Zece instituții publice și organizații neguvernamentale vor să crească rata vaccinării, care acum este de numai 40-45 la sută, în două comune din județul Bacău, Corbasca și Valea Seacă. Intenția s-a concretizat azi, la Palatul Administrativ din Bacău, unde a fost semnat un protocol de colaborare între instituțiile județene cu competențe în acest domeniu. Astfel, s-au pus bazele instituționalizării colaborării la nivelul județului Bacău în vederea diminuării riscurilor asociate sănătății în comunitățile vulnerabile.
Au participat reprezentanți din conducerile Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Inspectoratului Școlar Județean, Primăriei Corbasca, Primăriei Valea Seacă, Fundației de Sprijin Comunitar, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali – filiala Bacău, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Institutului pentru Politici Publice și SASTIPEN – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.
Întâlnirea se înscrie într-un efort mai larg, în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a copiilor provenind din grupurile vulnerabile, pe fondul rezultatelor îngrijorătoare ale cercetărilor realizate la nivelul comunităților de rromi din județ, care indică o rată a imunizării copiilor împotriva unor boli grave (tetanos, difterie, poliomielită etc) de aproximativ 40%, în condițiile în care ținta asumată la nivel național este de 95%.
Această întâlnire vine la finalul unui prim demers de creare la nivelul județului nostru a unei echipe multidisciplinare formată din specialiști de la nivelul tuturor instituțiilor județene mai sus menționate, iar scopul acestei inițiative fiind acela de a crește nivelul de informare/conștientizare în comunitățile vulnerabile cu privire la riscurile la adresa sănătății, cauzate inclusiv prin refuzul de vaccinare.
Ionel Floroiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, a vorbit despre necesitatea accesului nediscriminatoriu la serviciile de sănătate publică pentru romi, dar și pentru restul populației.
Prefectul Dorian Pocovnicu a apreciat că momentul semnării parteneriatului are o semnificație aparte, deoarece, după 26 de ani, s-a ajuns la o stare de normalitate, când peste 10 instituți colaborează la un proiect foarte important. „Mi-aș fi dorit ca un astfel de model de colaborare să fi fost implementat și în alte domenii. De exemplu, ar fi fost necesară în cazul Spitalului Municipal Bacău”, a afirmat prefectul Pocovnicu.
Numărul total de beneficiari ai programului este de 454, dintre care romi sunt 428. Sunt avuți în vedere copiii cuprinși între 0 și 7 ani, dar și viitoarele mame. Costurile derulării campaniei este de peste 525.000 lei.
„Nediscriminarea înseamnă drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor rromi la servicii de sănătate – o condiție fundamentală într-o societate nediscriminatorie” este un proiect în cadrul Programului RO10 – CORAI, finanțat de Granturile SEE 2009 – 2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Lasă un răspuns