UPDATE:
Pro TV difuzează duminică, 28 februarie, o anchetă în cadrul emisiunii „România, te iubesc”, despre halda de fosfogips a fostului combinat chimic ce s-a numit ultima oară Sofert.
„În ultimii ani, un munte de deseuri cu potential radioactiv si toxic a fost subiectul unei incercari de a frauda bani publici prin inginerii financiare in spatele carora stau investitori smecheri si autoritati corupte. De aproape 20 de ani de cand trebuia sa fie rezolvata, la Bacau, o problema grava de mediu este plasata in carca statului roman, in timp ce responsabilii incearca sa scape dupa un scenariu aparent bine pus la punct”, anunță Pro TV.
În emisiune, vor apărea cu declarații reprezentanți ai Primăriei Bacău, lichidatorul judiciar al Sofert, dar și Constantin Scripăț, cel care s-a mândrit multă vreme că el a fost cu ideea ecologizării din fonduri publice a haldei de fosfogips de pe proprietatea Sofert.
dan a zis
Va rog sa va documentati un pic!
Deseurile radioactive au fost produse in timpul lui „Ceasca”.
Muntele ala ar fi trebuit sa fie un fel de ciment pentru constructii prefabricate folosite la ridicarea blocurilor de locuinte. Patentul a fost cumparat de la francezi cu conditia sa foloseasca nush ce minereu din nush ce tara… in schimb, politrucii,au venit cu o varianta mai ieftina de minereu care a dus la un rezultat radioactiv.
Dupa anii 90 nu s-a mai produs deseu radioactiv la combinat.