UPDATE: Datoriile la CRAB au fost eșalonate, nu se mai oprește apa, în Onești. Din discuțiile din Consiliul Local Onești, a reieșit necesitatea unei plângeri penale pentru șantaj la adresa conduvcerii SC Apa Canal SA, acuzată de presiuni pentru a urgenta o tranzacție cu municipalitatea.
Oneștenii ar putea rămâne luni fără apă la robinete, din cauza unui conflict dintre operatorul privat al serviciului de alimentare cu apă și canalizare (Apă Canal SA), Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) și Primăria Onești.
Apă Canal SA, firmă controlată de acționarul majoritar Ovidiu Budeanu, a notificat Primăria Onești că de luni nu mai are ce apă să distribuie în oraș, pentru că nu va mai primi nimic de la CRAB, operatorul la nivel de județ, pe motiv de neplată.
“Furnizorul de apă CRAB va proceda la sistarea apei în municipiul Onești pentru neachitarea de catre societate a facturilor restante din perioada noiembrie 2015-ianuarie 2016, intarzierea la plata facturilor datorandu-se faptului ca autoritatea locala nu a achitat pretul facturat”, se arată în notificarea Apă Canal SA adresată municipalității.
Prima reacție a venit de la Primăria Onești, care, pentru prima oară, face referire la tarifele ilegale pe are beneficiarii le achită operatorului privat: “Considerăm ca notificarea SC Apa Canal SA Onesti reprezinta un act de constrangere din partea societatii Apa Canal, in scopul achitarii de catre autoritatea locala a pretului practicat nelegal, in conditiile in care se incaseaza de la populatie un pret mult mai mare decat cel aprobat in mod legal de Consiliul Local Onesti si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC)”.
Conform edililor oneșteni, nerespectarea de catre SC Apa Canal SA Onesti a obligatiei de a achita catre CRAB tariful la apa este “o fapta imputabila exclusiv societatii, care a incasat de pe raza municipiului Onesti inclusiv tariful practicat de CRAB”. In aceste conditii, intarzierile la plata facturilor de catre Apa Canal SA Onesti, sau chiar nechitarea acestora, nu pot sa aiba repercusiuni asupra cetatenilor din municipiu prin intreruperea furnizarii apei.
“SC Apa Canal SA Onesti a impus, in mod abuziv si nelegal, tarife majorate succesiv fara a avea, conform legii, aprobarea Consiliului Local Onesti si a ANRSC. Pretul legal in municipiul Onesti a fost aprobat de Consiliul Local prin Hotararea 62/09.09.2011 si este de 4,02 lei/mc fara TVA. De la data facturarii pretului nelegal si pana in prezent, Primaria Municipiului Onesti a achitat catre SC Apa Canal tariful legal aprobat de Consiliul Local, adica 4,02 lei/mc fara TVA, pret care a fost ajustat ca urmare a modificarii tarifului de catre CRAB. Prin hotarari ale instantelor de judecata, SC Apa Canal are obligatia respectarii prevederilor din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice cu privire la tarife, neavand posibilitatea de a practica preturi/tarife mai mari sau altele decat cele aprobate de autoritatile administratiei publice locale”, se mai arată în documentul semnat de Alexandru Cristea, primarul interimar al Oneștiului.
Edilul a convocat pentru ziua de luni o ședință extraordinară a Consiliului Local Onești.
Așa cum Ziarul de Bacău a mai scris, municipiul Onești ar putea să-și administreze și modernizeze cu fonduri europene rețelele de apă și canalizare, dacă edilii localității ar căuta în propriile documente și ar pune în aplicare hotărâri judecătorești care le atestă deja dreptul de proprietate.
Conform unor sentințe judecătorești rămase definitive, Consiliul Local Onești este proprietar pe rețeaua de apă și canalizare, deși acest drept este arogat și de societatea Apă Canal SA.
Pe baza acestor sentințe definitive, Consiliul Local Onești ar putea să-și facă propriul serviciu de apă și canalizare, iar administrarea rețelei să o dea firmei proprii (SC Apă Municipal SA), a cărei fondare deja a fost decisă, dar contestată în instanță de Ovidiu Budeanu, care a și pierdut la procesul pe fond.
Toți primarii care s-au perindat în conducerea municipiului Onești nu s-au grăbit să ceară evacuarea de pe proprietatea publică a firmei lui Ovidiu Budeanu.
Lasă un răspuns