: daca se face santier, se angajeaza muncitori mai multi decat vanzatori! apoi revin vanzatorii! documentatii s-au facut pt blocul marasesti 11, blourile sunt la fel, deci nu e necesara inventarea rotii!!
@mimi: luceafarul e inchis pt ca nu a repectat avizul ISU (a acoperit hidrantii cu pereti din rigips si alte prostii d-astea)! luceafarul nu are bulina rosie!
ref dl barzu si CL Bacau: aceasta atitudine de ocolire a legii (ce tinde sa devina politica de stat in romania) este inumana, iresponsabila si jignitoare pt cetatenii-contribuabili ce v-au dat votul! daca ai bani sa dai la biserici, la proiecte neterminate din vina ta si nu-ti permiti sa consolidezi 10 blocuri in centrul Bacaului atunci eu suspectez un nivel de inteligenta redus, meschinarie si, bineinteles, inconstienta!
Mircea COJOCARU a zis
Blocurile din Bacau care sunt incadrate in clasa de risc seismic RsI sunt blocuri realizate in 1960-1961 cand nu erau norme tehnice privind calculul si dimensionarea constructiilor la solicitari seismice ci numai niste STAS -uri foarte subtiri tehnic. Aceste blocuri sunt constructii cu parter flexibil, inaltimea la parter este de 4,75 m fata de nivelele curente de 2,70 m. La seismul din 1977 aceste structuri au suferit degradari care nu au fost relevate iar constructiile nu au fost consolidate. Deasemenea in perioada mai ales dupa 1990 s-au facut modificari la parterul acestor blocuri, unele cu avize altele fara. Solutia de consolidare este de a consolida structura parterului(vezi blocul Marasesti 11; hotel Bistrita). Tehnologia aleasa la o solutie corecta, o executie realizata de o firma specializata poate micsora valoarea lucrarilor si a deranjului. La consolidarea blocului Marasesti 11, proprietarii de la parter au inteles importanta acestui lucru si in acelasi timp si-au marit valoarea pe mp a spatiului atat ei cat si locatari de la etaje. Valoarea lucrarilor de consolidare se imparte in cota indiviza la toti atat cei de parter cat si cei de la etaje, iar cei de la etaje beneficiaza de facilitatile Ordonantei 20/1994 modificata. Este un deranj dar si cand faci o curatenie generala serioasa in apartament este deranj. Prevederea privind spatiile aglomerate se refera la respectarea normelor PSI. Ce legatura are izbucnirea unui incendiu si posibilitatea de evacuare cu posibilitatea de evacuare in caz de seism cand cladirea se prabuseste, sunt doua lucruri diferite din punct de vedere al efectelor si al posibilitatii de evacuare. De ce trebuie sa interpretam noi Legea 282/2015 care este foarte clara. De ce nu s-au consultat specialistii in constructii, Inspectia Judeteana de Constructii.
Dan Darascu a zis
Gasesc initiativa si decizia Consiliului Local absolut LAUDABILA ! ;normativele ISU ofera aceasta solutie in mod limpede si transparent, solutia fiind adoptata si de alte primarii; orice om normal la cap vede avantajele, doar rauvoitorii refuza sa o faca :
– citeva sute de locuri de munca salvate
– taxele aferente micilor afaceri derulate in majoritatea acelor spatii
– taxele locale pentru acele imobile
– „salvarea” efectiva a intregii zone…ginditi-va cit de sinistru ar arata inchisa , MOARTA ! intreaga zona centrala a Bacaului
– sa nu fim ipocriti , e foarte clar ca in cazul unui cutremur persoanele aflate in spatiile de la parter au o sansa clara de a fugi pe cind locatarii din apartamentele de deasupra nu prea o au; bineinteles ca nimeni nu are curajul sa gindeasca a-i evacua pe cei din urma din apartamentul proprietate.
– in confuzia legislativa a acestor zile e foarte usor sa dai norme prin care sa inchizi micile afaceri de supravietuire locale, sa distrugi, sa concediezi bacauanii care ar cheltui banii aici in Bacau…. si sa cumperi doar de la aceste „aspiratoare de bani” Metro, Auchan , Kaufland, Lidl, Cora …etc ce string banii si-i duc in alta directie !
Felicitari pentru ca gasiti solutii sa nu ucideti initiativa antreprenoriala bacauana !
Cu certitudine trebuiesc accelerate operatiunile de consolidare
adrian a zis
suntem in tara cu susu-n jos! observ ca cetatenii in loc sa oblige autoritatile sa demareze consolidarea acestor sicrie „centrale” (asa cum prezenta dl cojocaru, solutiile sunt clare, aplicate deja), inca se discuta ca se poate desfasura o activitate PUBLICA intr-o cladire NESIGURA! As vrea sa vad aceasta sustinere a concetatenilor daca s-ar prabusi o cladire din asta si ar muri nu o suta nu zece ci DOAR CINIC COPII ai minunate urbi bacoviene! Cred ca am face un mars impotriva Barnevernet-ului norvegian sa-i inlocuim pe cei morti!!! Halal natie!!
Mircea a zis
Aceste blocuri in general au cate trei scari(Marasesti 9), celelalte avand cam aceiasi configuratie, o scara sau trei scari(Marasesti 12). La parterul acestor blocuri sunt mai multe spatii comerciale. Daca se pune problema ca in fiecare spatiu comercial sa fie sub 50 de persoane daca vine un seism si se prabuseste constructia inseamna ca sunt afectati in acel moment mai mult de 50 de persoane. Constructia nu este afectata pe fiecare spatiu ci pe fiecare tronson.Deci nu se poate asimila conditiile de PSI cu conditiile pentru seism. Cum interpretati dvs. acest lucru? La cutremurul din 1977 majoritatea constructiilor care s-au prabusit erau vechi si pe aceiasi tip de structura ca aceste blocuri. Cine a scapat de acolo. Stim ca cutremurul va fi noaptea? Ca si in sanatate cea mai buna metoda este preventia.
Catalin a zis
Bravo! Mici mafioţi, patroni si alesi ai Bacaului. Interpretati legea dupa cum va convine.
Este total falsa problema cu somajul prin centru. Are mai mult de 2 angajati un magazin de acolo (exceptand saormeriile)? Mergeti si intrebati o vanzatoare cat castiga pe luna. Ce mare impact are asupra economiei locale?
Proprietarii stiu sa inghita mii de euro pe chiriile spatiilor dar nu investesc nimic in consolidare. Alesii asculta de ei pentru ca majoritatea sunt fosti mini-securisti cu spatii comerciale dobandite in anii ’90 .
teodor a zis
Dar la persoanele care locuiesc in apartamentele din acele imobile s-a gandit ,,FURSECARUL BARZU” ? (fursecar ca numai pentru asta e bun, unde e un eveniment si masa plina de fursecuri, hop si el)
Pe aia cine ii protezeaza si cum?
Vedeti raportul de expertiza din 2015, e contradictoriu si s-a facut fara decopertarea structurii de rezistenta ci doar determinare vizuala.